Els ministres d'Energia dels Estats membre de la UE han donat llum verda a la pròrroga de la mesura voluntària de reducció del consum del gas. La iniciativa aprovada l'estiu passat contempla la disminució del consum de la matèria primera en un 15% amb l'objectiu de desprendre's del subministrament rus. Es tracta d'una mesura d'emergència donada per la crisi energètica generada arran de la guerra d'Ucraïna i que, aquest dimarts, els ministres d'Energia de la UE han decidit allargar fins a 2024.

Europa entén que, malgrat que la situació s'ha estabilitzat i les projeccions energètiques de cara a 2023 són millors que les ofertes fa tot just sis mesos, la influència de Rússia com a exportador de gas continua tenint pes al Vell Continent. Els Estats membre han anat diversificant el subministrament energètic, apostant per noves tecnologies i, sobretot, important gas d'altres fonts, com els Estats Units, el Canadà o Algèria, entre d'altres. Malgrat això, Rússia continua tenint un pes elemental en la generació elèctrica dels països europeus. Un exemple d'això és que l'estat rus, sense ser un dels subministradors més grans d'Espanya, ocupa la tercera posició entre els països exportadors de l'estat espanyol.

La UE busca eludir la dependència russa i apostar per la contractació de GNL

La pròrroga d'aquesta mesura, la qual és voluntària, busca minimitzar la dependència energètica russa. Segons l'anàlisi de Brussel·les, la UE continua necessitant reduir la demanda de gas per "compensar completament la disminució permanent" del subministrament rus. A més d'això, amb aquesta iniciativa, que serà vigent fins a 2024, es pretén augmentar les importacions de gas natural liquat (GNL) i del gas per canonada des d'altres països. Pel seu supòsit, la reducció de la matèria primera juga un paper crucial en el salt a les renovables, una cosa que, de cara a la UE, sembla clau en el futur energètic de la Comunitat Europea.

"Continuar des d'abril amb la reducció del 15% per un any més seria suficient per assolir la taxa d'emmagatzemament de gas del 90% per a l'1 de novembre i garantir que no hi ha problemes relacionats amb la seguretat del subministrament de gas al pròxim hivern", explicava la institució liderada per Ursula Von der Leyen. Europa entén que el context energètic actual pot agreujar-se. De fet, hi ha experts que valoren la idea de tenir un hivern el 2023 complex si no es prenen mesures per sostenir l'emmagatzemament. Malgrat que els Estats membre continuen traçant fulls de ruta per eludir la dependència energètica russa, encara hi ha moltes nacions que continuen necessitant els contractes amb els proveïdors russos.

Espanya i Europa van demanar a les energètiques de cessar la contractació de gas rus

Aquesta mesura arriba dies després que Teresa Ribera, vicepresidenta tercera del Govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, emetés un comunicat per a les energètiques espanyoles sol·licitant que deixessin de contractar gas provinent de Rússia. La titular per a la Transició Ecològica va explicar que Espanya es volia alinear al missatge llançat per la comissaria d'Energia de la UE, Kadri Simons, qui va demanar que es deixés de contractar gas rus per minvar el múscul financer de la federació russa i, per descomptat, reduir la dependència energètica del Vell Continent.

Europa ha aconseguit salvar l'hivern. A més de per la diversificació del subministrament i la gran aportació dels metaners que han anat arribant als Estats membre, la temperatura ha ajudat Europa a no fer ús de tot el subministrament. Ara com ara, els dipòsits de gas es troben plens en un 56%, 16 punts percentuals del llindar "crític". A més d'això, les reserves actuals es troben plenes al doble de la qual cosa ho estaven just abans de l'inici de la guerra a Ucraïna.

Davant de les bones mètriques, la ministra d'Energia i Indústria de Suècia, Ebba Busch, ha recalcat que "el nivell d'emmagatzemament ara que sortim de la temporada de fred és un bon indicador que estem millor posicionats per al pròxim hivern, però encara no s'ha acabat". La titular d'Energia del país escandinau va afegir que Europa ha d'estar preparada de cara a la pròxima temporada hivernal.

Les reserves de gas a Espanya estan en "màxims històrics"

Per la seva part, la representant del Govern espanyol, Teresa Ribera, ha destacat que les reserves de gas al país ibèric estan en "màxims històrics" i va celebrar que la normativa inclogui "una referència a l'estalvi domèstic i una referència a l'entrada de gas natural en cadascun dels Estats membre, amb independència que sigui per a consum domèstic o per a exportació o reexportació". Aquestes paraules es donen en una jornada en què s'ha pogut conèixer que Espanya està creixent en la faceta exportadora de gas, sobretot a França. Tal com ha apuntat el conseller delegat d'Enagás, Arturo Gonzalo, l'estat espanyol "n'està exportant a França més del que rep d'Algèria a través del Medgaz".

Sigui com fos, la UE ha prorrogat una mesura que, per exemple, Espanya, no estava aconseguint complir. El fet que sigui una iniciativa voluntària dona més marge als Estats membre, ja que la crisi energètica ha donat més llum a la necessitat d'apostar per les tecnologies renovables, però, sobretot, a la gran dependència del gas que té el Vell Continent.