La crisi de la sequera no limita el seu radi d'acció al camp de l'agricultura, sinó a tots els segments empresarials de Catalunya. Aquesta és la principal conclusió que la patronal catalana de les micro, petites i mitjanes empreses, PIMEC, ha volgut llançar aquest divendres sota el paraigua del manifest 'Economia, aigua i futur'.

I en les conseqüències econòmiques més immediates, un efecte dominó evident: "L'aigua és una part essencial de les persones, de tot el que ens mou. Si els aliments pugen, la inflació es manté, en conseqüència tindrem més despeses i les hipoteques també pujaran. És un missatge molt potent que volem donar per fer una crida per un pacte nacional de l'aigua", ha subratllat David Coll, president de PIMEC Agroalimentària.

A partir d'aquí, el caràcter d'aquesta jornada ha tingut un accent clarament constructiu on han reiterat tots els presents que no busquen la confrontació entre sectors econòmics: "Hi ha estudis que indiquen que un turista consumeix cinc vegades més que un ciutadà. Nosaltres estem per aportar solucions", en comptes d'assenyalar uns o altres ha volgut matisar Antoni Cañete, president de PIMEC que ha tancat la presentació.

Sectors avançats

En aquest sentit, tots han coincidit que calen estudis que posin de manifest el perill per a les empreses i els treballadors que la sequera pot suposar. Una dada que han avançat és el món de la jardineria: "Més enllà de les plantes i la necessitat de regar-les, estan en perill 4.500 empreses i 25.000 llocs de treball. L'any 2008, ja es va perdre el 30% d'aquest terreny de la jardineria. Sempre diem que les empreses com les pimes i autònoms tenen una mort silenciosa. No podem repetir els mateixos errors i cal saber aprofitar la tecnologia", ha destacat el mateix president Cañete.

Mesures urgents

A partir d'aquí, quines són les solucions que proposen des de PIMEC? El manifest diferencia clarament entre les accions a curt termini les de mitjà i llarg termini que cal implementar, emmarcats en aquest gran pacte que reclamen per anar de la mà el sector públic i privat. La taula de l'aigua és una demanda que han posat com la primera prioritat. I també en aquesta urgència, la demanda d'un programa d'ajuts i crèdits a les empreses directament afectades, així com en l'àmbit laboral. I un altre aspecte és revisar la fiscalitat actual i suspendre taxes i impostos mentre duri la sequera. Un aspecte que la mateixa Unió de Pagesos ja ens avançava per a ON ECONOMIA quan es va tancar el canal d'Urgell.

D'altra banda, PIMEC també planteja altres solucions més estructurals que passen des de l'aplicació dels fons europeus Next Generation fins a un calendari que doni resiliència al sistema amb el reciclatge de l'aigua o el mirall d'altres models d'èxit per aprofitar aquest bé com el que hi ha a Califòrnia o Israel actualment. A tall d'exemple, el de Califòrnia, basat a aprofitar els excedents de pluja, consideren que pot ser molt interessant per traslladar a Catalunya.

En l'àmbit de les conclusions finals, PIMEC ha volgut agafar-se a la idea que les crisis han de generar oportunitats, malgrat lamentar que fa massa anys que es parla de sequera i, en concret d'aquesta última, ja arrossega una etapa de 23 mesos. I es pregunten si no s'hauria pogut planificar abans. "És més fàcil invertir en una rotonda que en una canonada perquè aquesta no es veu i no dona vots. Però necessitem aquestes infraestructures amb urgència", han conclòs els presents.