El BBVA realitza canvis a la seva cúpula. El banc aparta Jordi García Bosch de la presidència de BBVA Technology perquè se centri en la integració del Sabadell durant la recta final de l'opa. I nomena Juan Calatrava Prados nou responsable del negoci tecnològic a Europa.
García Bosch és un veterà de la casa, mà dreta de Carlos Torres i a més és el responsable global d'Estratègia, Finances i Control d'Enginyeria del grup. El directiu portava només uns mesos, des de finals del 2024, en la presidència de BBVA Technology. Una companyia de recent creació, que va néixer després de la integració de les tres societats tecnològiques del grup a Espanya, que eren BBVA Next Technologies, BBVA IT Espanya i Datio.
La funció de BBVA Technology és el desenvolupament del programari, una de les prioritats estratègiques de l'àrea d'Enginyeria del BBVA per als pròxims anys. Així com la intel·ligència artificial, la ciberseguretat i l'automatització de processos. L'equip d'Espanya, des d'on el banc dona servei a Europa, té més de 3.000 empleats i oficines a Barcelona, Madrid i Bilbao.
Tanmateix, el banc d'origen basc va decidir el mes de gener passat formar un equip dedicat a la futura integració del Sabadell, una cosa que passarà si l'opa triomfa. I aquest equip, batejat com a Oficina de Coordinació i Planificació, té al davant García Bosch, que ara se centrarà en aquestes funcions deixant de banda el negoci tecnològic.
El seu lloc l'assumirà Juan Calatrava, director d'Estratègia de TU, Desplegament i Normativa en BBVA. El directiu treballa en el BBVA des de 2019, en una primera etapa centrament en l'enginyeria de processos d'organització i negocis; Després com a cap d'estratègia de desenvolupament empresarial i des de 2021, com cap d'estratègia, regulacions i implementació de tecnologia.
A més del nou president, BBVA Technology ha nomenat nova consellera a María del Carmen Herranz en substitució de Sergio Salvador Sánchez, segons recull el registre mercantil i confirmen fonts financeres.
Un equip prepara la integració del Sabadell
Jordi García Bosch porta des que va arrencar el 2025 preparant la integració del Sabadell, però ara que l'opa ha entrat en la recta final s'està dedicant per complet a aquesta funció. El Govern espanyol ha vetat la fusió entre les dues entitats almenys tres anys, en els quals cada banc ha de mantenir la seva personalitat jurídica, els patrimonis separats i la gestió del dia a dia de forma autònoma.
Tanmateix, Brussel·les ha obert un expedient al Govern espanyol perquè considera que s'ha extralimitat en les seves funcions i no pot imposar-li condicions tan severes, perquè Competència és qui s'ha encarregat d'això. El Govern central defensa que ho ha fet atenent la normativa, no obstant això, ha de justificar la seva actuació en un termini de dos mesos. I a continuació, la Comissió Europea decidirà si sanciona Espanya o pot prendre alguna altra mesura sobre això.
Mentrestant, no es descarta que el BBVA porti el cas al Suprem ara que Brussel·les recolza el que el banc havia defensat, que el Govern de Pedro Sánchez ha anat molt lluny amb aquestes condicions. El dubte ara és si aquest vet pot acabar eliminant-se o disminuint-se. En qualsevol cas, és probable que el banc que presideix Carlos Torres no prengui una decisió fins a resoldre l'opa. És a dir, fins que s'obri el període d'acceptació i sàpiga els accionistes que del Sabadell accepten l'oferta de canvi. Ja que, si no arriba a un mínim, no hi ha opa ni hi haurà fusió.
Mentrestant, l'equip de l'Oficina de Coordinació i Planificació, va adoptant decisions estratègiques de cara a aquesta possible integració. L'operació només està pendent de què la CNMV del seu vistiplau, perquè després es publiqui el fullet informatiu i s'obri el període d'acceptació, una cosa que passarà al setembre, segons han confirmat Fonts del BBVA.