Teresa Ribera, vicepresidenta tercera del Govern d'Espanya i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, ha emès un missatge a través d'una carta a les comercialitzadores de gas espanyoles demanant-les que es desprenguin del GNL procedent de Rússia. La petició que llança la representant del Govern espanyol va alineada amb la feta per Kadri Simons, comissària d'energia de la Unió Europea, que va sol·licitar a les companyies energètiques que deixessin de firmar contractes amb els proveïdors russos. La mesura respon a un nou intent d'Occident d'inhibir el múscul financer de Rússia. I és que, malgrat que el país presidit per Putin s'ha vist minvat per les contínues sancions d'Europa i els Estats Units, aquest continua aprofitant-se de la seva demarcació al mercat energètic per nodrir les seves arques.

La posició de l'estat rus al sector energètic continua sent excepcional. Al cap i a la fi, la nació presidida per Vladímir Putin era, fins fa uns mesos, el major subministrat de gas del continent europeu. Després de l'inici de la guerra d'Ucraïna i el cúmul de xantatges que Rússia tenia sotmesa a Europa, el Vell Continent ha optat per buscar alternatives per desprendre's de la dependència russa. En aquestes, el GNL s'ha convertit en la salvació de diversos Estats membre, entre ells, Espanya. L'arribada de metaners procedents dels Estats Units i d'Algèria han ajudat que el país ibèric passi un hivern no tan fred com estimaven el setembre passat.

Rússia continua sent el tercer subministrador de gas més gran d'Espanya

Malgrat això, Rússia continua sent determinant per a les nacions europees. És per això pel que la petició realitzada per Teresa Ribera a les comercialitzadores de gas és, com poc, qüestionable. S'entén que des del Govern d'Espanya vulguin reduir les compres de gas rus, ja que és l'única manera de tallar de soca-rel la principal font d'ingressos de l'estat amb capital a Moscou. Malgrat això, el missatge de la ministra dista amb el fet que Rússia hagi estat al febrer el tercer subministrador de gas més gran.

Segons el butlletí estadístic d'Enagás corresponent el febrer passat, Rússia va subministrar 5.456 GWh de gas, un 151,3% més que el febrer de 2022. Una altra dada que reforça que l'estat liderat per Putin segueix sent essencial per a l'entrada de gas a Espanya és que Rússia ha aportat a Espanya prop de 12.000 GWh en els dos primers mesos de 2023. És per això per la qual cosa el missatge de Teresa Ribera podria perdre força de cara a les energètiques. La ministra per a la Transició Ecològica ha volgut enviar un missatge similar a l'emès per Europa.

"Si bé és cert que no s'han adoptat mesures sancionadores per la UE que estableixin una prohibició legal referent a això, considero que és necessari unir-se en aquesta petició de la Comissió Europea i apel·lar a les empreses espanyoles del sector perquè intensifiquin la diversificació dels contractes de subministrament de gas natural liquat (GNL) i prescindeixin dels procedents de Rússia", ha expressat Teresa Ribera en una carta dirigida a les comercialitzadores de gas.

Teresa Ribera presumeix dels assoliments obtinguts fins ara

Malgrat això, ressalta que el febrer passat, Rússia fos el tercer màxim subministrador de gas d'Espanya. Encara que és cert que el país ibèric, com la resta dels Estats membre, ha diversificat el seu subministrament i ha potenciat les tecnologies renovables, el gas continua sent elemental, i en aquestes, Rússia té un rol crucial. Ribera no s'ha volgut oblidar de tot l'avançat i totes les mesures conjuntes que han fet.

"Els Estats membre de la Unió Europea hem treballat de forma conjunta i coordinada per fer front a aquesta situació. Hem adoptat mesures sancionadores destinades a donar suport a Ucraïna i debilitar econòmicament i financerament Rússia per detenir la seva agressió. Simultàniament, hem treballat per garantir el subministrament energètic als nostres països i procurar mitigar la crisi de preus i els seus efectes a les llars i les indústries europees provocats pel xantatge de Putin", expressa la vicepresidenta tercera.

Ribera sol·licita una col·laboració més gran per rebaixar la pressió de Rússia

Malgrat que Europa ha aconseguit rebaixar la dependència energètica de l'estat rus, aquest continua sent elemental per a la producció elèctrica del Vell Continent. Els Estats membre han anat potenciant les seves alternatives al gas. Alemanya ha prorrogat la vida de les seves centrals nuclears, a Espanya es veu una aportació renovable més gran en la generació elèctrica, França manté a l'energia nuclear com un pilar essencial a la producció de l'electricitat... fins i tot això, el gas continua sent necessari.

Encara que els Governs europeus han ressaltat la necessitat d'una cooperació més gran per deixar de banda l'aportació energètica provinent de Rússia, Teresa Ribera ha volgut fer èmfasi en això, i creu que "és precís la màxima col·laboració i el suport de les empreses energètiques dels nostres països". La vicepresidenta tercera culmina destacant la necessitat de "continuar treballant i esforçant-nos per recuperar la pau a Europa i, alhora, assegurar que mantenim cobertes les necessitats energètiques de llars i empreses a Espanya".

Cal veure si la petició del Govern d'Espanya té efecte. De moment, l'Executiu liderat per Pedro Sánchez demana a les empreses del sector energètic que es desprenguin del GNL que, avui dia, aporta un 17% del gas a tot el país.