Comisions Obreres de Catalunya i UGT de Catalunya reclamen al Govern una pujada de l'indicador de renda de suficiència de Catalunya per al 2024 que sigui superior a l'IPC i una normativa que garanteixi que aquest índex tindrà increments "automàtics" en el futur. El secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, ha assegurat a EFE que els sindicats han fet les "dues peticions" en el marc de les converses que mantenen amb el Govern sobre el projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2024, uns contactes en què participen també les patronals Foment i Pimec.

L'any passat el Govern va tancar un acord amb sindicats i patronals per augmentar un 8% l'IRSC, un indicador clau, ja que aquest índex es fa servir per valorar la situació de necessitat de la població i determina, per tant, l'accés a les diverses prestacions socials, especialment la Renda Garantida de Ciutadania (RGC). Aquesta actualització de l'IRSC va ser la primera que es feia des del 2010 i va servir per deixar aquest índex en 615 euros mensuals.

Increments automàtics

Pacheco justifica la necessitat de la pujada de l'IRSC per sobre de l'IPC per "anar mitigant tota la congelació acumulada" que ha patit aquest indicador "en anys anteriors". Així mateix, reclama una norma que garanteixi que l'IRSC creix any rere any, automàticament, per evitar que les pujades siguin "arbitràries". "Volem una norma que normalitzi la garantia i els criteris dels increments (de l'IRSC), com han fet PSOE i Sumar amb el salari mínim", assegura Pacheco, que lamenta que a Catalunya aquest índex hagi estat més d'una dècada congelat "per manca d'un mecanisme automatitzat".

Ajuts econòmics

D'altra banda, Pacheco assegura que a les reunions que han mantingut fins ara amb el Govern sobre el pressupost del 2024 els sindicats també estan reclamant que hi hagi ajudes econòmiques directes per pal·liar l'augment de la inflació. Pacheco no vol que aquestes ajudes es limitin només a famílies vulnerables, sinó que voldria que arribessin a "prou milers de persones" per donar-los "cert aire" davant l'increment de la inflació.

En aquest sentit, Pacheco espera que hi hagi acord amb el Govern d'aquí a "setmanes" sobre diverses mesures susceptibles d'incloure's al pressupost de la Generalitat. Amb tot, admet que els interessos pressupostaris de sindicats i patronals poden ser de vegades "antagònics" i afegeix que "trobar el denominador comú pot ser complicat". Així mateix, el líder de CCOO de Catalunya explica que el marge pressupostari per al 2024 és "molt més estret" que el del 2023.

D'altra banda, Pacheco ha assegurat que l'hipotètic pacte que es pugui assolir amb el Govern "no es pot convertir en acord de manera directa", perquè el Govern no té majoria absoluta al Parlament català, sinó que necessita el consens d'altres grups parlamentaris. "Són pactes que nosaltres posarem a disposició del debat parlamentari perquè s'incloguin als pressupostos", ha apuntat, tot i que confia que els grups parlamentaris amb què pugui pactar el Govern no modifiquin acords segellats amb els sindicats.