El Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 ha incoat un nou expedient sancionador contra una sisena aerolínia low cost, de la qual no s'ha revelat nom, per "possibles pràctiques abusives". Les suposades pràctiques abusives investigades d'aquesta aerolínia són el pagament d'un suplement pel transport d'equipatge de cabina, sobrecostos per la reserva de seients contigus a menors o persones dependents i omissions enganyoses d'informació o falta de claredat en els preus publicats.
Amb aquesta, ja són sis les companyies aèries que ha expedientat el ministeri de Consum. El novembre de 2024, després d'una revisió que es va iniciar l'agost de 2023, Consum va multar amb 179 milions d'euros Ryanair, Vueling, EasyJet, Norwegian i Volotea. La sanció més elevada va ser per a Ryanair amb gairebé 107,8 milions d'euros, seguit de Vueling, amb 39,3 milions; Easyjet, amb 29,1 milions; Norwegian, amb 1,6 milions; i Volotea amb prop d'1,2 milions. No obstant això, el pagament de la multa ha quedat en suspens amb el recurs presentat per les companyies aèries davant de la Sala Contenciosa Administrativa de l'Audiència Nacional.
A més, les aèries estan pressionant al Parlament Europeu perquè rebutgi una esmena relativa a la revisió del Reglament de Drets dels Passatgers Aeris que proposa que les companyies no puguin cobrar als viatgers que embarquin en cabina una maleta com a equipatge de mà. De fet, la Unió Europea té pendent des de fa més d'una dècada la reforma dels drets dels passatgers aeris. El passat 5 de juny, el Consell es va reunir per aprovar la proposta que presentaran per a aquesta reforma en la qual s'inclouria la possibilitat que les aerolínies cobrin l'equipatge de mà --amb el vot en contra d'Espanya i altres països-- sempre que se'ls permeti embarcar gratuïtament amb un embalum que càpiga sota el seient.
Per contra, la comissió de Transports i Turisme del Parlament Europeu va reclamar la setmana passada l'estandardització de les polítiques d'equipatge i el dret dels passatgers a embarcar amb una maleta de mà sense pagar un sobrecost. Encara que això no fixa la posició de l'Eurocambra en les futures negociacions amb el Consell, és un dictamen que podria ser incorporat quan es defineixi la seva posició, no abans de tardor.
Europa s'afegeix a les sancions espanyoles
La Comissió Europea també va iniciar al gener una investigació preliminar contra Espanya per les multes, un diàleg "informal" en el marc del mecanisme 'EU Pilot', després d'una denúncia per part de l'Associació Internacional de Transport Aeri (IATA), l'Associació d'Aerolínies Regionals Europees (ERA) i Airlines for Europe (A4E). Segons van confirmar fonts a Europa Press, el Govern ja va remetre la documentació, que els serveis de la Comissió estan encara avaluant, segons informa Europa Press.
No obstant això, aquesta decisió de Consum ha tingut rèpliques en l'àmbit europeu i, a mitjans del maig passat, l'organització de Consumidors Europeus (BEUC, per les seves sigles en francès) va anunciar una denúncia davant de la Comissió Europea i la xarxa europea de consumidors contra set aerolínies --easyJet, Norwegian Airlines, Ryanair, Transavia, Volotea, Vueling i Wizzair-- pel cobrament de l'equipatge de mà i va reclamar una investigació a escala de la UE de les pràctiques del sector.
Nou mesos per investigar
L'obertura d'aquest nou expedient dona lloc ara a un procés que durarà nou mesos per investigar les polítiques de la companyia, després de la qual cosa es determinarà si és sancionable. La possible multa es calcularà basant-se en els beneficis "il·lícits" obtinguts per aquestes suposades pràctiques, per la qual cosa podria ser d'entre 100.001 i 1 milió d'euros o de fins a entre sis i vuit vegades el benefici il·lícit obtingut en el cas de considerar-se "infraccions molt greus".
Com en els casos anteriors, la base legal d'aquest nou expedient sancionador es fonamenta en una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) de 2014 (anomenada Vueling).
Aquesta prohibeix a les aerolínies imposar càrrecs addicionals per portar equipatge de mà, ja que ho considera "un element indispensable del transport dels passatgers", sempre que respongui a les exigències raonables relatives al seu pes i dimensions i compleixi els requisits de seguretat aplicables.
D'altra banda, considera que, a diferència d'un equipatge facturat, el de mà és de l'exclusiva responsabilitat del passatger i no implica cap cost lligat a la seva facturació, seguiment i emmagatzemament.
Aquesta sentència va ser, a més, avalada pel Parlament Europeu el 4 d'octubre de 2023, amb l'aprovació d'una resolució per instar als estats membres a garantir l'acatament i respecte a aquest dictamen judicial.