Amb l'arribada del nou curs, l'activitat parlamentària i la del Consell de Ministres es reprèn. A l'agenda, hi ha futures normatives i lleis en l'àmbit empresarial que, si tiren endavant, implicaran importants canvis. Entre les novetats que estan per venir, destacar les següents:

Reducció de la jornada màxima legal

El Ministeri de Treball del govern de Pedro Sánchez reprendrà dilluns que ve, 9 de setembre, la negociació sobre la reducció de la jornada, amb l'objectiu de tancar un acord en el qual estigui la patronal CEOE i tenir aprovat el canvi normatiu necessari abans de final d'any. En cas d'ultimar-se l'acord a la taula de Diàleg Social, o en tràmit parlamentari, aquest canvi suposarà un repte per a l'organització del treball i la productivitat de les empreses, en funció de la jornada laboral màxima prevista en els diferents convenis col·lectius del metall i altres.

Extinció dels contractes de treball

Després de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea (TJUE), de 18 de gener de 2024, es preveu un canvi normatiu, que condicionarà i dificultar una causa d'extinció del contracte que resultava controvertida fins a la data. Així, es pretén eliminar la possibilitat d' extingir el contracte de treball per incapacitat permanent total sense fer prèviament ajustaments per al manteniment de l'ocupació. Amb aquesta modificació, que afectarà l' art. 49 de l' Estatut dels Treballadors i en espera del redactat definitiu de la norma, es permet que la decisió d'extingir el contracte de treball estigui condicionada a la voluntat de la persona treballadora, que podrà optar per una adaptació raonable del lloc de treball o la reassignació de funcions,  d'estar interessat a continuar amb la relació laboral.

Tot plegat persegueix unes condicions laborals més transparents i previsibles. Un aspecte pendent de transposició la Directiva 2019/1152. En aquests moments, el Consell de Ministres del passat 6 de febrer de 2024 va aprovar l'avantprojecte de llei per a la transposició de la referida Directiva, que suposarà canvis significatius que afectaran des de l'estructura del contracte fins a la regulació de la jornada laboral i la limitació del pacte d'exclusivitat.

Llei de Mobilitat Sostenible

Aquesta llei, que es pretén com a dret social, introduirà futures obligacions en matèria de mobilitat. Previsiblement, les empreses amb 500 o més empleats per centre, hauran d'elaborar plans de mobilitat sostenible al treball que facilitin l'ús del transport públic, els vehicles elèctrics o l'ús de la bici, sent aquesta una mesura alineada amb el Col·lectiu Verd. Aquesta mesura tindrà un impacte en la gestió de la mobilitat corporativa i forma part de les reformes que el govern espanyol s'ha compromès amb Europa en el marc del Pla de Recuperació.