Les empreses de l'IBEX 35 comptaven amb 681 filials en paradisos fiscals el 2021, segons un informe publicat per Oxfam Intermón aquest dijous. Es tracta d'una xifra un 1% menor que la registrada l'any anterior, però fins i tot tres vegades més gran que la de l'any 2009. L'estudi, que analitza les companyies de més capitalització del país, critica la política de transparència fiscal amb què compten actualment la majoria d'elles.

D'aquesta manera, l'informe analitza les polítiques fiscals de 24 companyies de l'IBEX 35, el principal índex de la borsa espanyola, on cotitzen les empreses de més valor de mercat, i conclou que, a aquest ritme, tardarien 97 anys a eliminar totalment la seva presència en aquests territoris. Un altre dels punts destacats de l'informe és que la majoria de les filials situades en paradisos fiscals pertanyen a un número molt reduït d'empreses.

Concretament, la meitat del total de filials identificades per l'ONG pertanyen a Banc Santander, ACS i Ferrovial. Així mateix, l'organització explica que, des de l'any 2009 fins a l'actualitat, les empreses esmentades juntament amb ArcelorMittal, Acciona, Repsol i Iberdrola han mantingut de forma consistent el 75% del total de filials en "caus fiscals" de les 24 empreses analitzades.

Només quatre empreses tenen una estratègia fiscal desenvolupada

No obstant això, segons matisa l'informe, la majoria de les companyies se cenyeixen al que la llei els exigeix en matèria fiscal, encara que "sense abordar una visió més àmplia que es comprometi amb una contribució que vetlli per un desenvolupament social i just". En aquest sentit, per al 75% de les empreses analitzades, l'element essencial de la seva estratègia fiscal el 2021 consistia merament a complir amb la llei i només quatre empreses (Iberdrola, Naturgy, Repsol i Telefónica) tenien definida una estratègia fiscal desenvolupada, "basada en una sèrie de principis i amb un marc de governança que vetlla per la seva implementació efectiva".

L'estudi assenyala que, en transparència fiscal, només tres empreses (Bankinter, Iberdrola i Repsol) van publicar un report fiscal complet, que permetia conèixer les seves pràctiques fiscals a tots els països en els quals operen i en format comparable. S'hi van sumar Banc Santander, Enagás i Ferrovial, que també van aportar un informe, però en aquest cas amb un format no estandarditzat que impedeix de comparar dades.

En canvi, la informació fiscal per país de la resta d'empreses (un 75% del total) va ser "insuficient de cara a una rendició de comptes efectiva sobre pràctiques fiscals". Respecte al mapa d'empreses, només Repsol i Indra ho van publicar amb la informació necessària per fer la traçabilitat de les operacions del grup empresarial.

La majoria d'aquestes companyies "encara tenen gairebé tot per fer en transparència i responsabilitat fiscal", per la qual cosa Oxfam els demana de desenvolupar una estratègia que reconegui el paper essencial que té la seva contribució en la societat i que realitzin un exercici de rendició de comptes transparent per acabar amb les seves filials en paradisos fiscals.

Oxfam demana de reformar l'impost de societats

"Resulta imprescindible per a una tributació empresarial justa i responsable, que el marc legal sigui sòlid, coherent i minimitzi les fissures que possibiliten els comportaments irresponsables i les pèrdues fiscals produïdes per l'evasió i l'elusió fiscal", asseguren des de l'organització.

Per això, també sol·liciten al Govern espanyol que abordi una reforma de l'impost de societats que garanteixi que les grans empreses "paguin un tipus efectiu sobre els seus beneficis empresarials que s'apropi al tipus nominal".

A més, li demana limitar l'activació de crèdits fiscals, modificar la norma antideslocalització per incloure el concepte de "jurisdiccions no cooperatives" i fer obligatori per a totes les empreses cotitzades l'informe país per país amb desglossament geogràfic complet de caràcter públic.

Finalment, l'associació considera que l'Executiu hauria de revisar el llistat de paradisos fiscals i impulsar la promoció de zones lliures, a més de dur a terme altres mesures com reforçar l'impost als beneficis extraordinaris.