L'índex de preus de consum baix al novembre un 3,2%, el que suposa 3 dècimes menys que els dos mesos anteriors d'octubre i setembre, que es va col·locar en el 3,5% i, en termes mensuals, els preus van descendir un 0,4% respecte al mes d'octubre. La inflació subjacent, que mesura l'evolució dels preus descomptant els aliments frescos i els productes energètics, molt més volàtils, continua el camí de descens i cau al 4,5% en termes anuals, respecte al 5,2% del mes d'octubre. En termes mensuals, la subjacent ascendeix un 0,1%. Els experts esperaven que la inflació de novembre pugés lleugerament o repetís les dades d'octubre.

 

El descens és degut, principalment, a les baixades dels preus dels carburants (un 3,5% en la gasolina súper de 95 i un 8,4% al dièsel, segons les dades d'Eurostat referit als 20 primers dies del mes de novembre) i els paquets turístics, majors que les registrades el mateix mes de 2022. També influeix que l'augment dels preus dels aliments i begudes no alcohòliques és menor que el novembre de l'any anterior. En sentit contrari, destaca el descens dels preus de l'electricitat, menor que el novembre de 2022. La taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) disminueix set dècimes, fins al 4,5%.

La variació de la inflació de novembre és especialment rellevant perquè marca la pujada de les pensions de l'any següent, que per a 2024 serà del 3,77%. El mes de novembre, la taxa de variació anual estimada de l'IPCA se situa en el 3,2%, tres dècimes per sota de la registrada el mes anterior. Per la seva part, la variació mensual estimada de l'IPCA és del –0,6%. Caldrà esperar al 14 de desembre per conèixer les dades definitives, perquè els publicats aquest dimecres suposa un avanç del tancament de novembre. No obstant això, no hi sol haver gaire diferència entre l'avenç i el definitiu.