El consell d'administració de Naturgy s'ha reunit aquesta tarda i ha acordat donar llum verda perquè Francisco Reynés compatibilitzi el seu càrrec de director de l'energètica amb la seva nova funció de vicepresident i conseller de Criteria Caixa després de la sortida d'Ángel Simón. La decisió queda subjecta a ratificació de la junta d'accionistes. El conseller Enrique Alcántara García-Irazoqui, el més antic de la companyia, ha presentat la seva dimissió com a conseller en la mateixa trobada i el substituirà Isabel Gabarró Miquel com a membre de la comissió de nomenaments i retribucions.

El consell d'administració extraordinari s'ha convocat per a aquesta tarda després del nomenament de Criteria Caixa i s'ha allargat fins més enllà de les nou de la nit, quan han emès un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors donant llum verda a la compatibilitat de càrrecs. Al matí, el patronat de la Fundació La Caixa ha aprovat la sortida d'Ángel Simón de CriteriaCaixa, el hòlding de participades de la fundació, i ha nomenat Reynés al seu lloc.

Reynés lidera l'autoopa en què es troba immersa Naturgy per comprar accions a alguns dels seus principals propietaris i posar-les al mercat d'accions free-float en Borsa, al mateix temps que el grup d'Emirats Àrabs Taqa continua interessat a convertir-se en l'accionista més important de la companyia. Ara mateix ho és precisament CriteriaCaixa, per la qual cosa Reynés serà al seu torn president de l'energètica i vicepresident del seu principal accionista. Criteria Caixa té el 26,7% del capital i els següents amb més pes són CVC, amb un 20,7%, i Global Infrastructure Management (GIP), amb un 20,6%

Després d'un any complicat per la volatilitat dels preus de l'energia, al seu torn que per la seva caiguda, Naturgy va tancar 2024 amb una reducció de beneficis de tan sols el 4,3%, fins als 1.986 milions, respecte als seus beneficis rècord de 2023.

L'empresa va presentar pla estratègic fins al 2027, basat a seguir els seus plans de descarbonització i la inversió en xarxes, amb un 75% de les seves inversions en Espanya i l'objectiu financer de millorar la retribució als seus accionistes. Per a aquests anys, espera guanyar una mitjana similar a l'actual, 1.900 milions d'euros i invertirà el 75% dels 6.000 milions en tres anys que té previstos a Espanya. Un 50% de la inversió anirà a xarxes, un 30% a electricitat i gasos renovables (amb una important aposta a Catalunya) i un 20% a subministraments i gestió energètica.

Simón era el conseller delegat de Criteria des de febrer de 2024, quan va iniciar una sèrie d'inversions en empreses com Telefónica, Colonial, ACS, Puig i Europastry. Criteria ha nomenat Reynés, president de Naturgy, com a conseller per cobrir la vacant, i preveu nomenar-lo vicepresident executiu, amb la qual cosa es convertirà en el primer executiu del hòlding.

Francisco Reynés també té una trajectòria vinculada a La Caixa i, de fet, ja va ser director general de Criteria en la seva creació i sortida a borsa, el 2007. Després va ser conseller delegat d'Abertis, abans de la venda a Atlantia, i ACS, quan Fainé ho va proposar per presidir Naturgy, encara Gas Natural per llavors. Actualment, presideix l'energètica i és patró de la Fundació La Caixa, càrrecs que mantindrà, segons ha explicat el grup català en un comunicat.

Amb aquest canvi, Reynés s'erigirà en primer executiu del hólding de La Caixa, que no ha anunciat cap altre nomenament, ni de conseller delegat ni de director general.

Criteria, més de 30.000 milions en actius

Criteria és un dels grans inversors de l'Estat, amb actius per valor de més de 30.000 milions d'euros, segons dades del 31 de desembre de 2024. CaixaBank és el seu gran actiu, amb més d'11.000 milions, i també el que aporta més dividends, i el segon és precisament Naturgy. L'any passat, va obtenir un benefici net de 1.061 milions d'euros, un 30% més, després de rebre uns dividends de 1.678 milions per part de les seves participades.

El passat 5 de març, tant la Fundació La Caixa com el hólding van decidir tornar a establir les seves seus a Catalunya, a les torres negres de la Diagonal, que havien abandonat l'octubre de 2017. Naturgy, de moment, no ha realitzat aquest moviment. "Ho debatrem quan correspongui", va dir en la seva última compareixença durant la presentació de resultats.