Meliá ha crescut a tots els mercats on té hotels, menys a Cuba. La companyia que dirigeix Gabriel Escarrer no aconsegueix recuperar les xifres prepandèmia per la falta de turisme rus (fins fa un any el seu primer mercat emissor de turistes) i per la forta competència. La pròpia empresa reconeix que ha hagut de tirar preus per poder omplir les habitacions i fins i tot amb això, l'ocupació amb prou feines assoleix el 40% davant gairebé el 60% de mitja que assoleixen a nivell grup.
"El segon trimestre confirma la tornada a la normalitat del sector turístic, continuem la tendència ascendent registrada en el primer trimestre de l'any, amb l'excepció de Cuba", explicava el president i conseller delegat en la presentació de resultats. Meliá ha disparat a nivell grup el Revenue Per Available Room (RevPAR), que són els ingressos per habitació disponible, gairebé un 20% respecte a l'any passat. I les seves tarifes (AAR) han pujat un altre 3% respecte a 2022 malgrat que ja estaven en nivells rècord.
Tanmateix, els comptes de Meliá posen en relleu que s'han produït pujades de tarifes a tots els mercats, menys a Cuba, que, de fet, és l'únic mercat que decreix respecte a l'any passat. La seva tarifa mitjana (ARR) ha estat de 84,9 euros en els primers sis mesos de l'any, un 27,8% menys i els ingressos (RevPAR) de 34,7 euros, gairebé un 13% menys. Mentre que a totes les altres regions, apunta Meliá, s'ha superat ja el RevPAR registrat el 2022.
El mateix passa amb l'ocupació, Cuba queda per sota de la mitja del grup amb un 40% en el primer semestre, de gener a juny, front 56% del conjunt dels seus hotels. En alguns països, com els Estats Units, incloc han arribat al 77% d'ocupació aquest any i a Espanya, al 69%. "Juntament amb la millora de les tarifes, les dades d'ocupació van continuar millorant respecte a 2022, tot i que encara no haurien assolit els nivells prepandèmia", explica la firma.
En aquest sentit, Gabriel Escarrer indicava que l'ocupació mitjana en el primer semestre de 2023 dels hotels en propietat i lloguer es va situar un 7,7% per sota de la registrada abans de la pandèmia. Per la qual cosa encara "hi ha potencial de millora".
Sense turisme rus i amb forta competència
La falta de turisme rus (que té limitat els seus moviments aeris des de la invasió a Ucraïna) ja va passar factura als comptes de Meliá a Cuba el passat 2022. Al seu informe anual, revelava que, gràcies a la recuperació de mercats tradicionals, com el Canadà, a més de l'alemany, l'espanyol o l'anglès, i la volta de la turoperació, van poder "mitigar l'impacte de la pràctica desaparició del mercat rus després del conflicte amb Ucraïna".
Segons explica Meliá al seu informe semestral, aquesta 2023 és una mica diferent. Per nacionalitats (ja sense russos entre els seus hostes) el lideratge el torna a tenir novament el mercat canadenc. Tanmateix, la demanda s'ha vist afectada per la contracció del mercat domèstic i la caiguda de tarifes mitjana.
"L'esmentada caiguda de participació del turisme nacional, juntament amb la nova devaluació del pes cubà, va implicar la necessitat de recórrer a ofertes per enfrontar la creixent competència. Aquest factor sumat a la reobertura de diversos hotels que operen en segments de preus més baixos, han causat una caiguda general en les tarifes mitjanes", destaca.
Malgrat el context, Meliá espera que durant el tercer trimestre (juliol-setembre) els seus hotels a Cuba continuïn rebent cada vegada més clients internacionals, alhora que continuarà caient la demanda del mercat domèstic, és a dir, dels mateixos cubans. "Les reserves on the books presenten millores respecte a l'any passat als principals mercats estrangers".
Malgrat tot, la seva aposta per Cuba continua sent forta, ja que Meliá recorda que obriran quatre nous hotels aquest 2023 i dos d'ells en aquest tercer trimestre, l'Innside Habana Catedral, obert l'1 de juny, i l'Hotel Sevilla Habana, Affiliated by Meliá, amb obertura l'1 de setembre. Ambdós a la capital, l'Havana, i en règim de gestió, ja que allà no pot tenir hotels en propietat. Aquestes obertures, subratlla la companyia, "reforça encara més el posicionament de Meliá al país".
En total, Meliá ha firmat 16 hotels per a aquest any i 4 d'elles seran a Cuba, tots en règim de gestió o franquícia, la companyia té el compromís de firmar un mínim de 30 nous hotels amb 7.000 habitacions.