Cepsa és una de les companyies espanyoles que s'ha subscrit a la clamada transició energètica amb més convicció. La petroliera espanyola, a través de la seva ambiciosa estratègia 'Positive Motion', pretén convertir-se en una empresa 'neta', basada en l'energia 'verda', per a 2030. L'objectiu: ser líders en energia i mobilitat sostenible, tal com ha expressat Cepsa a ON ECONOMIA. La firma amb seu a Madrid entén que el futur passa per les energies renovables. A més d'això, remarca que, amb la situació actual, la transició energètica és elemental no només per a Espanya, sinó per a Europa. La guerra d'Ucraïna ha donat llum a les dificultats energètiques del Vell Continent, el qual continua sent pràcticament completament dependent dels combustibles fòssils.

És per això pel que Cepsa va llançar l'esmentada estratègia el març del passat exercici, i, des d'aleshores, l'empresa ha avançat i ha aconseguit "fites", com ells mateixos expressen, en matèria de sostenibilitat. La petroliera apunta que la seva "aposta" són les molècules verdes, les quals tenen cabuda tant en l'hidrogen verd com als biocombustibles. A més d'això, des de Cepsa expliquen que l'estratègia 'Positive Motion' és aplicable a totes les àrees del negoci de la petroliera. En definitiva, la mentalitat de la firma liderada per Marteen Wetselaar és 'verda'.

Els combustibles fòssils continuen alimentant Cepsa

Malgrat això, igual que el moment actual ha servit per apreciar la necessitat d'apostar per les energies verdes, també has servit per comprovar l'escassa aposta per les tecnologies renovables, una cosa que es tradueix que els combustibles fòssils, ara com ara, continuen sent essencials tant per a l'economia com per a la generació energètica. I això ha beneficiat la companyia. D'entrada, el conflicte armat ha catalitzat les pujades dels preus de les matèries primeres, entre les quals figuren el cru i el gas. Aquest fet ha nodrit els comptes anuals de Cepsa, en les quals es pot veure que l'exploració i producció i el marge de refinament són dues de les àrees que més aporten en els comptes de la petroliera, on s'aprecien uns beneficis nets de 1.100 milions d'euros el 2022.

Cepsa justifica els resultats extraordinaris als preus més competitius del gas i del cru. Per posar un parell d'exemples, el preu del Brent va créixer de mitjana el 2022 fins als 101,2 dòlars per barril, un 43% més que el 2021. En la mateixa línia, el preu del gas en el TTF, mercat de referència, va ascendir fins als 120 euros per megawatt hora de mitjana. A l'informe dels resultats de la companyia s'aprecia una alça del 12% a la producció diària de petroli. Aquesta àrea gairebé va duplicar l'ebitda ajustat de Cepsa, fins als 1.868 milions d'euros.

En línia amb la gran aportació del negoci dels combustibles fòssils als guanys de Cepsa, el marge de refinament va créixer un 160% el 2022, fins als 9,6 dòlars per barril. La petroliera explica aquest increment pels preus més grans del cru, a més de per la recuperació de la demanda.

Cepsa té set anys per fer el salt a l'energia 'verda'

Sigui com sigui, i comptant amb la voluntat de l'empresa de fer el salt a l'energia verda, el present continua ubicant el petroli i el gas com la font principal d'ingressos en el negoci de Cepsa. Malgrat que des de la companyia expressen que a poc a poc van fent desinversions en les àrees de combustibles fòssils per reinvertir-lo en energies 'netes', la realitat és que costa molt veure un futur a curt termini sense el petroli en Cepsa.

Per això sorgeix el dubte de si seran una empresa totalment 'verda' el 2030. És cert que el panorama energètic s'ha erigit cap a les tecnologies renovables. Encara així, i atenent la necessitat dels Governs internacionals d'emmagatzemar gas sabent que aquest pot satisfer els grans volums de demanda energètica, sembla que la transició energètica portarà el seu temps i no es desenvoluparà tan precoçment com molts polítics apunten.

Cepsa guanya un 64% més el 2022

El negoci del petroli i del gas continuen sent elementals per a Cepsa, i així s'ha reflectit en els seus comptes anuals. L'aportació als beneficis que han fet les divisions del cru i de l'hidrocarbur han portat a la petroliera a elevar els seus guanys en un 64% respecte a 2021. És per això per la qual cosa, de moment, la tecnologia 'verda' no és l'actor principal en els ingressos de Cepsa. Des de l'empresa liderada per Wetselaar apunten que la reconversió a una empresa sostenible és una transició, i per poder afrontar noves inversions en matèria de renovables, és necessari mantenir el negoci dels combustibles fòssils.

No hi ha dubte que en un futur no molt llunyà veurem Cepsa i moltes altres companyies assegudes en el negoci de les renovables. Al cap i a la fi, el full de ruta que t'obliga a seguir la conjuntura del mercat energètic és aquest. Tot i això, cal veure si Cepsa, el negoci del qual continua estant molt involucrat en els combustibles fòssils, arriba a temps a 2030, termini fixat per la mateixa companyia.