Institutional Shareholder Services, l'assessor de vot més gran a nivell mundial, recomana als accionistes del Sabadell votar a favor de la venda de TSB al Santander en la junta extraordinària que el banc celebrarà el proper 6 d'agost. ISS considera que amb la venda de la seva filial britànica, el banc pot tornar a centrar-se en el seu mercat principal i distribuir la major part dels guanys entre els inversors, una decisió que també aprova.
Els proxy advisor solen emetre aquestes recomanacions per als inversors institucionals, que generalment són fons d'inversió internacionals i entitats financeres. En l'accionariat del Sabadell es troba BlackRock, el major d'ells amb un 6,7% del capital; Zuric, que té un 4,3%; Fintech Advisor (3,7%); el grup Vanguard (3,5%); Dimensional Fund Advisors (3,1%): Goldman Sachs (2,9%); UBS (2,2%) o Norges que disposa d'un 1,8%.
En suma, aquests inversors en controlen més del 28% del capital del Sabadell. Encara que s'estima que hi ha fins i tot un 50% de grans inversors i un altre 50% de minoritaris en l'accionariat del banc català que presideix Josep Oliu i dirigeix César González-Bueno. La junta, a més, pot ser un termòmetre del que passi quan s'obri el període d'acceptació de l'opa del BBVA.
Per això, els accionistes estan pendents d'aquest tipus de recomanacions. En un document, ISS recorda que en menys de tres setmanes se celebrarà la junta extraordinària del Banc Sabadell, en la que el consell d'administració sol·licitarà autorització per a la venda de la seva filial TSB Banking Group al Banc Santander SA. Una decisió que normalment decidiria el consell del banc, però que ha de passar per junta en trobar-se enmig d'una opa hostil, per atendre el deure de passivitat.
El preu de les accions de TSB, segons l'anunciat via CNMV, s'ha fixat en 2.650 milions de lliures esterlines (aproximadament 3.098 milions d'euros). Però aquest preu s'ha fixat amb base en el Valor Net Actiu Tangible (VNAT) consolidat no auditat al 31 de març de 2025. Pel que podrà ajustar-se (a l'alça o a la baixa) a data de tancament de la transacció. I segons les previsions financeres de TSB, i sempre que la transacció es tanqui el 31 de març de 2026, s'estima que el preu final serà d'aproximadament 2.875 milions de lliures esterlines (uns 3.361 milions d'euros).
"La transacció és superior a la mitjana dels seus homòlegs", destaca l'assessor de vot. I la venda ajuda el grup a "simplificar la seva estratègia per concentrar el seu negoci al mercat bancari espanyol, eliminant la complexitat d'operar a dos mercats i reduint el risc canviari." ISS creu que a nivell nacional, el Sabadell millorarà el seu rendiment i serà més comparable a altres entitats de crèdit espanyoles cotitzades (com CaixaBank, Unicaja o Bankinter) el que podria reduir la bretxa de valoració existent.
Al document recorda que el Sabadell va adquirir TSB el 2015, un any abans del referèndum del Brexit. I que la "deficient" integració tecnològica va provocar una interrupció generalitzada dels serveis per als clients el 2018, la substitució del director general de TSB i una multa de 48,7 milions de lliures esterlines per part de l'Autoritat de Conducta Financera del Regne Unit.
El novembre de 2020, quan el Sabadell i el BBVA van finalitzar les negociacions de fusió, el banc ja va declarar que prioritzaria el seu negoci a Espanya, la qual cosa implicava una possible venda en el futur de TSB. Des d'aleshores ha atret l'interès de possibles compradors en diferents moments, i el Sabadell les va rebutjar, incloent una oferta per TSB del Co-operative Bank a finals de 2021. "Des d'aleshores, TSB ha millorat significativament els seus resultats, la qual cosa ha donat lloc a l'actual procés de venda."
Dividend extraordinari de 2.500 milions
D'altra banda, ISS destaca que la venda de TSB generarà valor per als accionistes, amb plusvàlues i la desconsolidació dels actius del grup TSB. I en aquest context, el consell va proposar un dividend extraordinari de 2.500 milions d'euros, que veuen molt atractiu.
"En resum, la transacció té una sòlida justificació estratègica i representa una valoració atractiva", indica el servidor intermediari advisor, que recorda també que la reacció del mercat "va ser molt positiva", amb un augment del 5,2% a les accions de Sabadell després de l'anunci de l'operació.