El Govern ha autoritzat aquest dimarts la venda de les accions de l'empresa Fabricación de Alimentos, SA, a Ripollet, que va passar a ser propietat de la Generalitat per una herència intestada, és a dir, no atribuïda o nul·la. L'empresa de fabricació artesanal encara està activa i el preu de sortida de la subhasta és de 228.306 euros. Es tracta de la primera empresa activa procedent d'una herència intestada que l'administració catalana hereda.
Tot va començar amb la mort de la propietària, Manuela Marimon, l'any 2019, a l'edat de 97 anys. Segons va explicar La Vanguardia, la dona no tenia fills ni familiars coneguts i va deixar la fàbrica amb 10 treballadors en herència a l'hospital Sant Joan de Déu, que per la naturalesa de la propietat va rebutjar-la.
Serà la segona vegada que el Govern subhasta l'empresa, ja que la primera, al juliol, va ser declarada deserta perquè la documentació presentada per l'únic licitador no va complia els requisits. "El sector alimentari s'ha mostrat interessat en la compravenda de l'empresa", ha dit el Govern, per la qual cosa s'ha tornat a posar a la venda. Els detalls es coneixeran en els dies vinents.
L'empresa va facturar l'any passat 355.150 euros, poc menys que els 290.498 de 2023, amb uns escassos beneficis de 204 euros, 60 vegades menys que els 13.201 euros de l'any 2022. Al balanç de resultats no figura cap treballador o treballadora contractats, ni fixes ni temporals. L'any 2017, últim disponible en el que la propietària era viva, l'empresa va facturar 397.694 euros i va perdre'n 13.216, en contrast amb els beneficis de 25.362 euros de l'any 2016.
Un any abans de la seva mort, Mariana Marimon va donar una entrevista a la Revista de Ripollet en la que explicava que l'empresa té origen en el franquisme, època en la qual el seu marit va llogar part d'una fàbrica de pastes que va anar creixent. No explica en quin any va ser, però al web es detalla que té origen en l'any 1961.
La dona, que encara dirigia l'empresa amb 96 anys, va explicar que la portava des d'abans de la mort del marit, però que els proveïdors donaven per fet que era ell qui manava i van patir amb la mort. "Aquesta empresa ha sigut la meva vida i estic feliç perquè sempre he pogut fer el que he volgut. He pogut tenir disgustos i alegries, però aquí seguiré fins a l’últim dia. Segueixo amb ganes d’estar al corrent de tot. A més, als que pugen els hi fa falta experiència i amb el que puc col·laborar és justament amb això però tenim un equip molt bo del qual estic molt contenta", deia.
La subhasta decidirà qui es queda amb aquesta empresa que, tanmateix, ha continuat funcionant durant 6 anys sense propietari.
Curiosament, la notícia de la segona subhasta es dona a conèixer el mateix dia que el departament de Presidència ha informat que, en el marc dels actes de Catalunya Regió Mundial de Gastronomia, els canelons han estat escollits el plat favorit dels catalans, per davant de l'escudella i la carn d'olla.