El grup carni Olot Meats s'ha aliat amb la companyia Bioscor, especialista en la transformació de subproductes animals, per transformar greix porcí en biocombustible. El projecte va adreçat directament a la producció de la matèria primera component del SAF (Sustainable Aviation Fuel), el biocombustible destinat a l'aviació per substituir el querosè. Es tracta d'un compromís mediambiental que mantenen les dues empreses per posar en relleu els subproductes carnis, transformant-los en ingredients essencials per a l'alimentació animal, biocombustibles i altres aplicacions industrials.

La mesura aprofundeix en l'estratègia del grup Olot Meats per impulsar un model productiu més sostenible i responsable, segons ha destacat la companyia. El grup carni ha escollit Bioscor, una empresa de Salamanca, que actualment té set plantes de producció, on processa més de 250.000 tones a l'any de subproductes animals, subministrant a clients de 19 països.

La direcció d'Olot Meats ha destacat que el projecte està plenament alineat amb els objectius del Govern de reduir més d'un 34% el CO₂ del transport per complir amb les exigències de la Unió Europea de cara al 2030. "A més, diuen, Europa s'encamina cap a una economia amb emissions zero per a l'any 2050, on la sostenibilitat i la revalorització de les matèries primeres adquireixen un paper fonamental en la societat".

El grup, fundat el 1987 per Mikel Solaruze a Banyoles i que es dedica a la producció de carn de porcí, implementa diverses pràctiques en tota la cadena de valor per reduir l'impacte ambiental, a través de la reutilització i el reciclatge. Des de la instal·lació de plaques solars per a autoconsum, a tecnologies i processos de reciclatge de l'aigua. Entre altres iniciatives, el grup té un acord de col·laboració amb el Consorci Forestal de Catalunya i la Fundació Agrària Boscos per a la millora dels boscos de la Garrotxa i poder contribuir als reptes globals de la crisi ambiental. Aquest repte, aplicats als boscos, passen per l’increment de la fixació de CO₂, la prevenció d’incendis, la preservació de la biodiversitat, l’aprofitament de l’aigua i la lluita contra l’emergència climàtica.

En el camp de les aigües residuals, coopera amb altres escorxadors del territori en el projecte del clúster català de la carn Innovacc per demostrar la viabilitat de poder reutilitzar les aigües residuals generades als escorxadors. 

Un projecte per produir heparina

En innovació, també s'ha endinsat en el projecte Glicopepton Biotech, per transformar la mocosa del porc en heparina, un producte farmacèutic anticoagulant, biotecnològic d’alt valor afegit. L’heparina de baix pes molecular és un medicament que es troba dins l’intestí prim del porc, concretament dins la mocosa intestinal. Amb aquesta iniciativa segueixen els passos d'altres empreses càrnies com Vall Companys que, juntament amb Bioiberica, ha impulsat l' empresa Biovall Heparin Science amb una inversió de 25 milions d'euros per produir 300 milions de dosis anuals del fàrmac heparina.

Olot Meats Group està format per les empreses Olot Meats, Càrniques de Julià i Càrniques Celrà. El grup compta amb una producció actual de 15.000 porcs al dia. El 2024 va registrar una facturació agregada de 753 milions d'euros, un 9% menys que el 2023. Malgrat l'ajust de les vendes, el benefici net del grup va pujar un 10%, fins als 22,5 milions d'euros. La plantilla està formada per 1.400 persones.

Càrniques de Julià i Càrniques Celrà són dos fabricants de carn de porcí amb alts nivells exportadors, pràcticament el 70% de la seva producció, a més de 118 països a tot el món. Les vendes s'eleven a 371 milions i 345 milions, respectivament, el 2024. L'escorxador Olot Meats factura uns 37 milions d'euros i sacrifica 3 milions de porcs l'any.