La patronal AECAVA reivindica l'activitat dels elaboradors de la DO Cava com una activitat motor econòmic de Catalunya pel seu arrelament al territori i la qualitat i sostenibilitat dels seus processos. L'entitat ha difós un document que sintetitza els principals valors que expliquen "per què el cava és molt més que un vi escumós: és patrimoni, cultura, territori i futur". 

La patronal que presideix Joaquim Tosas Sumarroca i que representa prop del 80% de les ampolles de cava produïdes amb la DO fa valdre la marca cava dins dels vins escumosos locals i internacionals, en un context sectorial que ha donat peu a la creació de diverses agrupacions d'elaboradors de vi escumós que han deixat de sentir-se representats per la DO Cava, com ara Corpinnat o Clàssic Penedès. En aquest sentit, AECAVA evidencia que el valor del sistema de control oficial de la Denominació d’Origen Cava, que "garanteix l’origen, la traçabilitat i la transparència de cada ampolla". El mètode tradicional elaborat principalment amb varietats autòctones com el Xarel·lo, el Macabeu i la Parellada, amb la segona fermentació dins la mateixa ampolla, es manté com a símbol d’autenticitat i de respecte per la tradició artesanal, afegeix l'argumentari de la patronal.

A més, s’hi destaca la importància de categories com el cava de Guarda Superior, amb llargues criances com un alt valor afegit, i el segell d’Elaborador Integral, que identifica els cellers que controlen tot el procés de producció dins la mateixa propietat, i que la classificació per categories i temps de criança permet identificar amb precisió cada estil, afavorint la transparència i la tria conscient i informada del consumidor.

Joaquim Tosas Sumarroca, president de la patronal del cava AECAVA
Joaquim Tosas Sumarroca, president de la patronal del cava AECAVA

Amb dades, AECAVA destaca que agrupen més de 25.000 hectàrees de vinya -entre el Penedès i Barcelona-transformen el 60% del raïm amb Denominació d’Origen Cava i el 75% del vi elaborat. Alhora, la diversitat d’orígens dins la DO Cava representa una riquesa que multiplica les expressions i estils del cava i que el diferencia d’altres escumosos del món. Així, posa el focus en la projecció global del cava, present a més de 150 països i responsable del 35% de les exportacions espanyoles de vi amb DO. 

Producció ecològica

En matèria de sostenibilitat, posa en relleu que, a partir de 2025, tots els caves elaborats de Guarda Superior seran 100% ecològics, amb llargues criances, que és un dels valors afegits del sector. Es tracta d'un "pas decisiu cap a un model de producció més respectuós amb el medi ambient i alineat amb les demandes del consumidor actual", manifesten en un comunicat. “Amb aquestes 20 claus volem oferir una eina clara i compartida per explicar què hi ha darrere de cada ampolla: història, esforç, sostenibilitat i orgull de pertinença”, afirma Joaquim Tosas, president d’AECAVA.

L'entitat agrupa 73 empreses associades, que representen prop del 80% de les ampolles de cava produïdes. Les empreses membres gestionen directament el 25% de les vinyes de la DO Cava a Catalunya, generen 2.080 llocs de treball i sumen una facturació en vendes conjunta de 1.700 milions d’euros. Entre els elaboradors més destacats sota el paraigua d'AECAVA figuren Bodegues Sumarroca, Codorniu, Juvé & Camps, Jaume Serra, Freixenet, Mascaró, Parés Baltà, Vallformosa o Perelada.