La crisi financera a la qual ha assistit el mercat també s'ha fet notar sobre els dipòsits de la banca europea. La fallida de diversos bancs als Estats Units i la caiguda de Credit Suisse ha germinat un temor i una incertesa que ha portat a diversos clients de la banca europea a retirar part dels seus diners d'aquests comptes d'estalvis. Tot això en un moment en el qual la inflació continua fent efecte sobre la butxaca dels consumidors, i en el qual els principals bancs centrals, entre ells, el BCE, han tornat a endurir la política monetària.

Precisament ha estat el Banc Central Europeu el que s'ha pronunciat aquest dijous sobre això de les sortides dels dipòsits de la banca en els últims dies. Per a Isabel Schnabel, membre del Comitè de la institució amb seu a Frankfurt, el BCE no aprecia una fuga dels dipòsits de la banca europea després de l'esclat de la crisi financera. Malgrat que és cert que el sector bancari del Vell Continent ve registrant diversos canvis en les últimes setmanes, accentuats per la caiguda de Credit Suisse, l'organisme bancari presidit per Christine Lagarde no veu una sortida massiva en els dipòsits de la banca de l'eurozona.

El BCE no aprecia "una sortida general de dipòsits dels bancs"

Per a Schnabel, és necessari conèixer l'impacte de les tensions financeres en les condicions del crèdit, així com la magnitud de l'efecte desinflacionari. "Hem vist un canvi de dipòsits en vista dels comptes d'estalvis a termini, però no apreciem una sortida general de dipòsits dels bancs", ha explicat l'economista aquest dijous durant un acte a Washington. Les tensions als mercats s'han empastat amb una elevada inflació en la majoria dels territoris europeus, la qual cosa ha portat als consumidors a retirar part dels seus diners d'aquests comptes d'estalvis, bé per temor un efecte contagi al sector o per fer front a l'alça dels preus, com ocorre a Espanya.

Tal com va informar ON ECONOMIA, des de gener, els clients de la banca espanyola han retirat més de 18.000 milions d'euros dels dipòsits per poder pal·liar l'efecte de la inflació. Malgrat que els comptes d'estalvis dels bancs espanyols continuen disposant de 986.000 milions d'euros, resulta esclaridor el fet que, des de gener, els clients de la banca hagin retirat 18.000 milions. Això es dona en un tram en el qual la inflació no ha baixat del llindar del 6% fins ara, que s'ha conegut les últimes dades avançades de l'IPC corresponents a març (3,3%).

Sigui com fos, i al marge del que ocorre a Espanya, la membre del Comitè del BCE afirma haver-hi incertesa, la qual s'ha disparat amb les tensions financeres en el sector bancari. Malgrat això, i amb un missatge similar al dau per Philip Lane, economista en cap del Banc Central Europeu, i pel de la presidenta de la institució, Christine Lagarde, Isabel Schabel creu que la banca de l'eurozona "sembla bastant resistent".

"Les anàlisis apunten que la capitalització sembla raonablement bona, la situació de liquiditat sembla positiva i una gran part d'aquesta està en reserves, per la qual cosa no ha de liquidar-se", ha explicat l'economista alemanya.

Isabel Schnabel no descarta que les tensions afectin les condicions de finançament

D'altra banda, preguntada pel potencial impacte que tindran les turbulències financeres sobre l'economia, la membre del Comitè del BCE va destacar la importància de plantejar-se què significarà tot això per a condicions de crèdit i de la forma que respondrà el sector bancari.

Philip Lane va expressar durant la jornada d'ahir en una entrevista al diari alemany 'Die Ziet que l'efecte dels problemes bancaris als Estats Units i a Suïssa seran "indirectes" sobre la banca europea, que veu sòlida. Aquest dijous, Isabel Schnabel ha explicat que, en no veure's els bancs europeus afectats directament, creu que l'efecte sobre aquests serà menor que als Estats Units, "encara que no pot descartar-se que el que està ocorrent no vagi a tenir un impacte en les condicions de finançament i el subministrament del crèdit".

"Direccionalmente, és molt clar que això tindria un efecte desinflacionari que hauríem de tenir en compte", ha destacat l'economista, encara que tampoc no s'ha mullat en l'abast que poden tenir aquests "efectes" dels que parla la representant del Banc Central Europeu.

Sigui com fos, i malgrat que les tensions financeres continuen sent una realitat, des de l'organisme bancari europeu no veuen una sortida massiva en els dipòsits de la banca del Vell Continent. Malgrat que, per exemple, a Espanya, s'ha vist una retirada que aclareix la idea d'alguns clients de la banca, en el BCE no hi ha preocupació. Els dipòsits han guanyat enters en els últims mesos, ja que, amb una conjuntura com l'actual, el normal és que la gent busqui eines amb què estalviar.