El passat 30 d'abril, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va aprovar amb condicions l'opa hostil llançada pel BBVA contra el Banc de Sabadell en una operació que ha concitat moltes reaccions contràries, especialment en l'àmbit català, però també en les esferes polítiques. Tant la Generalitat, que presideix el socialista Salvador Illa, com el govern espanyol, en mans del també socialista Pedro Sánchez, han criticat obertament l'operació en entendre que minvarà la competència i tindrà efectes en la concessió de crèdit a les empreses.

La sorpresa ha saltat aquest dilluns a Barcelona, en la trobada del Cercle d'Economia: el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que la decisió d'aprovar l'opa se sotmetrà prèviament a la societat espanyola a través d'una consulta pública. Es tracta d'una fórmula inusual per a aquest tipus de mesures, ja que queda reservada per als processos legislatius. Una cosa que no ha agradat gaire al BBVA.

Quan s'inicia la consulta pública?

Fonts del Ministeri d'Economia han confirmat a ON ECONOMIA que estan liquidant la redacció dels termes de la consulta que es bolcarà demà dimarts al web del Ministeri d'Economia a l'apartat de Participació Ciutadana.

Quant temps durarà la consulta?

Aquestes mateixes fonts assenyalen que la consulta estarà activa durant 15 dies, en un procés que correrà paral·lel a la petició per part del Ministeri d'Economia de l'opinió d'altres ministeris d'entitat econòmica.

Què és una consulta pública?

Dins de la política de transparència i participació ciutadana en la presa de decisions, els ministeris estan obligats a sotmetre tots els textos normatius que pretenen aprovar a dos processos diferenciats: una consulta pública prèvia a l'elaboració del text articulat (una llei, un reial decret o fins i tot una ordre ministerial). D'aquesta forma, s'obté l'opinió de la societat en conjunt sobre la mesura legal que es pretén aprovar. En aquesta consulta prèvia no se sotmet el text articulat, sinó que s'explica què es pretén amb la norma i els principals canvis que s'introduiran.

Una vegada acabat el procés de consulta prèvia, el ministeri elaborarà ja el text articulat en forma d'avantprojecte que sotmetrà al Consell de Ministres per a la seva aprovació. Amb el primer vistiplau del Govern, es realitza la segona consulta, denominada audiència i informació pública i, en aquesta ocasió, se sotmet a consulta l'avantprojecte ja redactat.

Peculiaritats de l'opa

Com queda dit, la consulta pública és un tràmit de participació pública limitat a l'elaboració de les lleis i mai no s'ha utilitzat per a cap altre mena de decisions del Consell de Ministres. La voluntat de sotmetre a consulta pública l'opa del BBVA al Sabadell suposa, doncs, una "raresa".

A qui va dirigida la consulta pública

Des del Ministeri d'Economia han aclarit que poden presentar al·legacions "operadors d'economia" i ciutadans, per la qual cosa a la pràctica està oberta a tots els qui vulguin opinar. En realitat, s'han limitat a traslladar el que el seu web explica amb referència a la participació pública en projectes normatius: "Aquest canal té per objecte recollir l'opinió de ciutadans, organitzacions i associacions en dos moments del procés d'elaboració d'un avantprojecte de llei, projectes de reial decret legislatiu i projectes de normes reglamentàries".

Igualment, matisa que es pot consultar al Portal de Transparència l'estat de la tramitació dels projectes normatius per als quals aquests tràmits hagin finalitzat i sigui preceptiva la seva publicació en el portal esmentat.

Efecte real de la consulta

La consulta no és vinculant i, per tant, el Ministeri d'Economia la utilitzarà només per polsar l'opinió pública. Des del Ministeri que dirigeix Carlos Cuerpo precisen que en el cas d'opinions que el govern d'Espanya emet sobre operacions corporatives —com el cas de l'opa del BBVA sobre el Sabadell—, el normal és remetre l'informe a altres ministeris perquè emetin la seva opinió, però mai no s'ha recorregut a una consulta pública.

Això suposa que el Ministeri d'Economia es dona un termini de 30 dies naturals des de l'emissió del dictamen de la CNMC (fins al 30 de maig) per decidir si rebutja l'opa hostil contra el Sabadell o si l'aprova i, en aquest cas, quins requisits exigirà al banc que llança l'opa. Podria limitar-se a recollir les propostes plantejades per la CNMC o establir-ne de diferents, ja que el dictamen de l'organisme de la competència és imprescindible, però no vinculant.

Opinió de la CNMC

La CNMC va autoritzar el passat 30 d'abril l'adquisició de control exclusiu de Banc Sabadell per part del BBVA. Així, segons la nota remesa, "una vegada conclosa la investigació en segona fase, la CNMC considera que els compromisos que ha presentat BBVA són adequats, suficients i proporcionats per solucionar els problemes que aquesta concentració suposa per a la competència als mercats afectats". No obstant això, matisa que aquesta autorització no és definitiva i que es comunicaria al ministre d'Economia, Comerç i Empresa perquè decideixi si és procedent elevar-la al Consell de Ministres, el qual, si s'escau, podrà valorar l'operació atenent a criteris d'interès general diferents de la defensa de la competència.