L'afiliació a la Seguretat Social continua creixent al febrer, mentre que l'aturada despunta un lleuger 0,1%, una cosa que, de cara al Ministeri de Treball i Economia social, és un símptoma d'estabilitat al mercat laboral. Després d'un gener complex, en què la Seguretat Social va perdre de mitjana 215.047 cotitzadors i l'aturada va despuntar un 2,5%, al febrer ha estat un mes més estable en termes de creixement de l'afiliació i, sobretot, en el nombre d'aturats, tal com informen des del Ministeri de Treball i Economia. Segons les últimes dades ofertes per l'ens públic, l'afiliació al febrer ha crescut de mitjana 88.918 cotitzadors, la qual cosa suposa un increment intermensual del 0,44%. Per la seva part, el nombre d'aturats amb prou feines ha despuntat un 0,1%, fins a les 2.618 persones.

Semblava clar que les dades de febrer serien més estables que els de l'anterior mes, sobretot perquè al gener es van plasmar els acomiadaments i el cessament dels contractes dels treballadors que havien estat necessitats per a la campanya de Nadal. Amb les noves dades ofertes pel ministeri, el nombre d'afiliats total queda en 20.170.142, dels quals 10.683.573 són homes, mentre que 9.486.570 són dones. Segons informen des de l'ens liderat per Yolanda Díaz, aquesta és la xifra històrica més elevada per a un mes de febrer, i, respecte al mateix mes un any anterior, l'afiliació ha crescut amb 475.870 persones.

En termes desestacionalitzats, la Seguretat Social augmenta en 81.808 persones al febrer i supera per primera vegada els 20,3 milions de cotitzadors. Tal com expliquen des del ministeri, l'increment es deu a la variació mitjana dels últims tres mesos, de 23.713 treballadors.

Com ja va passar l'anterior mes, l'organisme públic destaca que el creixement de l'ocupació és "notable en sectors d'alt valor afegit", com la informàtica i les telecomunicacions. En aquests, el nombre d'afiliats ha crescut un 20,2% respecte als que hi havia abans de la pandèmia. Per la seva part, el nombre de cotitzadors dels sectors d'activitats professionals, científiques i tècniques evidencien una alça de l'11,8%.

El nombre d'afiliats amb contracte temporal cedeix fins al 14%, mínim històric

Respecte a les persones que tenen contractes indefinits, les últimes dades del Ministeri de Treball i Economia xifren en 2,5 milions més els afiliats que tenen un contracte d'aquestes característiques respecte als que hi havia el desembre de 2021. El Govern treu pit per la reforma laboral aprovada fa 14 mesos, i expliquen que s'estan veient "els efectes positius de l'estabilització de l'ocupació i la millora de la seva qualitat".

Al febrer, el percentatge d'afiliats amb contracte temporal va caure fins al mínim històric del 14% dels afiliats. Abans de l'entrada en vigor de la reforma laboral, la mitjana dels cotitzadors que tenien contractes temporals era del 30%, tal com informen des del Ministeri de Treball i Economia.

Arran de l'estabilitat en l'ocupació, l'últim report de l'ocupació oferta pel govern d'Espanya assenyala que la meitat de les persones que tenien un contracte temporal entre gener i març de 2022, i segueixen donats d'alta a la Seguretat Social (uns 4 milions de cotitzadors) han passat a tenir un contracte indefinit. De tots ells, 1.736.966 d'ocupats tenen indefinits ordinaris, mentre que els 407.688 restants tenen fixos discontinus.

La mitjana de l'aturada "és molt inferior" a la dels últims 15 anys

Quant a l'aturada, l'increment del 0,1% (2.618 persones més), malgrat ser contrari al que es busca, és una alça "molt inferior a la mitjana dels últims 15 anys en la que l'augment mitjà de l'aturada superava les 35.000 persones", tal com informen des del Ministeri de Treball i Economia.

De cara al Departament que dirigeix Yolanda Díaz, la lleugera alça és un “lleu” repunt, el qual reflecteix “la tendència estable en el mercat laboral”. Malgrat que es tracta d'una pujada molt més curta que la vista al gener, la de febrer és la segona alça consecutiva que es dona en el creixement de la desocupació. Malgrat això, la d'aquest mes contrasta amb la xifra de febrer de 2022, quan el descens va ser d'11.394 cotitzadors. Després del lleuger creixement de l'últim període, el nombre total d'aturats es va situar en 2.911.015 persones, la seva menor xifra en un mes de febrer des de 2008, tal com ha destacat Treball.

En termes desestacionalizados, l'atur va cedir per segon mes consecutiu en 6.345 persones. En l'últim any, la taxa d'aturats acumula un descens de 200.669 persones, la qual cosa suposa un 6,4% menys, amb una caiguda de l'atur femení de 96.427 dones (-5,4%) i un descens de la desocupació masculina de 104.242 homes, un 8,2% menys.