La patronal AECAVA reivindica l'activitat dels elaboradors de la DO Cava com una activitat motor econòmic de Catalunya pel seu arrelament al territori i la qualitat i sostenibilitat dels seus processos. L'entitat ha difós un document que sintetitza els principals valors que expliquen "per què el cava és molt més que un vi escumós: és patrimoni, cultura, territori i futur".
La patronal que presideix Joaquim Tosas Sumarroca i que representa prop del 80% de les ampolles de cava produïdes amb la DO fa valdre la marca cava dins dels vins escumosos locals i internacionals, en un context sectorial que ha donat peu a la creació de diverses agrupacions d'elaboradors de vi escumós que han deixat de sentir-se representats per la DO Cava, com ara Corpinnat o Clàssic Penedès. En aquest sentit, AECAVA evidencia que el valor del sistema de control oficial de la Denominació d’Origen Cava, que "garanteix l’origen, la traçabilitat i la transparència de cada ampolla". El mètode tradicional elaborat principalment amb varietats autòctones com el Xarel·lo, el Macabeu i la Parellada, amb la segona fermentació dins la mateixa ampolla, es manté com a símbol d’autenticitat i de respecte per la tradició artesanal, afegeix l'argumentari de la patronal.
A més, s’hi destaca la importància de categories com el cava de Guarda Superior, amb llargues criances com un alt valor afegit, i el segell d’Elaborador Integral, que identifica els cellers que controlen tot el procés de producció dins la mateixa propietat, i que la classificació per categories i temps de criança permet identificar amb precisió cada estil, afavorint la transparència i la tria conscient i informada del consumidor.

Amb dades, AECAVA destaca que agrupen més de 25.000 hectàrees de vinya -entre el Penedès i Barcelona-, transformen el 60% del raïm amb Denominació d’Origen Cava i el 75% del vi elaborat. Alhora, la diversitat d’orígens dins la DO Cava representa una riquesa que multiplica les expressions i estils del cava i que el diferencia d’altres escumosos del món. Així, posa el focus en la projecció global del cava, present a més de 150 països i responsable del 35% de les exportacions espanyoles de vi amb DO.
Producció ecològica
En matèria de sostenibilitat, posa en relleu que, a partir de 2025, tots els caves elaborats de Guarda Superior seran 100% ecològics, amb llargues criances, que és un dels valors afegits del sector. Es tracta d'un "pas decisiu cap a un model de producció més respectuós amb el medi ambient i alineat amb les demandes del consumidor actual", manifesten en un comunicat. “Amb aquestes 20 claus volem oferir una eina clara i compartida per explicar què hi ha darrere de cada ampolla: història, esforç, sostenibilitat i orgull de pertinença”, afirma Joaquim Tosas, president d’AECAVA.
L'entitat agrupa 73 empreses associades, que representen prop del 80% de les ampolles de cava produïdes. Les empreses membres gestionen directament el 25% de les vinyes de la DO Cava a Catalunya, generen 2.080 llocs de treball i sumen una facturació en vendes conjunta de 1.700 milions d’euros. Entre els elaboradors més destacats sota el paraigua d'AECAVA figuren Bodegues Sumarroca, Codorniu, Juvé & Camps, Jaume Serra, Freixenet, Mascaró, Parés Baltà, Vallformosa o Perelada.