Cepyme, la patronal de petites i mitjanes empreses, denuncia que les microempreses estan tenint dificultats per accedir al crèdit i que els costos de finançament s'han duplicat en tan sols dotze mesos. Aquest és un dels principals problemes que han d'afrontar les pimes en aquests moments, segons l'anàlisi presentada aquest dimarts per la patronal a l'Indicador Cepyme sobre la Situació de les Pimes Espanyoles del quart trimestre de 2022. El president de la patronal de les petites i mitjanes empreses, Gerardo Cuerva, ha estat taxatiu: "la pime no té més espai per a pujada d'impostos i de costos, estem en una situació molt complexa en aquests moments". Diego Barceló, economista de la patronal i autor de l'informe, ressalta que en el quart trimestre l'indicador Cepyme es col·loca en 5,2 punts, però la dada està distorsionada perquè l'alta inflació llança un fals augment de l'activitat. Si es descompta l'IPC, l'indicador es col·loca en un 4,6 que és el més baix des de 2013.

També la inflació està distorsionant l'estadística de concessió de crèdit a les petites i mitjanes empreses, perquè sembla que s'ha incrementat el volum creditici, però els crèdits financen a finals de 2022, l'equival al 15% de les vendes, quan abans de la pandèmia el normal era un 20%. Pateixen, doncs, una restricció de crèdit amb un increment present i futur dels costos de finançament per la pujada dels tipus d'interès. Barceló assenyala que si bé és cert que les empreses mitjanes podrien estar acudint menys al finançament bancari davant d'un previsible debilitament de l'economia, però les més petites s'estan trobant que els bancs estan començant a rebutjar les seves sol·licituds.

Segons l'informe, les pimes estan patint una forta restricció del crèdit a causa dels efectes de la inflació i al canvi de política monetària. A tancament de 2022, els crèdits representen un "14,7% del volum de vendes, davant una mitjana del 19,8% en el trienni previ a la pandèmia (2017-2019)". A més, el tipus d'interès mitjà dels nous crèdits bancaris a pimes va ascendir al 3% el 2022, llindar que se supera per primera vegada des de març de 2015, la qual cosa encareix les despeses financeres. Cal remuntar-se a 1995 per trobar un increment d'1 punt percentual en un sol trimestre i l'economista de Cepyme ressalta que en un sol any s'ha duplicat el cost en euros del finançament. Les petites empreses han acusat més el deteriorament de la conjuntura, just quan la mida mitjana de les pimes es redueix per desè trimestre consecutiu i es constata un alentiment de les vendes simultani a la carestia del crèdit.

El president de Cepyme ha comentat que existia una percepció que l'accés al crèdit estava patint, però amb els paràmetres de l'informe, "ja es pot dir clarament". Barceló ha explicat que en el quart trimestre de l'any passat, el crèdit concedit a les pimes era un 13% menor que van rebre el 2019 a valors constants.

Aturada real de l'activitat econòmica

Sobre les vendes, Barceló aclareix que la inflació ha provocat la falsa il·lusió d'un creixement d'un 11,7% anual (un 10,6% en les petites), davant el 14,5% del quart trimestre de 2021. Però si es mesura per volum d'unitats venudes (descomptat l'efecte de l'augment de preus per unitat per compensar la pujada de costos), les operacions es van congelar a finals d'any. Així, les petites empreses van registrar una exigua variació en les seves vendes del 0,1% eliminant l'efecte de l'increment de preus i un augment del 3% a les mitjanes empreses.

Precisament, a l'augment dels costos que ha disparat els preus és una de les principals preocupacions del teixit empresarial de pimes a Espanya. En un sol any, els serveis que es fan a les empreses s'han encarit un 2,6% —l'increment més gran des de 2006—; però les entrades (matèries fetes servir a la producció) han pujat un 22% i els costos laborals el 5,8% en l'últim trimestres i un 5,4% en el conjunt de 2022. Segons en informe de Cepyme, en els últims 24 mesos els cotes han acumulat un augment del 33% en les pimes.

Negociació d'un acord salarial amb els sindicats

Gerardo Cuerva, sobre el resultat de l'informe, ha assenyalat que a Cepyme estan profundament preocupats per l'estancament en les vendes, que estan pràcticament congelades, mentre que els costos estan creixent de forma exponencial, amb un estrenyiment clar de marges, que porta les pimes a "agonitzar" davant de la situació. "L'increment de costos també es veu agreujat per cotitzacions, doncs les bases màximes pugen des de 2018 un 50% i les màximes un 18%", ha remarcat Cuerva que insisteix que la pujada de costos laborals per sobre del 6% en la pime s'ha de tenir molt en compte a l'hora de discutir futures pujades salarials, amb referència a les negociacions obertes en l'àmbit de l'Acord d'Ocupació i Negociació Col·lectiva (AENC) amb els sindicats. "Cal negociar partint de la realitat de l'empresa", ha dit Cuerva en relació amb l'encontre que mantindran patronal i sindicats aquest dimecres.