La robínia, espècie exòtica també coneguda com la falsa acàcia, ha esdevingut una oportunitat de creixement per a la cooperativa Altijoc, de Cardedeu (Barcelona). L'empresa d'economia social ha obert una nova línia de producció de jocs de fusta sostenible, bàsicament adreçat a espais de lleure a l'aire lliure, com els patis de les escoles. Els professionals d'Artijocs ideen, dissenyen, fabriquen i instal·len espais de joc desenvolupats amb la fusta d'aquest arbre en patis escolars, parcs, places i àrees de joc en general.

Artijoc és una cooperativa amb botiga física a Cardedeu (Barcelona) i venda en línia de jocs creada el 1999, com una empresa de gestió cultural al voltant del joc i l'educació. Posteriorment, el 2016, van obrir un obrador d’estructures de fusta, anomenat Puput. Durant l'etapa de la pandèmia de la Covid-19, la cooperativa va fer una forta aposta per a la transformació dels patis escolars. Fins que, el 2023, va cooperativa es va centrar a Cardedeu (Barcelona).

És justament de l'obrador Puput d'on surten les creacions d'Artijoc, construint estructures de fusta molt diferents adaptades a municipis i escoles que volen repensar els usos del lleure i les interaccions dels infants. Els seus professionals fan que els jocs guardin un estret vincle amb aquest material tan noble, de manera que sempre es pugui esbrinar, a simple vista, que allò que és de fusta i que "ha sortit d’una de les més meravelloses expressions de la natura: l’arbre".

La nova línia de producció local busca reduir la dependència de materials importats, minimitzar la petjada de carboni i enfortir el teixit productiu local, tot promovent la innovació des del territori i el valor compartit. Els pròxims anys, es preveu ampliar la xarxa de col·laboracions forestals a altres zones de Catalunya, i treballar amb cooperatives i empreses de l’economia social per al procés de pela i transformació de la fusta.

Equip de professionals que treballa a l'obrador Puput, de la cooperativa Altijoc.

Amb el seu treball, l'obrador Puput vol promoure espais de descoberta, relació, experimentació i moviment adreçats a la canalla. Cabanes i amagatalls, racons de joc simbòlic, circuits d’equilibri, desnivells amb sorra i neumàtics, grimpar, ajupir-se, seure... Alhora també desenvolupen experiències amb la construcció d’horts escolars, la introducció de vegetació perenne i l’acollida de la fauna urbana (insectes, ocells, ratpenats). Així, en el catàleg d'Artijoc es poden trobar trens, cuinetes, casetes, jeeps, vaixells pirates, circuits d'activitats o mikados, entre altres. Tot elaborat amb fusta de robínia i altres.

Paral·lelament, la cooperativa impulsarà materials pedagògics per escoles i famílies per donar a conèixer el cicle complet de la fusta, connectant infància, territori i consciència ecològica. En la venda en línia, la botiga inclou la comercialització de jocs de fusta i educatius d'altres marques.