Surt més a compte tenir un treball temporal que un fix discontinu, almenys en termes econòmics, perquè mentre el primer té una nòmina de 1.866 euros mensuals, el segon cau a 1.102 euros, 763 menys; en termes percentuals, un 60% per sota, segons la Seguretat Social amb dades de desembre de 2023, els més recents. Encara que els assalariats temporals sempre han estat més ben pagats que els fixos discontinus, la reforma laboral ha incrementat notablement la bretxa, ja que mentre els fixos discontinus tenen salaris inferiors abans del canvi normatiu el 2021, els temporals han vist com es disparen les seves nòmines.

Així, un treballador fix discontinu cotitzava el desembre de l'any passat per valor de 1.102 euros, mentre que el desembre de 2021, mes en què es va aprovar la reforma laboral, el seu salari era de 1.168 euros, 66 euros menys i una caiguda del 5,6%. Al contrari, els temporals van cotitzar de mitjana a final de l'any passat 1.865 euros i dos anys abans, 390 euros menys, 1.475 euros, i això suposa un increment dels seus ingressos del 26%.

Tot això, sense perdre de vista que entre 2022 i 2023 hi va haver una inflació conjunta de l'11,9%, i per això el salari dels fixos discontinus ha perdut un 17,5% de poder adquisitiu; o dit de forma més clara, una cistella de la compra de 100 euros de finals de 2021 avui suposaria un desemborsament de 117,5 euros. Ja que a aquesta pèrdua de poder adquisitiu, cal sumar que els fixos discontinus d'ara compten, per cada 100 euros de llavors, 5,6 euros menys. Tanmateix, el salari dels temporals ha guanyat un 14% de valor de compra, descomptada ja la inflació, el que significa que per 100 euros que tenia per gastar el 2021, ara al seu moneder hi ha 114 euros.

Efecte de la reforma laboral

La caiguda dels salaris dels fixos discontinus, especialment alta si es mesura en poder de compra, des de 2021 és un efecte directe de la reforma d'aquest model contractual. De 2021 cap enrere, els fixos discontinus es limitaven a activitats de temporada, però amb períodes llargs. Molt freqüents en l'hostaleria de costa, quan se'ls contractava abans de Setmana Santa, estaven fins a l'octubre, i se'ls cridava per al mes de Nadal. Igualment, el sector de l'educació, quan els professors dels centres privats eren contractats en setembre/octubre, i cessaven en la seva activitat en juny. Quedaven fora d'aquests contractes els esporàdics, de curta o molt curta durada. Però la reforma laboral ha obert els fixos discontinus a aquestes activitats puntuals que es canalitzen a través de les Empreses de Treball Temporal, que cedeixen als seus treballadors fixos discontinus als seus clients per a dies o, fins i tot hores, encara que amb la pretensió de trobar-los aviat un nou contracte.

Tanmateix, els treballadors temporals s'han quedat molt restringits després de la reforma. Després d'una dura negociació, el Ministeri de Treball va transigir amb la petició dels empresaris i va crear la figura del contracte per circumstàncies de la producció, que se suposa més del 70% dels temporals actuals (435.000 al març), seguits dels contractes per substitució (112.000) i, en tercer lloc, a molta distància, els d'artistes i personal tècnic auxiliar (30.000). En els dos primers, els salaris solen equipar-se al del personal en plantilla que desenvolupa la mateixa tasca, especialment en el cas de les substitucions, el que explica el fort increment dels salaris entre els treballadors temporals. A ve a canviar, els llocs de treball indefinits suposen ja el 44% dels contractes firmats cada mes, quan abans de la reforma no arribaven al 15%.

Pluriocupats

Els canvis al contracte de fix discontinu han permès acollir bona part d'aquests llocs de treball temporals, amb contractes amb poca continuïtat. En un informe de Fedea, recentment publicat amb el títol de Cuántos són els treballadors fixos-discontinus, es conclou que la reforma va generar ràpidament un estoc de fixos discontinus, dels quals gairebé la meitat estan en inactivitat no fetes servir, amb crides "de molt curta durada i un temps total de treball per persona reduït". Des del Govern assenyalen que la contractació de fixos discontinus s'ha alentit, i que es tracta d'una falsa polèmica.

A més, es produeix un fort increment de la ruptura dels contractes, en la seva gran majoria per l'abandonament voluntari del treballador, però també per acomiadaments. Fedea ressalta l'alt nivell de pluriocupació entre aquests treballadors. Així, un de cada tres fixos discontinus té almenys dues activitats, majoritàriament amb altres modalitats contractuals -inclòs el treball per compte propi, encara que gairebé 1 de cada 10 té almenys dos contractes actius com fixo discontinu.

Bretxa de gènere

Una bretxa salarial que s'incrementen especialment entre les dones. Així, el salari d'un home amb contracte fix discontinu és un 45% inferior que el d'un temporal, però si es tracta del salari femení, la diferència és del 90%; és a dir, una dona fixa discontínua cobri la meitat que una altra de temporal. Especialment problemàtic, si es té en compte que 6 de cada 10 fixos discontinus són dones, que se n'eleva 7 de cada 10 quan la jornada és a temps parcial. El salari d'una fixa discontínua a temps parcial ronda els 724 euros mensuals, davant els 1.144 euros d'un temporal a jornada parcial o els 1.210 d'un indefinit, també a temps parcial.