Tan sols set dies després de l'apagada general que va deixar sense llum Espanya i sis des que la CNMC aprovés amb condicions de l'opa del BBVA al Sabadell, alguns dels principals responsables polítics de l'estat i d'Europa coincidiran a Barcelona per la 38a edició de la Reunió del Cercle d'Economia, on empresaris, polítics i acadèmics discuteixen sobre els reptes del món. Serà la darrera vegada que Jaume Guardiola acudeix com a president i, més enllà del títol 'Europa: wake-up call?' i d'unes converses centrades en com pot guanyar força Europa davant la guerra aranzelària, les converses sobre l'opa marcaran l'agenda als àpats i entreactes.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, inaugurarà aquest dilluns al matí les jornades presentades primer pel mateix Guardiola, mentre que el ministre d'Economia Carlos Cuerpo hi participarà demà dimarts en una taula rodona sobre el model de creixement d'Espanya, amb la participació del president de KPMG Espanya, Juanjo Cano, el president del consell d'administració de la Fira de Barcelona, Pau Relat, i el president executiu d'Indra Group, Ángel Escribano, entre d'altres.
Tot i que enguany no hi participaran ponents ni del Sabadell ni del BBVA, ben segur que les elits econòmiques catalanes expressaran a Sánchez i Cuerpo la seva opinió majoritàriament contrària a l'opa, que ha de ser validada en Consell de Ministres. L'oposició uneix patronals, sindicats i partits catalans de manera gairebé unànime i que, segons alerten, pot dificultar el finançament de les pimes, especialitat del banc català. El mateix Guardiola, exconseller delegat del Sabadell entre 2007 i 2020, ha expressat la seva oposició a la compra dels bancs.
L'altre plat fort del dilluns des del punt de vista polític, i també molt d'actualitat, serà Teresa Ribera, exministra d'Energia d'Espanya i ara vicepresidenta de Transició Neta, Justa i Competitiva de la Comissió Europea. Més enllà de l'apagada, tindrà interès saber si explica perquè es va oposar fermament a l'allargament de les nuclears com a ministra d'Espanya i, en canvi, des de la Comissió ha donat llum verda perquè Bèlgica posposi el seu tancament. La seva taula, sobre 'com cobinar l'ambició climàtica amb l'enfortiment industrial', no pot estar més d'actualitat. Hi participaran també Luca de Meo, CEO del Grup Renault i Jeromin Zettelmeyer, director de l'Institut Bruegel. I ho moderarà la vicepresidenta del Cercle Teresa Garcia-Milà, única candidata a ocupar el lloc de Guardiola aquest estiu, quan venç el mandat.
La distància tecnològica amb la Xina i com escurçar-la serà el tema de conversa d'una taula liderada per Marc Murtra, president executiu de Telefònica, després de la intervenció de Pedro Sánchez. La inversió en defensa, en ple rearmament europeu serà objecte de debat del president del Cidob, i fins l'any passat vicepresident de la Comissió Europea, Josep Borrell, i Luis Simón, director de l'Oficina de Brussel·les del Real Instituto Elcano.
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, intercanviarà amb l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, experiències sobre el repte de l'accés a l'habitatge a les grans ciutats europees, mentre que els empresaris catalans Toni Ruiz i Eloi Planes parlaran amb la CEO de Penguim Random House, Núria Cabutí, sobre com gestionar empreses en un entorn de disrupció geopolítica com l'actual.
El president del Consell Europeu, Antonio Costa, el director gerent del Bank of America, Francisco Blanch, i l'ex governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, seran alguns dels plats forts d'un segon dia que també comptarà amb el president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, a més de la ja mencionada taula amb Cuerpo i Escribano, que tindrà lloc a la tarda. El dimarts tindrà lloc el tradicional sopar on coincideix gran part de les elits econòmiques catalanes i el dimecres la jornada només durarà mig dia.
Guardiola, banquer de llarga trajectòria i premiat amb diverses insignes, va ser nomenat president del Cercle el passat 2022 i en els mesos vinents posarà fi a la seva trajectòria. Obrirà pas a la primera dona presidenta en els més de 67 anys d'història de la institució, que amb 1.300 socis i 118 entitats col·laboradores s'autodenomina com una "associació cívica que busca contribuir a la millora de la qualitat del debat públic" emetent la seva "opinió independent sobre els principals reptes que condicionen el progrés econòmic, social i polític".
En la seva darrera nota d'opinió, emesa el passat mes de març, es va posicionar a favor d'un nou sistema de finançament que doti de més recursos a Catalunya i d'una Hisenda catalana, un tema que no té un paper central en aquesta Reunió.