La marxa de Ferrovial d'Espanya ha obert un debat sobre el pes de la multinacional al país, no tant a la seva cartera d'inversió en la nació ibèrica o en la quantitat de llocs de treball que genera a Espanya, sinó al pagament d'impostos que fa al territori nacional. En ON ECONOMIA es va informar sobre que Ferrovial ja paga fora tres de cada quatre euros, una quantitat que evidencia que la companyia, pels seus projectes i presència al mercat internacional, contribueix fiscalment molt menys que a Espanya. En aquestes, la constructora ha estat objecte de crítiques, ja que en els últims quatre anys s'ha adjudicat contractes per més de 1.000 milions d'euros. Malgrat tot, i tal com va revelar el diari El País, Ferrovial porta sense pagar l'impost de societats des de 2020.

El fet que l'empresa abandoni el país per assentar la seva seu social als Països Baixos ha implicat una al·luvió|allau de crítiques per part dels membres del Govern d'Espanya. Totes elles s'han dirigit cap a l'"errònia" decisió de Del Pi, president de Ferrovial, i sobre l'"esforç inversor" que ha fet Espanya en els últims anys sobre l'esmentada empresa. Malgrat això, i fins i tot danyant la marxa de la constructora, María Jesús Montero, ministra d'Hisenda, va expressar que el 80% dels beneficis de Ferrovial els obtenia fora del territori nacional, per la qual cosa no tributa a Espanya. En línia amb la quantitat d'impostos que paga a la nació ibèrica, la constructora abona el 82% dels seus impostos a l'estranger, tal com assenyala Agencia Efe.

La contribució fiscal de les empreses de l'IBEX 35 ascendeix fins als 80.000 milions

Davant d'això, i comptant que a Espanya hi ha diverses empreses que desenvolupen gran part del seu negoci fora del país, es pot destacar que a prop de la meitat de les companyies que figuren en l'IBEX 35 paga més impostos fora de l'estat espanyol que dins. Segons càlculs d'Efe, la contribució fiscal de les firmes que componen el selectiu nacional ascendeix fins als 80.000 milions d'euros, dels quals a prop de la meitat se'n van a altres països.

Bé és cert que en l'IBEX figuren diverses firmes que operen al mercat internacional, sent aquests les seves principals fonts d'ingressos. Un bon exemple és Banc Santander, que és l'entitat bancària amb més capitalització del país i gran part dels beneficis provenen del Brasil. Segons l'Agència EFE, el 60% de les empreses del selectiu nacional en desenvolupa més de la meitat de la seva activitat fora d'Espanya.

Efe detalla que la contribució fiscal es compon de l'abonant per l'impost de societats, el qual destina una part dels beneficis al pagament d'impostos, i altres taxes "suportades" o costejades per la companyia, com les contribucions a la Seguretat Social. En aquestes, el 2019, la contribució fiscal de les empreses del principal índex borsari del país va ser de 42.500 milions d'euros, tal com figura en un informe de PwC. Aquesta quantitat va cedir en els anys de la crisi sanitària, però ha anat creixent a poc a poc fins als 37.7000 milions d'euros el 2021.

BBVA i Banc Santander, un bon exemple

Malgrat això, a prop de la meitat de les firmes que figuren en el selectiu nacional tributen fora d'Espanya. És a dir, la càrrega fiscal més gran la tenen en altres mercats en els que operen. I en aquestes, com Ferrovial, hi ha moltes altres empreses que, per la seva presència i calat en altres àrees geogràfiques, paguen més impostos fora d'Espanya que dins. Banc Santander i BBVA són dos bons exemples. Segons dades facilitades per ambdues entitats bancàries, el 2021 van pagar respectivament el 78,9% i el 74,1% dels seus impostos fora d'Espanya.

Un altre exemple és Inditex. La companyia fundada per Amancio Ortega va tenir una contribució fiscal el 2021 de 6.093 milions d'euros, dels quals 1.501 milions es van abonar a Espanya. El 75,4% restant va ser a l'estranger. En la mateixa línia, destaca Cellnex. La firma d'infraestructures de telecomunicacions va pagar el 2022 el 78,2% dels impostos fora d'Espanya. La companyia encara liderada per Tobías Martínez va abonar 111,7 milions d'euros al país ibèric. El mateix ocorre amb Telefónica, que l'any passat va pagar 7.669 milions en impostos a tot el món, i el 70,3 % d'ells fora d'Espanya; així com amb la multinacional d'hemoderivats Grifols (77 % a l'exterior).

Aquests són només alguns dels molts exemples d'empreses que, malgrat tenir origen espanyol i desenvolupar la seva activitat al territori nacional, paguen més impostos fora del país que en ell, bé per la seva posició en altres mercats internacionals o perquè en ells guanyen més diners. Malgrat això, i com a Ferrovial, la majoria de les empreses de l'IEX 35 desenvolupen part, o en alguns casos, gairebé tot el seu negoci més enllà d'Espanya, contribuint fiscalment menys.