Les dues grans elèctriques espanyoles, Endesa i Iberdrola, propietàries de la majoria de les centrals nuclears, han sol·licitat al govern espanyol endarrerir el tancament d'algunes d'elles, entre les quals es troba la d'Ascó I, que passaria de finalitzar la seva vida útil el 2030 a fer-ho el 2032, quan ha de tancar Ascó II, o clausurar-les totes dues el 2033.
Totes dues companyies fa mesos que demanen la revisió del calendari de tancament de les centrals nuclears, amb Almaraz, entre 2027 i 2028, a tocar. Han fet diverses propostes, i l’última és allargar la vida útil de cinc reactors, el tancament dels quals està previst fins al 2030 o, com en el cas d’Ascó II, al 2032, com ha avançat Expansión i han confirmat a ON ECONOMIA fonts del sector.
Aquesta proposta d’Endesa i Iberdrola no suposa una revisió total del calendari d’apagada nuclear ni posa en qüestió la fi total de les nuclears el 2035, vista la posició totalment contrària del govern espanyol de Pedro Sánchez. Les mateixes fonts han precisat que, tot i que les companyies han presentat la proposta, no han rebut resposta per part del ministeri de Transició Ecològica i no hi ha un diàleg amb la vicepresidenta Sara Aagesen ni amb el ministeri sobre aquesta qüestió.
Les dues energètiques volen negociar les dates de tancament de cinc reactors: Almaraz I i II (Càceres), el final dels quals està previst per al 2027 i 2028 i s’ha de prendre una decisió de manera imminent; Ascó I, que s’ha de tancar el 2030, i Ascó II, amb la clausura prevista per al 2032, i Cofrents (València), el 2030. En el cas d’Almaraz, la proposta de les companyies és que es tanquin el 2030, mentre que per a Cofrents és que ho faci el 2034.
Endesa és la propietària del 100% d’Ascó I i del 85% d’Ascó II, en què té Iberdrola com a sòcia. L’elèctrica que presideix Ignacio Galán té el 100% de Cofrents (València) i el 53% d’Almaraz, en què Endesa i Naturgy tenen un 36% i un 11% respectivament. Aquestes energètiques controlen també Vandellòs II i Trillo, que completen el parc nuclear espanyol i el tancament del qual està previst per al 2035.
La proposta al govern espanyol compta amb l’acord d’Endesa i Iberdrola, que tot i haver actuat alineades en aquesta qüestió, han hagut d’ajustar interessos per evitar que una d’elles en sortís beneficiada amb el nou calendari. A més, defensen que amb la seva proposta es guanyen eficiències, en unificar el tancament dels dos reactors d’Almaraz, d’una banda, i els dos d’Ascó, de l’altra, mentre que endarrerir Cofrents evitaria que coincidís amb les clausures d’Almaraz i Ascó.
Una decisió urgent per Almaraz
La decisió és urgent per Almaraz, ja que, legalment, s’ha de començar a tramitar i treballar en el tancament dos anys abans, per la qual cosa l’1 de novembre és la data límit. Per això, les companyies esperen poder negociar directament amb el ministeri, per agilitzar el procés i tenir clar el calendari com més aviat millor.
La proposta permet al govern espanyol de Pedro Sánchez, que passa per hores baixes, mantenir la seva promesa de clausura del parc nuclear el 2035, i defensar-la davant uns socis que estan a l’aguait i que no tenen una postura comuna al respecte. Mentre que Sumar no vol sentir a parlar d’allargar la vida de les centrals, Junts s’oposa al tancament d’Ascó.
Per a les companyies, el calendari que han tramès al govern espanyol suposa guanyar temps per als tancaments més propers, especialment Almaraz, amb l’as a la màniga de reobrir el debat més endavant si hi ha canvis a la Moncloa. En canvi, si no es pren la decisió en els pròxims mesos, el final de la central extremenya serà ja irreversible.