La distribuïdora energètica Holaluz ha detallat aquest dimarts que continua avançant en el refinançament de la seva activitat per evitar la presentació de preconcurs de creditors, davant de l'import del seu deute. La companyia cotitzada -que està suspesa de cotització des del passat 1 de maig- ha comunicat al BME Growth que estudia un nou escenari en el qual obtindria recursos d'un inversor industrial del sector que subscriuria un préstec convertible per valor de 7 milions d'euros.

Aquest finançament es completaria amb un préstec de l'ICF, per 10 milions, i un préstec d'Avançsa, per 3 milions, per completar la xifra de 20 milions d'euros que la direcció de la companyia considera indispensables per garantir la seva viabilitat a curt termini.

Aquesta opció s'està negociant, en paral·lel amb la que Holaluz va plantejar fa un mes, amb la sol·licitud dels dos esmentats préstecs públics, completats amb préstecs convertibles de dos family offices per 1,8 milions, i una línia de descompte per fins a 7 milions d'euros.

En el seu comunicat al regulador del mercat, la companyia deixa clar que ara com ara no té cap opció tancada, encara que insisteix que treballa per resoldre els problemes de liquiditat a curt termini. En aquest sentit, ha concretat que ja ha formalitzat una operació de finançament, per import de 4 milions, que ja ha estat desemborsada.

Amb aquest escenari, queden encara molts serrells per tancar, inclosa la presentació dels resultats del primer trimestre de 2024, que Holaluz tenia previst difondre aquest dijous. L'empresa va registrar en el BME el seu informe d'auditoria divendres passat, amb "dubtes significatius" per part de l'auditor EY sobre la viabilitat de la companyia, que ha declarat unes pèrdues consolidades de 26 milions d'euros i un fons de maniobra negatiu de 44 milions, al tancament de 2023.

A tancament de 2023, els estats comptables d'Holaluz reflectien un deute net de 64,4 milions d'euros. La major part del deute està vinculat als préstecs ICO que la companyia va sol·licitar durant els exercicis 2020 i 2021, per mitigar els efectes de la Covid-19 en el negoci, més un crèdit de l'ICF i un préstec de finançament d'impostos del Banc Santander; tot vinculat als exercicis de descens de l'activitat a causa de la pandèmia.

La situació comptable del grup ha provocat una situació incòmoda per als fons de capital risc Axon Partners Group i Geroa Pentsioak E.P.S.V. de Empleo, accionistes de la companyia amb una participació del 16,80% i el 6,68%, respectivament. Ambdós accionistes no van validar els comptes de la companyia durant la junta d'accionistes.