El president dels Estats Units, Donald Trump, ha reiterat aquest diumenge que veu "un 50% de probabilitats" d'assolir un acord aranzelari amb la UE pocs minuts abans de reunir-se amb Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea. Trump es va referir a una suposada "manca d'equitat" per part de Brussel·les com l'escull per tancar l'acord.

Trump va fer aquestes declaracions en el complex de golf de Turnberry, propietat de la seva família, a l'oest d'Escòcia, on es reuneix amb Von de Leyen. Aquesta última es va mostrar més confiada, en assenyalar que seria "l'acord més important del món".

En el torn de preguntes de la premsa, Trump va confessar que estava de mal humor, i va aclarir que no era pel golf, que ha jugat aquest matí: "El golf sempre és bonic, mai no pot ser dolent", ha manifestat. En canvi, va semblar indicar que era perquè per al seu país "el comerç amb la Unió Europea ha estat dur", a causa de la percepció que Brussel·les aplica un gravamen excessiu a les exportacions nord-americanes. "Si no arribem a un pacte, hi haurà aranzels", ha afirmat el líder republicà, en al·lusió a la seva amenaça d'aplicar unilateralment tarifes fixes del 30% a les importacions comunitàries a partir de l'1 d'agost.

Von der Leyen, per la seva part, ha subratllat que els EUA i la UE "són les economies més grans del món", amb un volum comercial d'1,7 bilions de dòlars, i ha reconegut que es tracta de "reequilibrar" la relació bilateral ja que els Estats Units tenen un dèficit comercial amb els 27 socis europeus.

Trump també va rebutjar que la seva administració estigui disposada a oferir menys d'un 15% d'aranzels al bloc comunitari, que és el percentatge que, segons fonts de la negociació, s'estaria pactant com a solució de compromís per evitar una guerra comercial per les parts a partir d'agost.

Encara que la intenció és col·laborativa, Von der Leyen arriba a la cita recolzada per un paquet de contramesures de represàlia per valor de 93.000 milions d'euros, que s'aplicarien de forma escalonada si no hi ha entesa.

Brussel·les ha indicat que la seva prioritat és l'estabilitat davant una escalada aranzelària que considera que augmentaria la incertesa i perjudicaria les empreses. Si no s'assolís l'acord, la resposta europea seria escalonada, amb un primer paquet de represàlies que entraria en vigor el 7 d'agost i un segon paquet que no s'aplicaria fins al setembre o, fins i tot, fins i tot a començaments de 2026. Així reaccionarien als aranzels a l'acer i a l'alumini, però també a l'automoció i a altres sectors.

Precisament, Wall Steet Journal ha informat en els últims dies que la política comercial de Trump, fins i tot abans de complir les amenaces, està passat factura a les empreses nord-americanes. Han reduït els marges de guanys, segons es desprèn dels resultats presentats en els últims dies corresponents al segon trimestre d'aquest any.