La distribuïdora d'energia verda Holaluz ha aflorat unes pèrdues consolidades de 26 milions d'euros en l'exercici de 2023, multiplicant per cinc el també resultat negatiu de 5 milions d'euros declarat el 2022. La companyia declara també en el balanç consolidat un fons de maniobra negatiu de 44,3 milions d'euros, segons la informació comunicada aquest dimarts al mercat borsari BME Growth, i s'aferra a la concessió de diversos préstecs, per valor de 20 milions d'euros, i a "altres alternatives de finançament, actualment en procés de negociació" per assegurar la seva viabilitat en els pròxims dotze mesos. La companyia que presideix i dirigeix Carlota Pi manifesta que en aquests moments pot respondre a aquesta situació amb "les pòlisses de crèdit i línies de finançament no disposades per 6 milions d'euros al tancament del 2023, amb venciment el 2025". També pot recorre, segons diu en el comunicat al BME Growth, a materialitzar la part a curt termini dels contractes de PPAs (compra d'electricitat a preu fix no registrada a balanç segons normativa vigent), la valoració del qual al tancament ascendeix a 5,2 milions d'euros.

La matriu del grup Holaluz-Clidom es la societat que ha suportat la major part dels deutes. En concret, a finals de 2023, acumulava un resultat negatiu de 5,4 milions d'euros contra el valor positiu de 8 milions d'euros de l'exercici 2022. En aquest cas, el fons de maniobra negatiu s'ha elevat a 22,8 milions d'euros, seguint la tendència negativa de l'any anterior quan la companyia va aflorar una situació negativa de 14,6 milions. El primer trimestre de l’any 2023 va ser nefast per al negoci, que va deixar unes pèrdues de 23 milions d’euros per a la distribuïdora.

L'informe dels resultats econòmics de l'energètica, comunicat aquest dimarts al BME Growth aprofitant al màxim la data límit permesa, s'ha endarrerit perquè la companyia estava pendent de l'obtenció de diverses línies de finançament per un total de 20 milions d'euros. En concret, el grup que dirigeix la seva cofundadora Carlota Pi va confirmar la setmana passada que ha sol·licitat un préstec de 10 milions amb l'ICF i un altre de 3 milions a Avança -hòlding empresarial de la Generalitat-, un préstec convertible amb diverses oficines de gestió de patrimonis familiars (family offices) catalanes per uns altres 2 milions i una línia de crèdit sobre el valor de la companyia (equity line) de fins a 6 milions d'euros.

L'exercici 2023 va tancar amb un volum de facturació consolidat de 614,6 milions d'euros (919,8 milions el 31 de desembre de 2022). El resultat operatiu (Ebitda) normalitzat s'ha situat en 4,3 milions d'euros, respecte dels 14,3 milions del 2022. La companyia destaca que la xifra de resultat operatiu ha superat les previsions inicials que el fixaven als 3 milions d'euros. Holaluz també va incidir en "el progrés positiu en reducció de costos del 23% fins als 38,2 milions d'euros, resultat de diverses accions en tots dos negocis (solar i energy management) incloent una reducció a la plantilla i eficiències operatives".

A tancament de 2023, els estats comptables d'Holaluz reflectien un deute net de 64,4 milions d'euros, després de la disminució d'aquesta partida. El deute era de 74,9 milions a juny de 2023 i de 66,6 milions a setembre del mateix any, segons dades de la mateixa companyia. En l'últim trimestre de l'any, la firma també va aplicar un estalvi operatiu amb l'execució d'un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO), sobre el 25% de la plantilla, és a dir, d'unes 200 persones i que va afectar principalment els equips d'instal·ladors, vendes i rols de suport a les operacions d'energia solar. La plantilla és ara de 463 persones.

La major part del deute està vinculat als préstecs ICO que la companyia va sol·licitar durant els exercicis 2020 i 2021, per mitigar els efectes de la Covid-19 en el negoci, més un crèdit de l'ICF i un préstec de finançament d'impostos del Banc Santander; tot vinculat als exercicis de descens de l'activitat a causa de la pandèmia. 

La companyia, centrada en la comercialització d'energia verda i en l'impuls de l'autoconsum fotovoltaic a Espanya, argumenta que 2023 ha estat un exercici ple de desafiaments per a la indústria de l'energia solar residencial, a causa d'una significativa desacceleració del mercat del 50%, segons dades de l'associació Unió Espanyola Fotovoltaica UNEF i de la patronal de renovables APPA. La demanda ha caigut pels elevats tipus d'interès que han fet costós el finançament de les instal·lacions -val a dir que Holaluz finançava el 50% de les infraestructures que posa en funcionament-, per la desincentivació de la demanda en un context de preus de l'electricitat baixos en comparació amb els de 2022 i per la finalització de les subvencions Nextgen. Traslladat a l'activitat d'Holaluz, això demostra que la firma ha passat de fer una mitjana d'entre 800 i 1.000 instal·lacions solars al mes, a aproximadament unes 600.

Oficines a la seu central d'Holaluz, al barri de la Barceloneta, a Barcelona.
Oficines a la seu central d'Holaluz, al barri de la Barceloneta, a Barcelona.

Accions previstes per al 2024

La companyia va vendre 3.346 instal·lacions d'energia solar durant 2023, amb un descens anual del 6,9%, tot i que va informar que en l'activitat va registrar una certa represa durant l'últim trimestre de l'any. De setembre a desembre, es van vendre 763 instal·lacions d'autoconsum residencial, xifra que suposa un augment del 2% respecte al segon trimestre de 2023 i una disminució del 34% en comparació amb el quart trimestre de 2022. Segons la companyia, aquesta disminució va ser "notablement menor" a la caiguda general del mercat que va oscil·lar entre el 49% i el 54%.

Holaluz afronta el 2024 confiant en la recuperació de la demanda per accelerar el negoci de les instal·lacions d’autoconsum solar col·lectiu i per incrementar el nombre de clients adscrits al seu producte de subscripció d’electricitat verda Tarifa Justa, el producte de subscripció d’electricitat verda que li reporta més nombre de clients. Les previsions de l’energètica que dirigeix Carlota Pi apunten que, tot i que amb limitacions, les famílies tornaran a fer una aposta per l’energia solar i el subministrament amb renovables, com ha demostrat el balanç del quart trimestre de 2023.

Cotització relativament estable enguany

Holaluz té actualment una capitalització borsària de 55,38 milions d'euros i acumula un descens en la cotització del 21,43% des del gener. La firma ha tancat la jornada d'aquest dimarts en els 2,57 euros per acció, amb una pujada diària de l'1,58%. La cotització es manté més o menys estable des del gener d'aquest any, quan va marcar 2,85 euros. No obstant això, les accions han perdut molt valor al llarg de 2023, un any que va encetar a 6,8 euros, arrossegades per la tendència a la baixa del sector. De fet, el valor va marcar un dels seus màxims el juliol del 2021, quan es va enfilar fins als 14,60 euros.

A tancament de 2023, el 16,80% del capital d'Holaluz estava en mans del fons de capital risc Axon Partners Group, que acompanya a la companyia des del 2016. Amb un 14,66% cadascú consten les participacions dels tres fundadors de la companyia Carlota Pi, Ferran Nogué i Oriol Vila. També declaren participacions superiors al 5% Geroa Pentsioak E.P.S.V. de Empleo (6,68%), Mediavideo BV (5,14%) i MDR Inversiones, S.L. (5,13%) del capital.