Cants de sirena en Banc Santander. L'entitat bancària de Santander acaba d'anunciar els seus comptes anuals, corresponents a 2022, en les que detalla haver obtingut uns guanys superiors als 9.695 milions d'euros, un 18% més respecte al tancament de 2021. D'aquesta forma, la companyia liderada per Ana Botín tanca un nou any rècord, superant amb créixer els més de 8.854 milions d'euros que Santander va obtenir al terme de l'anterior exercici. Botín no assoleix el desig del seu pare d'aconseguir 10.000 milions de beneficis, però es queda a prop.

La companyia, en un document emès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors, confirma haver elevat els guanys per un increment de l'activitat comercial, a causa de la qualitat dels actius i al control dels costos. En un desglossament complet dels resultats corresponents al quart trimestre, Banc Santander va obtenir en l'últim tram de 2022 més de 2.315 milions d'euros, la qual cosa suposa un creixement proper al 2% respecte al mateix període d'un any anterior, tal com especifica la companyia de Santander.

Els principals marges del compte de resultats van registrar increments de dos dígits, especialment el d'interessos, que reflecteix la major part dels ingressos, i es va situar en 38.619 milions d'euros, un 15,7 % més, mentre que el marge brut, que afegeix les comissions, va sumar 52.117 milions i va millorar en un 12,3% interanual.

Aquests resultats van permetre a l'entitat millorar la seva rendibilitat sobre el capital (ROTI) fins al 13,4 %, amb el que va aconseguir superar l'objectiu del 13% que s'havia marcat.

Espanya, el mercat on més creixen els guanys

Espanya ha estat al país en el qual més aconseguit augmentar els seus guanys. En concret, Banc Santander ha aconseguit uns beneficis de 1.560 milions d'euros, el que suposa una alça propera al 149% respecte al tancament de l'anterior curs, quan l'entitat bancària es va apuntar uns guanys de 627 milions d'euros.

En línia amb els beneficis obtinguts per la firma liderada per Héctor Grisi, el banc nacional ha aconseguit augmentar la seva posició comercial i rendir millor a tots els països europeus en els quals opera. D'aquesta forma, la companyia bancària amb seu a Boadilla del Monte ha guanyat més al Regne Unit, fins als 1.395 milions (+9,2%), a Portugal, amb un benefici superior als 534 milions (+15,7%), i a Polònia, on l'entitat bancària de Santander ha aconseguit més de 364 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 159,2% respecte a l'anterior exercici. Finalment, Santander aglutina en una mateixa dada els guanys aconseguits en la resta dels països on té negoci. En ells, la firma bancària s'ha fet amb 42 milions d'euros, un 164,2% més que el 2021.

Estats Units, l'únic mercat on guanya menys que el 2021

Quant als Estats Units, malgrat continuar sent un dels filons comercials més grans per a Banc Santander, aquest any ha estat menys favorable que el 2021. La companyia presidida per Ana Botín ha aconseguit uns guanys superiors als 1.784 milions d'euros, el que suposa un descens del 20,8% respecte al tancament de l'anterior curs, quan la companyia espanyola es va apuntar uns guanys que superaven els 2.252 milions. Els Estats Units són un dels països on més s'ha notat el retrocés de l'economia.

Malgrat que els States segueixen funcionant, el país, amb una política monetària més restrictiva, alhora que més duradora, ja que van començar a elevar els tipus abans que l'organisme europeu, ha viscut una retrotracció econòmica palpable en una menor demanda, en una menor activitat bancària, o en un estrenyiment del poder adquisitiu dels ciutadans. De fet, es pot destacar que, a mitjans d'any, vorejant finals de setembre, les perspectives apuntaven que els Estats Units caurien en recessió.

El Brasil és el nínxol de negoci que més pes té sobre els comptes

En la resta dels països americans on Banc Santander treballa hi ha hagut un rendiment favorable. Mèxic ha suposat uns guanys de 1.213 milions d'euros (+31% respecte a 2021). En la mateixa línia, el Brasil és el millor mercat per a l'entitat bancària espanyola. Al país amb capital a Brasília, la firma bancària nacional ha collit uns guanys superiors als 2.544 milions d'euros, el que suposa un increment proper al 10% respecte al tancament de 2021.

A Xile i a l'Argentina també hi ha hagut un rendiment comercial favorable al terme de 2022. En concret, a la nació xilena, Banc Santander ha aconseguit uns beneficis de 677 milions d'euros (+6,5%), mentre que el país albiceleste, el banc amb seu a Boadilla del Monte s'ha apuntat uns guanys de 324 milions d'euros (+20%).

La morositat continua controlada

Una de les qüestions de més rellevància, i que ha adquirit una altra dimensió a causa del moment econòmic actual, és la morositat. En Banc Santander, la ràtio que manegen de mora és d'un 3,08% en el conjunt de tots els països en els quals opera. Es tracta d'una xifra positiva, dins que la conjuntura econòmica actual continua marcada per les pujades de tipus d'interès dels principals bancs centrals. Davant de la incessant inflació, els organismes monetaris van treure el puny de ferro per frenar l'escalada de l'IPC.

Això ha portat conseqüències per a pràcticament totes les companyies, excepte per a la banca, que ha notat una espectacular evolució en els seus comptes. Un exemple d'ells són els resultats oferts per Santander, o els daus per la resta d'entitats bancàries, com BBVA, o Sabadell, entre d'altres. El fet que la morositat segueixi en nivells controlats és un indicador de què, de moment, les pujades de tipus no ha minvat tot el que es podria esperar el poder adquisitiu dels ciutadans. Malgrat això, els experts apunten que hi podria haver un increment de la mora si el BCE, Reserva Federal o BoE, entre d'altres, continuen elevant les taxes d'interès.

Banc Santander tanca un exercici espectacular en el qual ha aconseguit els millors resultats de la seva història, per sobre dels aconseguits al terme de 2007, quan l'entitat de Santander es va apuntar uns guanys superiors als 9.060 milions d'euros. Santander acomiada l'exercici amb Espanya com el mercat europeu més creixent i positiu per a la companyia, i amb el Brasil com el principal nínxol de negoci per a la firma de Santander.