Més de 340 treballadors de Barcelona reclamen indemnitzacions de 100.000 euros a Meta i a la subcontractada de Telus Digital Internacional per danys mentals i morals derivats de la seva labor de moderadors dels continguts de Facebook i Instagram. Les demandes, coordinades per un mateix bufet d'advocats, s'han interposat davant de diferents jutjats socials de Barcelona per exigir indemnitzacions a les dues empreses en concepte de "danys ocasionats en la seva integritat moral i en la seva salut psíquica i emocional". Els treballadors revisaven vídeos sensibles en línia per seleccionar els continguts perjudicials.

En concret la reclamació va adreçada a Meta Platforms Ireland Limited (la filial de Meta a Europa amb seu a Dublín) i contra Facebook Spain S.L. (la filial a Madrid que gestiona el negoci publicitari); i a la subcontracta CCC Barcelona Digital Services, que el 2020 va ser adquirida pel grup canadenc Telus Digital Internacional, segons ha avançat La Vanguardia i han confirmat a Efe fonts jurídiques. Les demandes varien segons els problemes de cada treballador.

L'advocat de Bastet Advocats que representa a més de la meitat dels denunciants, Robert Castro, pronostica que les demandes arribaran al mig miler al setembre, mes en què es faran els primers judicis. Així mateix, hi ha altres demandes que tenen data de judici l'octubre del 2027. Robert Castro descriu com una demanda "sense precedents a Europa cap a Meta per aquest tipus de danys morals i psicològics", ja que apunta que es tracta de demandes col·lectives de centenars d'exempleats.

Manca de suport psicològic per als empleats

Tot va començar fa uns mesos quan els treballadors es van queixar que els serveis psicològics del centre de benestar de l'empresa subcontractada per Meta per moderar els seus continguts, CCC Barcelona Digital Services, eren "ineficaços i insuficients fins al punt de fer-te pintar mandales", assegura l'advocat Robert Castro.

Aquest abril, CCC va tancar les seves oficines a Barcelona, ubicades a la Torre Agbar, i va acomiadar els seus més de 2.000 treballadors després d'acabar el seu contracte amb Meta. Aquesta estratègia, segons els demandants, és habitual en la multinacional de Facebook i Instagram i s'utilitza com a modus operandi: "Quan ja han espremut al màxim els seus treballadors en empreses subcontractades, les tanquen per obrir-ne de noves en altres països i fer el mateix", explica Castro.

Quan es va tancar les oficines i es va arribar a un acord amb els treballadors per als acomiadaments, la companyia va assegurar que tenia "un marc integral de benestar, basat en les millors pràctiques internacionals". "Aquest programa està supervisat per psicòlegs col·legiats amb experiència en gestió de salut mental" i que els treballadors tenen disponible 24 hores al dia i 7 dies a la setmana un programa d'atenció al treballador, que està disponible fins i tot els 12 mesos posteriors a deixar de treballar a la companyia. Els problemes de salut mental eren una de les causes principals d'una elevada taxa d'absentisme a les oficines, però l'empresa defensa ara que els plans de benestar han fet que baixi a l'11,5%, sis punts per sota del 17,2% de mitjana al sector a Catalunya.