Ha nascut una nova organització empresarial en defensa del pernil. Aquest dilluns s’ha presentat en públic, a la seu del Ministeri d’Agricultura, l’Institut Internacional del Pernil (Interham) amb l’objectiu de millorar la imatge d’aquest producte a tot el món.
Els seus promotors són l’Asociación Nacional de Industrias de la Carne de España (Anice, amb seu a Madrid) i la Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrnies (Fecic, amb seu a Barcelona). I entre els seus socis també hi ha l’Asociación Interprofesional del Cerdo Ibérico (Asici) i la Interprofesional del Porcino de Capa Blanca (Interporc), així com les empreses Incarlopsa i Grupo Salins.
Al capdavant d’Interham hi ha Julio Tapiador, veterà enginyer de la indústria càrnia, que també presideix des de fa anys el Congrés Mundial del Pernil, que a partir d’ara se celebrarà amb periodicitat bienal organitzat per aquesta nova entitat.
El català Ignasi Pons, secretari general de Fecic, ha subratllat en declaracions a Europa Press que ara es disposa d’una “una plataforma sòlida que coordina esforços, genera sinergies i obre noves portes a la innovació, la internacionalització i la posada en valor del pernil”. “Interham no només integra el sector, sinó que li dóna un full de ruta clar i ambiciós per créixer amb cohesió i propòsit”, ha afegit.
Giuseppe Aloisio, director general de Anice, ha dit que aquest institut suposa una “oportunitat per alinear objectius, visibilitzar el producte i defensar-lo amb una narrativa sòlida i consensuada”.

El sector del pernil compta amb 700 empreses a tot l’Estat, que produeixen 47 milions de peces curades a l’any, de les quals més de 30 milions són de capa blanca i 16,6 milions ibèrics. Les exportacions van arribar l'any passat a les 70.354 tones (amb un increment del 2,6% respecte a l’exercici anterior) i als 821 milions d'euros (+9%), amb preus mitjans que van des d'11,20 euros/kg a la Unió Europea als 14,02 euros/kg a països tercers. Dins el mercat comunitari, els principals clients estan a França i Alemanya, i en l’internacional, els Estats Units. El sector del pernil genera 11.200 llocs de treball directes.
En el món del pernil proliferen les organitzacions empresarials. Per exemple, el Consorcio del Jamón Serrano Español, presidit per Anna Bosch, directora general de Noel Alimentaria; i que té com a número dos José María Orteu, CEO de Argal. També hi ha, entre altres, l’Asociación Nacional de Cortadores de Jamón, per regular les pràctiques d’aquests professionals, o l’Asociación Global de Amigos el Cuchillo Jamonero. A banda, hi ha organismes territorials, entre els quals destaquen els consells de les denominacions d’origen protegit (DOP) de pernil ibèric: Dehesa de Extremadura, Jabugo i Guijuelo.