La Casa Batlló del Passeig de Gràcia de Barcelona, un dels principals atractius turístics de la ciutat, va generar l’any passat uns ingressos de 65,20 milions d’euros, un 15% més que en l’exercici anterior, i uns beneficis de 26,3 milions d’euros, que també són gairebé un 15% més.
Segons els comptes de Casa Batlló del 2024, els seus propietaris, que són els cinc germans Bernat Serra, van ingressar l’any passat un dividend a compte d’aquest mateix exercici de 17 milions d’euros, dos milions més dels 15 del 2023 i cinc més que els 10 de 2022.
Els 26,3 milions d’euros de benefici del 2024 contrasten amb els guanys de només 297.000 euros de 2021 i amb les pèrdues d'1,4 milions de 2020, quan la Casa Batlló es va veure greument afectada per les restriccions al turisme a causa de la pandèmia de la Covid. Amb la tornada dels visitants internacionals, han disparat els resultats econòmics.
En la memòria que acompanya els comptes s’apunta un nou motiu per explicar l’èxit de públic: a banda d’aquells que volen conèixer l’obra d’Antoni Gaudí, hi ha els interessats per les noves tecnologies immersives i l’art digital que els ofereix la Casa Batlló.
En aquesta memòria signada pels cinc germans –Marcos, Ramon, Xavier, Nina i Marta Bernat Serra– s’indica que, des de 2022, han augmentat “significativament” el nombre de visitants, tot i que no ofereixen dades al respecte, així com el preu del tiquet mitjà. Això explica que hagin arribat als 65,20 milions d’euros en ingressos i un benefici abans d’impostos de 39,4 milions. Recorden que l’impost de societats que van liquidar l’any passat suposa el 24,7%.
Pel que fa al futur, indiquen que preveuen augmentar el nombre de productes i serveis que ofereixen als visitants amb la intenció de superar les “limitacions” de l’edifici. Afegeixen que potenciaran la marca i la web com a mitjà de venda d’entrades i merchandising.
L’edifici i l’empresa Casa Batlló SL és propietat al 100% de Bernat Family Office, controlada a parts iguals pels cinc germans Bernat Serra. Són els hereus d’Enric Bernat Fontlladonosa (1923-2003) i de Núria Serra Roig (1923-2022), el matrimoni fundador de Chupa Chups. Quan els germans Bernat es van vendre aquest conegut fabricant de caramels amb pal el 2006 a la multinacional italiana-holandesa Perfetti van Melle, ja eren els amos de la Casa Batlló des de feia una dècada, però encara no l’havien transformat en un imant pels turistes. Amb la venda de Chupa Chups, els Bernat van diversificar els negocis: primer en el sector turístic, precisament per potenciar la Casa Batlló, i després en l’immobiliari, logístic, fons d’inversió... fins abastar, en els últims anys, les start-ups i la tecnologia.
El holding Bernat Family Office inclou tres empreses més: les immobiliàries Residencial Pineda Spring i Upside Investments, així com una participació del 30% de Conwey, del sector logístic. La societat holding va tenir el 2023 uns beneficis de 29,18 milions d’euros, que majoritàriament provenien de Casa Batlló.