Els inspectors d'Hisenda consideren que la proposta de finançament singular de Catalunya, proposada pel Govern, és inconstitucional, a més d'insolidària. José María Peláez, vocal de l'Associació d'Inspectors d'Hisenda de l'Estat (IHE), ha argumentat la inconstitucional de la proposta en què no hi ha suport jurídic ni a la Constitució espanyola, ni a la Llei Orgànica de Finançament Autonòmic (Lofca), ni a la llei del 2009 que la desenvolupa. L'inspector fiscal ha remarcat aquest dilluns, que la Constitució, a l'article 157, i la Lofca, determinen clarament quina és la participació de les comunitats autònomes en el repartiment dels impostos. Així, la Lofca fixa com a cessió parcial del 50% en els impostos de la Renda, l'IVA i especials, i en deixa fora, per exemple, l'Impost sobre Societats. Per tant, la pretensió de recaptar i quedar-se amb la totalitat d'aquests impostos seria, segons l'opinió dels inspectors, inconstitucional.

Però també, la proposta és insolidària amb la resta dels espanyols, segons l'opinió de l'Associació d'Inspectors Fiscals. A l'actual sistema, el Fons de Garantia es nodreix amb l'aportació de tres comunitats autònomes, la Comunitat de Madrid, les Balears i Catalunya. Peláez ha criticat la proposta catalana, que al·lega que no es tracta d'un privilegi per a Catalunya, ja que obre la porta que la resta dels territoris del règim comú també puguin sol·licitar el mateix sistema d'"independència" fiscal. Segons l'opinió dels inspectors d'Hisenda, només Madrid i les Balears, que tenen una aportació positiva, estarien interessats a emular Catalunya, la qual cosa deixaria fora la resta de les del règim comú. "Si aquestes tres comunitats es queden fora dels Fons de Garantia", es produirà una insolidaritat amb els territoris més pobres.

Els inspectors també han denunciat que passar la gestió de la totalitat dels tributs a Catalunya suposaria fraccionar l'Agència Tributària, amb efectes negatius a la lluita contra frau. Teresa Benito, vicepresidenta de l'Associació, ha assenyalat que la joia de la corona de l'Agència Tributària és el seu potent sistema d'informació i la seva base de dades, així com una lluita a l'àmbit estatal. Benito ha assenyalat, per exemple, la Unitat Central contra el Delicte Fiscal, el de grans patrimonis o el de grans empreses, que treballen a l'àmbit estatal. Si es fracciona l'Agència Tributària de Catalunya, es podria produir un "forat negre" en la informació fiscal, com succeeix ara amb les agències forals del País Basc i Navarra, assenyala Peláez. Per tot això, el document elaborat pels inspectors d'Hisenda, acaba demanant responsabilitat al govern de Pedro Sánchez, perquè no es tiri endavant la proposta de Catalunya.

Postura tècnica, no política

La presidenta de l'Associació, Ana de la Herrán Piñar, ha negat que estiguin en posicions polítiques. “Hi ha una part de l'opinió pública que defensen que opinar sobre aquesta matèria és ficar-se en política per part dels inspectors. Però totes les opinions que donem es fiquen en política, perquè tot part de la política. Per aquesta regla de tres, no podríem opinar de res, perquè tot part de la política. Però com en la proposta de singularitat fiscal de Catalunya es toquen funcions que afecten l'Agència Tributària, hem de donar la nostra opinió. I, per a això, no podem deixar de parlar de la Constitució espanyola. Hem de pronunciar-nos, perquè hi ha ciutadans es veuran afectats per aquest canvi, per la ruptura de l'Agència Tributària”, ha remarcat. Respecte a l'efecte sobre la lluita contra el frau, Herrán ha apuntat que en un món cada vegada més globalitzat, on es plantegen recerques globals, no s'entén que es vulgui fraccionar la seva base de dades. “No fa falta apuntar quines són les conseqüències”, en referència a la lluita contra el frau.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha assenyalat que se'ls ha acusat en altres ocasions de ficar-se en "política" en alguns fòrums en els quals ha participat "Quan es dona l'opinió, es diu que ets de la Fachoesfera, i són opinions tècniques, et titllen de vermells. Volem són superescrupulosos, amb posicions tècniques, perquè tenim 2.000 associats, cadascun amb la seva ideologia,", ha remarcat Benito.

Preocupació en la plantilla

Sobre la plantilla de l'Agència Tributària a Catalunya, uns 5.000 dels 25.000 actuals, els inspectors assenyalen que hi ha preocupació, perquè molts dels actuals funcionaris no són oriünds del territori i podrien aspirar a canviar de delegació en els pròxims anys. Apunten que històricament, hi ha pocs opositors catalans, per la qual cosa hi ha dèficit de places que es cobreixen amb professionals d'altres parts d'Espanya. Respecte al fraccionament de les forces d'inspecció i el seu efecte contra el frau, Benito ha assenyalat que “a dia, els defraudadors que no tenen cap normal ni segueixen cap regla, però nosaltres, en l'Agència Tributària sí que tenim normes. L'AEAT té un sistema immillorable, amb bones relacions amb els inspectors d'altres països de la UE. Si es trenca aquesta unitat, els dolents, que no tenen regles, poden amb nosaltres. De fet, molts defraudadors estan operant des d'Europa, perquè això ens dificulta més la nostra labor de control”.