Dues setmanes després que el Banc Nacional Saudita retirés el seu suport econòmic a Credit Suisse, desencadenant la caiguda borsària de la companyia, el mercat ja té la primera baixa empresarial. El president del qual era el principal accionista del banc helvètic fins a l'absorció d'UBS, ha presentat la seva dimissió aquest dilluns. Diverses fonts afirmen que el motiu de la sortida d'Ammar Abdul Wahed Al Khudairy de deu als comentaris que va tenir cap a Credit Suisse, els quals van desencadenar l'enfonsament a la borsa suïssa del banc helvètic. Malgrat això, oficialment, el ja expresident del SNB dimiteix "per motius personals", una justificació que el Banc Nacional Saudita ha acceptat.

Els comentaris d'Al Khudairy del passat 15 de març i 16 de març es van convertir en el detonador d'una crisi bancària que encara es deixa sentir al Vell Continent. Fa dues setmanes, el que fos president del Banc Nacional Saudita confirmava que anaven a deixar de donar suport econòmicament a Credit Suisse a causa dels seus malparats comptes. El màxim mandatari de l'organisme bancari central va explicar que no podrien seguir brindant suport econòmic perquè superarien el 10% de l'accionariat, una barrera que el mateix president del SNB va assegurar que no superarien. Al Khudairy va afirmar que no ho farien a causa que era "una qüestió reguladora".

El Banc Nacional Saudita va desencadenar l'al·luvió de descensos a les borses europees

Aquestes paraules van desencadenar una jornada negra no només per a Credit Suisse, que va perdre més d'un 20% del seu valor i la seva cotització va ser suspesa temporalment, sinó a tots els mercats de valors europeus. Els inversors van reaccionar negativament a la pèrdua de suport del Banc Nacional Saudita, ja que aquest venia sent el 'comodí' de la firma helvètica. Credit Suisse, malgrat que era una de les entitats bancàries de més renom en el panorama bancari internacional, manté unes pèrdues superiors als 7.300 milions d'euros el 2022. Una quantitat que no els permet emprendre grans operacions al mercat i que la convertia pràcticament dependent dels seus accionistes.

En aquestes, perdre el suport de l'inversor majoritari de la teva capital és la pitjor notícia que pots rebre, i més sent una firma amb tants problemes financers. I és que, malgrat que la retirada del suport del Banc Nacional Saudita va desencadenar la caiguda de Credit Suisse, els problemes del banc liderat per Ulrich Körner venen de lluny. Lluny d'això, la retirada del suport econòmic per part de l'organisme bancari internacional va ser la gota que va curullar el vas, desencadenant una infinitat de descensos borsaris a tota la banca internacional per por que hi pogués haver un efecte contagi que, de moment, els Governs internacionals descarten.

Des del passat 15 de març, i comptant amb la crisi bancària vista als Estats Units, la banca es troba en una tessitura complexa, en la qual qualsevol moviment dubtós o pas en fals poden desencadenar un al·luvió de retirades massives en el capital dels bancs. Un exemple d'això va ser la recent caiguda de Deutsche Bank a la borsa alemanya, la qual va portar a tots els mercats internacionals a tancar en negatiu divendres passat per por que pogués donar-se una nova fallida en el sector bancari.

Per a Al Khudairy, el pànic bancari era "injustificat"

El veritable problema va arribar en la jornada posterior a la caiguda de Crredit Suisse, quan Al Khudairy va afirmar que el pànic bancari desencadenat per la caiguda de la firma helvètica era "injustificat". Malgrat que el mercat va assistir a una jornada negra a les borses internacionals, amb descensos en totes les entitats bancàries del Vell Continent, el que en aquell moment era president del Banc Nacional Saudita va expressar que el pànic bancari era "injustificat" i va recalcar que no elevarien la seva posició en el capital de la companyia helvètica.

Després d'això, per a Al Khudairy el mercat "estava buscant moltes excuses", referint-se que la caiguda de Credit Suisse va desencadenar un al·luvió de sortides massives d'inversors del capital de diversos bancs europeus.

Sigui com fos, l'enfonsament de la companyia, la qual ha estat comprada per UBS, s'ha cobrat el lloc del ja expresident del Banc Nacional Saudita. En un comunicat remès aquest dilluns a la Borsa de Riad, el SNB ha confirmat que Saeed Mohammed Al Ghamdi passa a ser el nou president de la institució monetària. Al Ghamdi, que era el conseller delegat del Banc Nacional Saudita, deixa el seu lloc a Talal Ahmed Al Khereji, que serà el nou CEO del SNB.

Aquesta entitat bancària, la qual va adquirir el 9,88% de Credit Suisse per 1.415 milions d'euros, ha vist com la seva posició al banc es reduïa considerablement a causa de la caiguda del valor a la Borsa de Suïssa. Malgrat això, dilluns passat el mateix Banc Nacional Saudita va deixar clar que l'enfonsament de la companyia no suposa un 'problema' en els seus comptes, al·ludint que la compra de Credit Suisse per UBS no afecta el creixement del SNB el 2023.