Espanya, com la resta de les nacions europees, es troba bregant amb la crisi energètica que encara continua fent efecte en el subministrament dels països. Europa, arran de la guerra d'Ucraïna i de les pressions de Rússia, ha hagut de buscar opcions per eludir la dependència del gas rus que, fins abans de l'esclat del conflicte en terres ucraïneses, era l'exportador més gran de l'hidrocarbur al Vell Continent. En aquestes, els Estats membre han provat d'importar gas d'altres fonts, entre les quals destaquen Algèria o els Estats Units. Però a més d'això, i analitzant el cas d'Espanya, el país ibèric ha passat a tenir una influència més gran en el que a exportació de gas es refereix.

Així ho ha expressat aquest dimarts el conseller delegat d'Enagás, Arturo Gonzalo. El màxim mandatari del gestor del sistema gasístic espanyol ha posat en relleu la faceta exportadora d'Espanya, al·legant que, en els últims dies, s'està veient com el país ibèric està enviant més gas a França del que rep d'Algèria a través del Medgaz. Es pot destacar que això, entre moltes altres coses, posa a l'estat espanyol en el focus de les exportacions del 'combustible blau' a Europa en un moment en què diverses nacions segueixen fent cava-les per tenir prou subministrament de cara al qual ve.

Malgrat que les perspectives de cara a 2023 són més falagueres que les que es projectaven haca tan sols sis mesos, hi continua havent temor per passar un hivern més fred del normal. Els Estats membre entenen que és necessari desprendre's de la dependència del gas rus, i així ho va expressar la comissària d'energia de la Unió Europea, Kadri Simons, qui recentment va sol·licitar les empreses del sector energètic que deixessin de firmes contractes amb els proveïdors russos. Un missatge a què es va unir Teresa Ribera, vicepresidenta tercera del Govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic.

Espanya guanya enters com a exportador de gas a França

Sigui com fos, la crisi energètica ha obligat els països a prendre més responsabilitats i a diversificar el subministrament energètic, i en aquestes, Espanya ha portat a col·lació la seva faceta exportadora en els últims dies. El CEO d'Enagás ha revelat que el país ibèric "està exportant més gas del que rebem d'Algèria pel Medgaz, la qual cosa és molt significativa." El país mediterrani ha pres una posició elemental en el que a l'exportació de subministrament es refereix. El fet que Espanya exporti gas a França posa en relleu la posició del país ibèric com un dels garantizadores de subministrament per a altres Estats membre. Malgrat que Espanya mai no ha destacat per ser una nació exportadora, Arturo Gonzalo ha posat en òrbita la posició actual de l'estat espanyol en el qual a exportació es refereix.

"Podem estar confiats i orgullosos que Espanya estigui fent una contribució tan diferencial a la seguretat de subministrament d'Europa en aquests temps", ha expressat el CEO d'Enagás en la seva intervenció en el fòrum Wake up, Spain. Després d'això, el conseller delegat de la companyia espanyola ha afegit que el sistema espanyol ve de batre el seu "rècord històric" d'exportació a França a través dels dos gasoductes del Pirineu. Tal és l'optimisme projectat per Arturo Gonzalo amb la faceta exportadora d'Espanya, que creu que la tendència vista en els últims dies es mantindrà en els mesos vinents.

El CEO de la firma energètica ha especificat que, el 2022, es va exportar l'equivalent a 35 grans vaixells metaners, una cosa que es continua fent en els tres primers mesos de 2023 "més encara a causa de la vaga que, des del passat 8 de març, manté sense activitat a tres de cada quatre plantes de regasificació de França".

Atenent l'últim butlletí de gas difós per Enagás, l'exportació de gas a través dels gasoductes del Pirineu ha cedit un 14% en termes interanuals. El febrer passat, Espanya va exportar 1.367 GWh. A més d'això, i a la inversa, l'anterior mes, el país ibèric va importar un 35% més de gas en termes interanuals, fins als 2.575 GWh, a través del mateix gasoducte.

Enagás demana a Espanya que no es relaxi

Sigui com fos, Espanya està fent gala de la seva posició com a exportador de l'hidrocarbur, que, malgrat que, a poc a poc, té menys incidència en la generació elèctrica, continua sent elemental per al Vell Continent. Arturo Gonzalo ha destacat que, encara que en termes generals, la situació ofereix una solidesa "més gran i confiança" del que s'esperava fer un any, no hi ha que "lliurar-se a la complaença ni abaixar la guàrdia". Malgrat això, el conseller delegat ha destacat el paper d'Espanya, considerant que "ha fet molt bé els deures", de la mateixa manera que ho ha fet Europa.

Encara existeix camí per recórrer, ja que el conflicte armat segueix vigent i podria agreujar-se en qualsevol moment. El país ibèric, com Europa, ha sol·licitat a les energètiques que es desprenguin del gas rus, una cosa que dista de la qual figura en les estadístiques d'Enagás en les quals Rússia continua figurant com un dels tres principals exportadors d'Espanya. Sigui com fos, cal veure si el Vell Continent aconsegueix desprendre's del gas rus i opta per alternatives més eficients.