Pot la persistent pujada dels tipus d'interès del Banc Central Europeu, que justament aquest divendres 21 complia un any des del seu inici, acabar directament amb la teva feina? Probablement, la resposta sigui no, però sí que pot refredar o frenar de cop el boom de les hipoteques, com de fet ha succeït aquest mes de maig i, per tant, precipitar un descens de facturació per a treballs tan específics com el de gestor hipotecari. Aquesta és l'activitat principal de Garsa, una empresa referent en outsourcing bancari i immobiliari amb seu a Madrid i uns 1.000 treballadors que aviat tindrà tan sols uns 700, ja que el passat 14 de juliol i després de llargues hores de negociació, a les 23:35h," segons Comissions Obreres, es va tancar un ERO que contempla la baixa de 320 persones, 80 menys que les 400 inicialment proposades per l'empresa.

Els motius, principalment dos, els detalla a ON ECONOMIA Raúl Martín-Camuñas, director de l'àrea de Recursos Humans de l'empresa. "Una d'elles, i la de més pes, ha resultat d'una àrea de l'activitat molt deficitària, la de Gestió d'Actius. En segon lloc, la motivada per la important baixada de l'activitat hipotecària que lògicament ha impactat en la nostra activitat", assenyala el portaveu de l'empresa, que asegua que aquestes causes "han forçat a aplicar aquesta dolorosa mesura a fi de garantir la viabilitat futura i salvaguardar els interessos del màxim nombre de persones treballadores".

L'acord va fixar la indemnització per acomiadament en 31 dies per any treballat amb un màxim de 17 mensualitats, amb un 70% de baixes voluntàries en l'àrea de Gestió d'Actius i un 25% en la resta d'àrees, així com la protecció per a alguns col·lectius perquè no puguin ser afectats per l'ERO. Els acomiadats es quedaran en una borsa de treball durant 12 mesos des de l'últim acomiadament amb tal que puguin tornar a ser contractats si l'empresa necessita reforçar-se de nou.

L'àrea deficitària, de gestió d'actius immobiliaris, va moure el 2021, últim any amb dades disponibles al registre mercantil, 7,1 milions dels 41,6 milions que va facturar la companyia, o sigui, un 17% de la seva facturació, proporció inferior a l'any anterior, el de la pandèmia, quan van ser 6,5 milions sobre un total de 19. La facturació de la gestió hipotecària, en canvi, va créixer un 50% en passar de 22,4 milions a 33,7 el 2021, principal activitat del grup i principal responsable d'un augment de la facturació del 44%, que tanmateix no va aconseguir que augmentessin, els beneficis, que van passar de 3,9 milions a 1,8.

Auge i caiguda de les hipoteques

Els préstecs hipotecaris sobre habitatges van assolir el 2022 les 463.614, xifres que no es veien des de 2017 i que van suposar un augment del 10,9% respecte a l'any anterior, on encara cuejava la pandèmia, que va propiciar el 2020 una important caiguda de les hipoteques.

Aquest 21 de juliol, precisament, es compleix un any de la primera pujada de tipus del Banc Central Europeu, d'un 0,50%, per contenir la inflació, fins a arribar al 4% el mes de juny passat. L'efecte de la pujada de tipus no va ser immediat en el descens de les hipoteques, que durant l'any passat i inicis d'aquest van alternar lleus pujades i lleus caigudes interanuals. Però l'últim mes de maig podria marcar un punt d'inflexió, després d'una caiguda del 24% de préstecs hipotecaris per habitatge en relació amb l'any passat que és la més brusca dels últims anys.

En aquell temps, els tipus d'interès mitjà de les hipoteques han passat a ser d'un 3,15%, 1,34 punts més respecte al mateix mes de l'any passat, quan era de l'1,81%. La pujada l'han patit més les hipoteques a tipus fix, que assoleixen un 3,74%, que les de tipus variable, que estan al 3,22%, amb el risc de continuar pujant almenys fins que el Banc Central Europeu decideixi frenar les pujades de tipus, decisió que no vindrà immediatament, ja que la presidenta Cristina Lagarde ja ha anunciat la seva intenció de continuar apujant els tipus. Són uns augments d'interessos que conviden a pensar-se un parell de vegades allò de demanar una hipoteca. I, pel que sembla, els potencials clients de Gersa ho han fet i un terç de la seva plantilla ho ha acabat pagant.