El transport marítim porta sent un dels filons del comerç del gas a Espanya des de fa diversos anys. Malgrat que el trànsit de metaners, i el desembarcament d'aquests, és una tònica general del comerç gasístic nacional, tot s'ha magnificat en els últims dotze mesos. Des que Rússia envaís Ucraïna, el subministrament del gas ha passat a ser una de les preocupacions més grans del Govern espanyol, com de la ciutadania.

Malgrat que la situació actual és favorable, i més si la comprem amb les previsions que els experts donaven el juliol passat, l'Executiu nacional entén que encara un no s'ha de relaxar. Espanya, com la resta de les nacions, ha diversificat el consum energètic per satisfer la demanda de la població. Setmanes abans de l'arribada de l'hivern, les nacions es feien comptes dels mesos que podrien aguantar amb les reserves de gas que tenien en aquell moment.

Ara, amb les reserves en uns nivells favorables, les llars espanyoles passaran la temporada hivernal amb calefacció. Davant dels talls de subministrament per gasoductes europeus, Espanya va trobar en el GNL una bona alternativa per suplir la possible escassetat de gas. Segons les últimes dades d'Enagás, corresponents al mes de desembre, el 73% del subministrament espanyol és de GNL.

Des de mitjans de setembre, el país va augmentar l'adquisició de Gas Natural Liquat a països com la Xina o els Estats Units, entre altres nacions. Davant de la manca de gasoductes, la matèria primera es transporta a través de metaners o vaixells de gas. De fet, segons Enagás, en els primers nou mesos de 2022, el 72% de les importacions de gas van ser per via marítima.

L'activitat de les regasificadores creix

I és per això per la qual cosa, des que els països van veure en la importació de gas una 'salvació', el transport marítim ha passat a un primeríssim pla al comerç del gas. Espanya compta amb sis plantes regasificadores situades a Barcelona, Huelva, Cartagena, Bilbao, Sagunto (València) i Mugardos (A Coruña). Totes elles tenen activitat i, per descomptat, són crucials per fer arribar el gas a les llars. I, segons dades d'Enagás corresponents al mes de desembre, Espanya ha rebut un 4,2% més de gas provinent de metaners que en el mateix període el 2021.

Malgrat això, analitzant les estadístiques ofertes per la companyia espanyola corresponents el desembre passat, la planta de Mugardos (A Coruña) i la terminal de Barcelona són les dues úniques que han elevat l'entrada de subministrament descarregat per vaixells. Alhora, la planta catalana, al costat de la de Bilbao, són les dues que més gas han rebut el desembre respecte al mateix mes el 2021.

Barcelona va rebre 2.009 GWh més que desembre del 2021

Barcelona ha suposat l'entrada de 5.304 GWh dels 27.831 GWh que va rebre Espanya el desembre de 2022. És a dir, a prop del 20% del gas espanyol va desembarcar el desembre en la planta regasificadora de la Ciutat Comtal. Alhora, l'entrada de l'hidrocarbur per la planta de Barcelona a través de metaners va créixer per sobre d'un 60% respecte al mes de desembre de 2021, quan va rebre 3.295 GWh.

Aquestes dades evidencien el pes que té la planta situada al moll de l'Energia. Es pot destacar que la de Barcelona és la terminal europea amb més emmagatzemament de GNL. Fins i tot això, la planta de Bilbao ha rebut més descàrrega de metaners el desembre de 2022 que la de la capital catalana.

L'activitat en planta de regasificació ha decrescut en tots les terminals, tret d'en la de Barcelona i Mugardos. El port regasificador gallec ha estat el que més gas ha rebut respecte a desembre de 2021. Segons les dades d'Enagás, en la planta de Mugardos ha desembarcat un 104% més de l'hidrocarbur el desembre del passat exercici respecte al mateix període el 2021. L'últim mes de l'anterior curs, Mugardos va rebre 4.131 GWh.

Malgrat el notable creixement, la planta gallega dista del que la terminal catalana va rebre. Barcelona va donar entrada a 5.304 GWh durant l'últim més de 2022. Tal com assenyalen les dades d'Enagás, el desembre del passat curs, sis vaixells van descarregar en la planta de la ciutat catalana, el que suposa un creixement del 20% respecte a desembre de 2021.

Espanya va rebre 31 metaners al desembre

A escala general, aglutinant les dades de les sis regasificadores que té Espanya, el país va rebre al desembre 27.831 GWh provinents de vaixells, la qual cosa suposa un creixement del 4,2% respecte al mateix període el 2021. Malgrat que el nombre de metaners descarregats és el mateix el desembre de l'anterior curs respecte al de fa dos anys (31 vaixells), Espanya va rebre més GNL l'últim més de 2022 que en el mateix període de fa dos exercicis.

Es pot destacar que la mida dels vaixells ha anat variant significativament. Davant del temor de passar un hivern sense subministrament, Espanya s'ha aprovisionat més, i la forma és amb la descàrrega de vaixells amb més emmagatzemament.

Al contrari, el desembre de 2022 també va créixer quant a la càrrega de vaixells. Espanya també ha assortit de la matèria primera a països veïns i, segons les dades d'Enagás, l'últim mes de 2022 es van carregar 3.947 GWh, la qual cosa suposa un increment proper al 300% respecte al mateix període el 2021, durant Espanya càrrec 1.006 GWh.