"La revisió de la plantilla per aquest any ha estat més difícil, donada la incertesa econòmica i la ràpida contractació que hem dut a terme durant els últims anys". Amb aquesta declaració justificava el director executiu d'Amazon, Andy Jassy, l’acomiadament aquest any de 18.000 treballadors arreu del món, 8.000 persones més de les que va anunciar el novembre passat.

El gegant del comerç electrònic ha comunicat la decisió per mitjà d’un comunicat en què concreta que ho farà saber als afectats a partir del 18 de gener i detalla que les divisions més afectades seran les botigues -les anomenades Amazon Stores- i l'àrea de recursos humans. Respecte al personal ubicat a Europa, la companyia ha concretat que quan toqui parlarà amb els òrgans representatius dels empleats, i no ha determinat quin volum de reducció efectuarà. En qualsevol cas, els afectats tindran “una indemnització per acomiadament, una assegurança mèdica transitòria i ajuda externa per trobar feina”, afegia el comunicat.

A tancament de setembre passat, el grup comptava amb 1,54 milions d'empleats a tot el món, una xifra que es va engreixar ostensiblement durant l’any de la pandèmia. Només el 2020, van incorporar-se a Amazon mig milió de persones, amb un increment anual de més del 62%, i la contractació va seguir, tot i que amb menor mesura, en els dos últims anys.

"Al novembre, vam comunicar la difícil decisió d'eliminar diversos llocs en els nostres negocis de dispositius i llibres, i també vam anunciar una oferta de reducció voluntària per a alguns empleats a l'àrea de Persones, Experiència i Tecnologia", recorda Jessy, que afegeix que en aquest moment ja va dir que s'esperaven més reduccions.

El primer anunci del gegant tecnològic es va fer després de comunicar que l'empresa havia tancat els nou primers mesos del 2022 amb unes pèrdues de 2.900 milions d'euros (3.000 milions de dòlars), davant del benefici de 18.408 milions d'euros (19.041 milions de dòlars) del període que va ser del gener al setembre del 2021. Del seu costat, la facturació va ser de 166.642 milions d'euros (172.370 milions de dòlars), un 1,2% més.

Salesforce i la versió xinesa de TikTok

Amazon no és l’única tecnològica afectada per la contracció de l’economia mundial al llarg de 2022 i la incertesa que hi ha sobre el creixement global en aquest 2023 que s’acaba d’encetar. Aquest dimecres, la també nord-americana Salesforce farà una retallada d'aproximadament un 10% de la plantilla, cosa que suposarà uns 8.000 acomiadaments, dins un pla de reestructuració per reduir els costos i millorar els marges operatius. L'empresa dedicada a eines de programari per atenció al client apuntava que el cost d’aquest pla superarà els 2.000 milions d’euros.

Aquests anuncis se sumen als ja avançats fa mesos per altres gegants tecnològics. És el cas de Meta (grup propietari de Facebook, Instagram i WhatsApp) que suprimirà 11.000 llocs de treball, el 13% de la plantilla, arreu del món. També Twitter va aplicar a començaments del passat novembre un ajust en la plantilla de prop de la meitat dels treballadors, és a dir, prop de 4.000 persones.

Per a la matriu xinesa de la xarxa social TikTok les coses tampoc van massa bé en matèria laboral: la matriu ByteDance ha realitzat un degoteig de sortides al llarg de 2022, de centenars de treballadors, segons la premsa xinesa. Aquestes informacions apuntaven que l'objectiu del pla responia a la intenció de simplificar les operacions de l’empresa i que va afectar directament a empleats de Douyin -versió xinesa de TikTok– i a altres departaments com el dedicat a videojocs o el d’immobiliària.

També s'ha aferrat al "reequilibri organitzatiu" la multinacional Cisco per argumentar una retallada del 5% de la plantilla mundial que suma 83.000 treballadors, amb un pla valorat en 580 milions d'euros. Entre les actuacions que això comportarà, la companyia va esmentar que podrà ajustar els seus actius immobiliaris i fer un estalvi de costos. 

Un recent informe de Goldman Sachs, atribueix l’onada d’acomiadaments a les tecnològiques a un “desafortunat efecte secundari” de l'alentiment en el creixement dels ingressos d'aquestes companyies, a mesura que l'economia es normalitza després de la pandèmia, i que les valoracions de les tecnològiques s'han vist afectades de manera desproporcionada per la pujada de tipus d'interès.

Es dona la paradoxa que el mateix banc nord-americà Goldman Sachs preveu dur a terme una reducció del 8% dels 49.000 treballadors de la plantilla mundial. El mes d'octubre passat, el banc va anunciar una "reordenació" dels seus negocis, després que el benefici net atribuït del tercer trimestre del 2022 caigués un 44% en comparació del resultat del mateix període de l'any anterior, fins a 2.962 milions de dòlars (2.783 milions d'euros).