Amazon acomiadarà 9.000 empleats més. El gegant del comerç electrònic emprendrà una nova ronda d'acomiadaments massius, rere els milers d'empleats acomiadats a finals de l'any passat. Així ho ha assegurat el director general de la companyia, Andy Jassay, en un comunicat a la plantilla aquest dilluns, segons ha informat CNBC. La notícia arriba després de l'anunci de Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) d'acomiadar uns altres 10.000 empleats en els propers mesos.

D'aquesta manera, Amazon torna a prendre la davantera en els ajustaments de plantilla que estan duent a terme les grans companyies tecnològiques des de finals de 2022, després d'anys de creixement i augment de despeses per a inversió. Les retallades se sumen als acomiadaments prèviament anunciats que van començar al novembre i es van estendre fins al gener, que van afectar a 18.000 empleats.

L'última ronda d'acomiadaments afectarà principalment a les divisions de computació al núvol, recursos humans, publicitat i transmissió en viu de Twitch de Amazon, va dir Jassy al memoràndum. Segons ha informat el medi, Amazon ha pres aquesta decisió d'acomiadar més treballadors de la seva plantilla per optimitzar els costos per la "incertesa que existeix en el futur proper".

L'empresa acaba de concloure la segona fase del seu procés d'elaboració de pressupost anual, denominada internament 'OP2'. "El principi primordial de la nostra planificació anual aquest any va ser ser més eficient i fer-ho d'una manera que ens permeti continuar invertint de manera sòlida en les experiències clau a llarg termini dels clients que creiem que poden millorar significativament la vida dels clients i d'Amazon en general", ha assenyalat Jassy.

Després de l'expansió en pandèmia, arriben les retallades

Els acomiadaments de Amazon arriben després d'un període d'expansió de la seva força laboral marcat per l'augment del consum en línia arran de la pandèmia de la COVID-19. Durant aquesta etapa, la plantilla global de la companyia va augmentar a més de 1,6 milions de treballadors a la fi de 2021, enfront dels 798,000 en el quart trimestre de 2019. Des de novembre de 2022 la tendència ha anat canviant, encara que no sols en Amazon sinó en tot el sector tecnològic.

El director general de la companyia fundada per Jeff Bezos també ha destacat la seva visió general sobre les despeses als quals ha de fer front, ja que l'empresa afronta una recessió econòmica i una desacceleració del creixement en el seu negoci minorista principal. En aquest sentit, Amazon ha congelat la contractació en la seva força laboral corporativa, ha eliminat alguns projectes emergents i ha alentit l'expansió dels seus magatzems en un esforç per controlar les seves despeses.

Cal destacar que en 2022, la companyia va obtenir els primers resultats negatius des de 2014, per culpa de les despeses extra que li van suposar la seva participació en l'empresa de vehicles elèctrics Rivian. Les pèrdues generals van ser de 2.722 milions de dòlars, a causa dels 12.700 milions de dòlars de costos extra per la situació de Rivian. Amazon espera ser més eficient enguany i Jassy ha explicat que continua sent optimista sobre els “negocis més grans” de la companyia: el comerç minorista i Amazon Web Services (serveis en el núvol), així com altres divisions noves en les quals continua invertint.