24 hores després que el Banc Nacional Saudita, principal accionista de Credit Suisse, oficialitzés la seva decisió de no injectar més capital al banc helvètic, aquest ha comentat aquest dijous que el pànic bancari vist als mercats "és injustificat". El president de l'organisme central saudita, Ammar al Khudairy, ha concedit una entrevista amb la CNBC, en la qual ha explicat que entre Credit Suisse i l'entitat que ell mateix dirigeix mai hi va haver converses sobre la necessitat d'"assistència". Aquestes declaracions arriben un dia després que la retirada del suport del Banc Nacional Saudita al banc suís motivés l'enfonsament en Borsa de Credit Suisse.

Malgrat que la companyia comptava amb diversos problemes financers, els quals s'estaven evidenciant al mercat de valors, va ser la decisió del que segueix sent el màxim accionista de l'entitat bancària amb seu a Zuric la que va motivar la venda massiva de les accions de Credit Suisse. Això va sacsejar la resta de companyies del sector, les quals ja venien de dies convulsos després de la fallida de Silicon Valley Bank i de Signature Bank i la por que hi hagués un efecte contagi que, de cara a diversos Governs europeus, no es donarà. Malgrat això, l'enfonsament de Credit Suisse sí que sembla com un problema major, no només en l'àmbit borsari, sinó a escala financera, ja que la caiguda del que és el segon banc més gran de Suïssa ha encès totes les alarmes. El temor d'un efecte contagi s'ha multiplicat després de la desfeta borsària del banc suís, que aquesta matinada ha anunciat que sol·licitarà un rescat al Banc Nacional de Suïssa per enfortir la seva liquiditat.

El Banc Nacional Saudita no elevarà la seva posició a Credit Suisse

Malgrat que la jornada d'ahir és denominada per molts com el 'dimecres negre', per al president del Banc Nacional Saudita el pànic bancari "és injustificat". "És pànic, una mica de pànic. Crec que totalment injustificat, sigui per a Credit Suisse o per a tot el mercat", ha comentat aquest dijous en una entrevista amb el mitjà nord-americà. "Si ens fixem en com ha caigut tot el sector bancari, per desgràcia, molta gent només estava buscant excuses", ha afegit el màxim mandatari del Banc Nacional de l'Aràbia Saudita.

En l'entrevista, Ammar al Khudaity ha reiterat el dit en la jornada d'ahir: no elevaran la seva participació en el capital de Credit Suisse més enllà del 10%. El que és el màxim accionista de la companyia bancària europea va explicar que no podrien continuar injectant capital al banc suís perquè si no traspassarien el llindar del 10%, al·ludint que és una qüestió "reguladora". Quant als problemes esdevinguts després de la negació a continuar donant suport financer a l'entitat bancària helvètica, el president ha comentat que "no hi ha hagut converses amb Credit Suisse sobre la prestació d'assistència. No sé d'on ha sortit la paraula 'assistència', no hi ha hagut cap tipus de discussions des d'octubre".

El banc suís va perdre més de 7.300 milions d'euros el 2022

Sigui com fos, i comptant que els problemes financers del banc amb seu a Zuric venen de lluny, la decisió de no continuar recolzant l'entitat bancària en l'aspecte financer va generar una onada de sortides massives de Credit Suisse, la qual cosa es va evidenciar en la seva caiguda al mercat de valors. Això, sumat a les pèrdues de més de 7.300 milions d'euros que va tenir el 2022, i a l'afirmació per part de la companyia que havia fet un ús poc eficient de la informació financera, han generat un al·luvió de vendes d'accions de Credit Suisse, fins al punt que la firma bancària cotitza en els seus mínims històrics. A més d'això, els experts asseguren que el banc està travessant pel seu pitjor moment en els 167 anys d'història que té.

Cal veure si l'ajuda del BNS els és suficient, encara que, de moment, Antonio Castelo, analista d'iBroker.es, veu un futur "complicat" per a l'empresa dirigida per Ulrich Körner. Els dos anys de problemes financers relacionats amb els nexes de Credit Suisse i empreses de risc s'estan palpant més que mai sobre l'acció de la companyia, però també sobre la resta de les firmes del sector bancari.