El futur d'Holaluz continua sent incert. L'energètica arrossega una dubtosa situació financera des de fa més d'un any. Va sortir a la llum el mes d'abril passat en declarar un passiu significatiu a tancament de 2023, amb un deute net voluminós de 58,8 milions i unes pèrdues de 26,2 milions.

Unes finances que tenen a l'empresa ofegada, mentre el sector de l'autoconsum -la seva principal activitat- segueix contret i la viabilitat de la companyia que presideix Carlota Pi hi és a compte que obtingui 20 milions de finançament extern, per evitar el concurs de creditors. El temps apressa, ja que el consell d'administració ha convocat junta d'accionistes per al proper 28 de juny, després que els fons d'inversió Axon Partners Group i Geroa, propietaris del 23,48% del capital, no avalessin el balanç dels comptes anuals de 2023 i que l'auditor EY no emetés excepcions, però reconegués "dubtes significatius" sobre la viabilitat del negoci d'Holaluz.

Mentrestant, aconseguir el tan desitjat finançament continua demorant-se. Malgrat tenir diverses alternatives obertes, segons asseguren fonts de la companyia, les negociacions semblen enquistades. Estudien un acord amb inversors financers, family offices i inversors industrials amb activitat a Espanya o fora del país. De l'inversor industrial esperen recaptar uns 7 milions d'euros. També resten en espera que l'Institut Català de Finances (ICF) els atorgui un crèdit de 10 milions d'euros. Mentrestant, les accions de la companyia continuen desvalorant-se; en la sessió de divendres passat la capitalització borsària era de 24,95 milions d'euros, quan el 2021 va arribar a valer 257 milions.

La prioritat dels fundadors és "continuar amb el projecte industrial, líder al món en ESG," han assegurat ON ECONOMIA. "Estem buscant una alternativa d'inversió alineada per tal de la companyia i que enforteixi el balanç per al llarg termini". Mentrestant, a curt termini necessiten liquiditat de caixa i han obtingut 4 milions d'euros en les últimes setmanes per atendre els pagaments, encara que continuen sense concretar de quina font de finançament. També hauria obert una nova línia de pagarés per valor de 7 milions d'euros, en les últimes setmanes, després de recórrer a aquest instrument de finançament el 2023 per un valor total de 19,8 milions d'euros, que, segons la companyia es van saldar a venciment, durant el primer trimestre de 2024.

Les mateixes fonts asseguren que el deute net ha baixat a 52,2 milions a finals de març d'aquest any, i que presentaran als accionistes "unes dades financeres esperançadores" i una d'auditoria sense excepcions -sense esmentar que els comptes no van obtenir l'aval dels fons d'inversió Axon Partners Group i Geroa, propietaris del 23,48% del capital. Aquests resultats els concreten de la següent forma: en els últims 12 mesos, l'ebitda comptable de la companyia ha assolit el break even, amb la qual cosa remunta 23 milions d'euros respecte al resultat registrat en el conjunt de 2023. En termes d'ebitda normalitzat, la companyia ha passat de 4,3 milions el 2023 a 24 milions d'euros en els últims 12 mesos.

Diu que opera amb normalitat "absoluta"

L'últim mes, dels Mercats i la Competència (CNMC) ha obert dos expedients sancionadors a Holaluz per investigar si la comercialitzadora ha comès una infracció "greu" per impagaments dels peatges elèctrics. En concret, analitza una presumpta infracció de l'article 65.3 de la Llei del Sector Elèctric, segons fonts de l'organisme. L'expedient segueix el seu curs per analitzar la documentació que ha aportat la companyia per desmentir "rotundament" les acusacions i assegura "estar al corrent de pagament de totes les seves obligacions amb les empreses distribuïdores d'electricitat" i que està "col·laboren do amb el regulador amb la màxima diligència".

Holaluz insisteix que el 2024 la companyia "opera amb normalitat absoluta" en totes les seves línies de negoci. Assegura que ha aconseguit les seves millors xifres en retenció de clients en un primer trimestre des del 2021 i que el producte Tarifa Justa està aconseguint nivells extraordinàriament baixos d'impagaments el 2024.