Quan a un grup d'alts executius catalans que treballen a Madrid se'ls va preguntar per una família empresarial castellana que els hagi cridat l'atenció no van esmentar cap estirp industrial, financera o de la construcció, sinó de l'educació: Del Alcázar, fundadors del grup Instituto de Empresa, el vaixell insígnia del qual és IE University, un centre privat famós pel seu "campus vertical" perquè, des del curs passat, ocupa la major part d'un dels nous gratacels del passeig de la Castellana.

Malgrat els seus centres universitaris i els títols nobiliaris, la família Del Alcázar s'havia mantingut allunyada dels focus mediàtics fins que, el 2018, van fitxar Begoña Gómez, esposa del president Pedro Sánchez, per dirigir l'IE Africa Center, des del qual impulsen projectes d'emprenedoria en aquell continent. Es va mantenir quatre anys en aquest lloc. I l'abril de l'any passat van incorporar Pablo Isla, en qualitat de president del consell rector internacional d'IE University, el seu primer càrrec després d'abandonar la presidència executiva d'Inditex.

A diferència del discret fundador i president d'Instituto de Empresa, Diego del Alcázar Silvela (Àvila, 1950), marquès de la Romana i Gran Espanya, el seu fill Diego del Alcázar Benjumea (Madrid, 1984), CEO del grup d'educació, es prodiga en els mitjans de comunicació. Publica articles d'opinió a la premsa, centrats en el món de l'educació, i rotatius de tot Espanya, inclosos El País o ABC, li han dedicat en les últimes setmanes entrevistes en profunditat. El motiu és la publicació de la seva primera novel·la, La genética del tiempo (Espasa), una obra de ciència-ficció.

Però Diego del Alcázar júnior no crida l'atenció de l'empresariat per la seva nova faceta de novel·lista sinó per l'evolució d'Instituto de Empresa. El seu pare el va fundar el 1973, ara compleixen 50 anys, com a escola de negocis alternativa a IESE i ESADE, que en aquell moment només tenien seu a Barcelona. El grup d'educació de la família Del Alcázar va créixer lentament, amb fama d'elitista, fins que va fer un salt el 2006 amb la compra del 80% de la Universitat SEK, de Segòvia. I, més recentment, un altre salt amb el canvi de model de negoci universitari i la inauguració del "campus vertical" al flamant edifici Caleido, que es va aixecar a l'antiga zona esportiva del Reial Madrid.

Instituto d'Empresa i les seves societats educatives vinculades van facturar en el curs 2021-2022 (tancat el 31 d'agost de l'any passat, l'últim del qual es disposen comptes) prop de 226 milions d'euros, un 24% més dels 182,4 milions del curs anterior en el qual es van veure perjudicats per la pandèmia. Els beneficis es van quedar en 5,3 milions d'euros. Segons consta a l'informe de gestió, la situació de tresoreria l'agost de 2022 donava un saldo positiu de 34,5 milions d'euros.

Aquest informe revela el seu model de negoci. IE University s'ha especialitzat en màsters dirigits a alumnes internacionals. En el curs 2021-2022, els alumnes estrangers, de 105 nacionalitats, van suposar el 81% mentre que els espanyols van ser només el 19% restant. La previsió del centre és que el percentatge d'alumnes internacionals "continuï creixent" en els pròxims anys.

Quan se'ls titlla d'elitistes contraataquen amb el seu programa de beques. Grans companyies col·laboren amb IE perquè alumnes sense recursos, però amb impecables currículums, puguin titular-se en els seus centres.

IE Tower IE University Europa Press
El gratacel IE Tower, de color negre, en primer terme. IE University / Europa Press

La seva carta de presentació és l'IE Tower, el seu quarter general, un edifici de 36 plantes, amb 180 metres d'alçària, del qual ocupen la major part. Disposa d'una capacitat per a 6.000 alumnes. Es va inaugurar l'octubre de 2021, fa precisament dos anys, amb la presència del rei Felipe. Està situat al costat del complex Cuatro Torres Business Area de la Castellana. De fet, a aquest edifici –anomenat Caleido o IE Tower- és el cinquè més alt de Madrid i el setè d'Espanya.

La cinquena torre de la Castellana

El Caleido té la seva història. El disseny és obra dels estudis Fenwick Iribarren i Serrano-Suñer Arquitectura. Aquest últim està liderat per Fernando Serrano-Suñer de Hoyos, net del ministre franquista del mateix cognom i de la cunyada del Generalíssim i, per part de mare, dels ducs d'Almodóvar del Río. L'Ajuntament de Madrid va adjudicar en subhasta la concessió d'aquests terrenys, dos mesos abans que Ana Botella cedís l'alcaldia a Manuela Carmena, al grup empresarial de Juan Miguel Villar Mir. El 2017, aquest va vendre el 49% de la torre a Megaworld Corporation, del magnat filipí Andrew Tan.

IE University ocupa aquesta seu en règim de lloguer. Segons els seus comptes, la renda pagada pujava a 10,86 milions d'euros amb data 31 d'agost de 2022, encara que no precisen si l'import correspon a un curs o als dos que porten en aquest gratacel.

La família també té la seva història. El fundador i president del grup educatiu, Diego del Alcázar Silvela, marquès de la Romana, es va casar amb María Benjumea y Cabeza de Vaca, filla del comte de Guadalhorce, amb la qual té dos fills: Isabela, empresària al sector de la biomedicina, i Diego, actual CEO. Diego del Alcázar pare va presidir el grup Vocento (2007-2011) i va ser conseller de Recoletos i Técnicas Reunidas entre altres grans corporacions. El primer marquès de la Romana data de la Guerra del Francès.

Un dels seus besavis, Manuel Silvela i de Le Vielleuze, va ser ministre en dues ocasions a la segona meitat del segle XIX, amb el govern del general Prim i amb Cánovas de Castillo. Un germà d'aquest, Francisco Silvela, també va ser ministre i president del govern durant la regència de María Cristina de Habsburgo i amb Alfons XIII. Una nissaga assentada al poder.