Aquest dijous ha mort a Ciutat de Mèxic Roberto Servitje Sendra, a l’edat de 97 anys, un dels fundadors de Bimbo i que també va ser el seu primer empleat. Durant anys va exercir de CEO fins que, el 1999, va ser rellevat per un dels seus nebots, Daniel Servitje Montull, actual president executiu de la companyia de panificació més gran del món.
Roberto Servitje Sendra va néixer a Mèxic el 1928 però, com delaten els seus cognoms, era fill d’un matrimoni de catalans de la comarca de l’Anoia que van emigrar a aquest país: Joan Servitje Torrallardona (1887-1936) i Josefina Sendra Grimau (1893-1981). A Mèxic, van treballar en una fleca i en una pastisseria abans de crear el seu propi negoci, un forn de pa anomenat El Molino de Argentina. A la mort del pare, el fill gran, Lorenzo Servitje Sendra (1918-2017) va abandonar els estudis quan tenia 18 anys per posar-se al capdavant del negoci familiar.
El 1945, Lorenzo va liderar la fundació de Bimbo per comercialitzar pa de motlle a gran escala amb l’ajuda del germà petit, Roberto, que només tenia 17 anys, i quatre amics i familiars entre els quals hi havia el seu cosí Jaume Jorba Sendra (1918-2009).
Aquest últim va tornar a Catalunya a principis dels seixanta per aixecar aquí una altra Bimbo, una empresa que tenia el mateix nom i logotip que la mexicana però que, per discrepàncies familiars, van acabar sent independents. Fins i tot, Jorba va donar entrada a la nord-americana Campbell Taggart (integrada posteriorment a Sara Lee), una competidora als mercats americans, a la qual li va acabar venent la companyia el 1978. A partir d’aquí, va començar un litigi judicial entre els dos Bimbo –el mexicà i el que operava a Europa des de Barcelona– que es va acabar el 2011 quan el mexicà va comprar el català. Tenia fàbriques a Granollers i Madrid. Des d’aleshores, son la mateixa companyia. L’octubre de 2017 van traslladar la seu social de la filial espanyola a Madrid.
En la història de Bimbo hi ha dos grans protagonistes: Lorenzo, el fundador i líder de la companyia durant dècades, i Roberto, que va ser el responsable de la seva expansió per Mèxic. Roberto va començar portant les vendes, després en la logística, va dirigir l’expansió i, quan es va retirar el seu germà Lorenzo, va ocupar el seu lloc com a CEO i president del consell d’administració.
Roberto Servitje es va casar amb Yolanda Achútegui, que va morir el febrer passat. Van tenir cinc fills: Yolanda, Roberto, Lourdes, Patricia y Gabriela Servitje Achútegui, a banda de 21 néts i tres besnéts.
El grup Bimbo va tancar 2024 amb unes vendes de 408.335 milions de pesos (19.000 milions d’euros), que suposen un 2,1% més respecte de l’exercici anterior. Tot i això, va reduir el benefici net un 18,9% fins als 12.545 milions de pesos (575 milions d’euros), fet que van atribuir a l'augment de costos i a "les inversions realitzades a la cadena de valor a Nord-Amèrica, segons un informe tramès a la Borsa Mexicana.