Saben que la navegació i l’astronomia estan estretament lligades? Què el futur de les finques d’oliverars de les comarques del Montsià i les Garrigues és fonamental per a la riquesa de Catalunya? Què cal modernitzar la formació professional per adaptar-la a les necessitats de les generacions futures, especialment en el camp de la robòtica? Què el sector del vi es potenciarà amb l’ús de la Intel·ligència Artificial? La resposta a totes aquestes preguntes s’aconseguirà amb els avenços en recerca i desenvolupament que el teixit socioeconòmic i científic català realitzarà amb una part dels fons europeus Next Generation.

Tots els camps d’anàlisi estan inclosos en diferents projectes que han optat a les subvencions dels fons europeus que gestiona el Govern central, fins a obtenir un import de 1.200 milions l’any passat (amb dades a tancament del passat mes de novembre) per concurrència directa -és a dir, a través de concurs de mèrits-, segons la conselleria d'Acció Exterior de la Generalitat. Mentrestant, la Generalitat ha ingressat 2.192,5 milions en transferències directes, dels quals n'ha mobilitzat el 50,8%. Per tant, Catalunya ha rebut fins ara 3.902,4 milions d'euros dels 147.704 milions assignats per Europa a Espanya, fet que suposa un 15%. D'aquests, 77.234 milions són transferències i 70.472 milions tenen forma de crèdits.

La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Mertixell Serret, ha posat aquestes dades com a exemple de la capacitat de Catalunya per a "impulsar projectes útils" i ha destacat sobretot l'obtenció d'aquest 21% de recursos que s'atorguen en règim de concurrència competitiva i no de manera directa.

En un esforç per donar a conèixer la contribució dels Next Generation a la societat en general, el Govern català dona suport a l’equip de treball de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona que ha impulsat el mapa interactiu Next Generation a prop teu. Es tracta d’un compendi de 50 plans que es tiraran endavant amb diners europeus des d'empreses, entitats, centres de recerca i el teixit associatiu català. Serviran per fer visible a la societat allò que la UE està fent i mostrar l'impacte real dels fons al territori. El mapa s'anirà ampliant amb el nombre de projectes que apareguin a mesura que es vagin implementant els fons. 

Durant l'acte de presentació del mapa interactiu, Serret ha aprofitat per reclamar que la Generalitat tingui un paper més "actiu i proactiu" en la decisió i gestió dels Next Generation perquè la societat catalana "no només se'n beneficiï més amb projectes d'impacte real sinó que també sigui més activa". En aquesta línia, ha assegurat que, passats els primers mesos d'experiència de gestió d'aquests fons, "cal fer aprenentatges" i ha demanat "més implicació de totes les administracions". "Els Next Generation són una injecció enorme de recursos i una gran oportunitat i cal fer aprenentatges per ser més àgils i poder dur a terme la transformació digital i energètica i impulsar la cohesió social", ha dit.

Per la seva part, el cap de la unitat de seguiment del pla de recuperació, transformació i resiliència de la secretària general d'Afers Econòmics i G20, Santiago Fernández Muñoz, ha defensat que els fons "avancen i arriben amb un ritme sorprenent" i ha transmès el compromís del Govern amb aconseguir "un bon ús" dels fons i que compleixin els requisits de "l'exigent legislació europea".

Un portal per difondre el contingut

La informació del portal de la Generalitat sobre els Next Generation indica que aquests 3.902,4 milions, 3.039,4 han arribat a l'administració catalana en transferències; 212,7 milions, en assignacions directes estatals a altres entitats i ens locals; i 650,3 milions en resolució de convocatòries estatals que beneficien organismes catalans. Dels 3.039,4 milions transferits a la Generalitat, 2.192,5 ja han estat ingressats i 846,9 estan encara pendents. Pel que fa als ingressats, el govern català ha mobilitzat a través de convocatòries, licitacions i 25 transferències a altres entitats del sector públic un total de 1.114,7 milions, fet que suposa un 50,8% del total. Els beneficiaris de les convocatòries i transferències a altres entitats del sector públic es distribueixen així: 547 a corporacions locals; 2.275, a empreses; 11.367, a particulars; 43 a centres de recerca i/o formació; i 153, a associacions i entitats del tercer sector.