Les últimes estadístiques publicades per l'oficina comunitària d'estadística Eurostat han revelat que Espanya encara no compleix amb l'objectiu de reducció del consum del gas fixat per la Unió Europea. La meta fixada per la comunitat europea era la de reduir el consum de l'hidrocarbur en un 15% entre agost i el gener passat, amb l'objectiu de pal·liar l'efecte de la crisi energètica que encara continua fuetejant a l'economia del Vell Continent.

Malgrat que Espanya, de moment, no ha assolit la meta fixada per la UE, sí que es troba al camí correcte. Tal com especifiquen les últimes dades de l'oficina comunitària d'estadística, el país ibèric ha aconseguit reduir el consum del gas en els últims sis mesos d'un 13,7%. La nació liderada per Pedro Sánchez, malgrat seguir el full de ruta fixat per la comunitat europea, encara no ha aconseguit assolir l'objectiu fixat per la UE. Es pot destacar que Espanya és un dels països més involucrats en el salt a l'energia verda. Compta amb diversos projectes donats a rebaixar de la dependència dels combustibles fòssils.

La Unió Europea redueix el consum de gas en més d'un 19%

Encara això, en els últims sis mesos, malgrat la rebaixa del consum del gas, Espanya encara no aconsegueix assolir la meta fixada per una Unió Europea que, al contrari, ha aconseguit rebaixar el consum del 'combustible blau' en un 19,3% entre l'agost passat i gener d'aquest mateix exercici. És a dir, la UE no només assoleix la meta, sinó que la supera en més d'un 4%.

En la llista de països que, com Espanya, no ha aconseguit complir amb l'objectiu fixat per la comunitat europea, hi ha Eslovènia (-14,2%) o Irlanda (-0,3%). Altres nacions europees com Malta o Eslovàquia han incrementat l'ús de l'hidrocarbur en més d'un 10%, i en més d'un 5%, respectivament.

A la inversa, les nacions de la Unió Europea que més van reduir el seu consum de gas entre agost de 2022 i el gener passat són Finlàndia, amb un 57,3%; Lituània, amb un 48% i Suècia, amb un 40,2%. Els segueixen Estònia i Letònia, que han aconseguit reduir l'ús del 'combustible blau' en més d'un 30%.

Els Estats membre continuen buscant alternatives al gas

Malgrat que en el conjunt de l'eurozona el menor registre de consum de gas és positiu, és evident que encara hi ha camí per recórrer. Encara que la dependència del combustible fòssil va decreixent a poc a poc, les nacions encara entenen que aquesta matèria primera és elemental per a la generació elèctrica. I és que, encara que els Estats membre s'han bolcat a la recerca d'alternatives que palien la dependència del gas, aquest continua sent necessari per satisfer la demanda energètica.

Segons les últimes dades ofertes per l'Eurostat, el consum des de gener de 2022 fins al gener d'aquest any ha estat "sistemàticament per sota" de la mitjana dels últims cinc anys. L'oficina d'estadístiques comunitària destaca que entre gener i juliol del passat exercici, la Unió Europea va cremar un 15% menys de gas. Seguidament, al mateix informe, l'ens comunitari destaca que a partir d'agost es van observar les reduccions més grans. A l'agost va cedir un 14%; al setembre un 14,3%; a l'octubre un 24,7%; i al desembre un 25%. Després d'això, al desembre, amb el descens de les temperatures, l'estadística va caure fins i tot un 12,6%. Malgrat això, Eurostat destaca que, el gener del present exercici, la crema de gas va cedir un 22,1%.

Europa està ben aprovisionada

El 2022 ha estat un exercici complex des del punt de vista energètic. Amb la guerra d'Ucraïna com a principal originador de la tensió dels preus energètics, els Estats membre s'han aprovisionat de gas que provingués de Rússia. El temor de no comptar amb el proveïment necessari va sacsejar a gran part de les nacions en el primer semestre del passat exercici.

Malgrat que la situació ha continuat sent complexa, la majoria dels països han aconseguit desprendre's de la dependència del gas rus i ha accelerat en projectes renovables que, el dia de demà, poden ser els principals generadors d'energia. A Espanya, i segons les estadístiques ofertes aquest mateix matí per Enagás, la demanda total de gas va créixer un 4,4% el 2022. Encara això, i remarcant el context en el qual s'han mogut la majoria dels països de l'eurozona, l'empresa destaca que la demanda espanyola de l'hidrocarbur pot cedir un 2% pel menor ús elèctric.

Sabent del necessari que, avui dia, continua sent el gas en la generació energètica, el conseller delegat d'Enagás, Arturo Gonzalo, que ha presentat els seus comptes anuals aquest matí, ha destacat que Europa afronta amb confiança, no només aquest hivern, sinó també el pròxim. Gonzalo creu que el temor d'una possible escassetat "està completament superat" i s'està "atenuant".