Just ara que els preus dels aliments comencen a respondre a uns menors costos de producció d'agricultors i ramaders per la caiguda o la moderació dels preus de les llavors, energia, fertilitzants i altres productes (contrast després de la gran pujada propiciada per la guerra), la sequera podria és una nova amenaça per als preus dels aliments frescos a Catalunya.

"La Comissió Europea preveu una caiguda de la producció d'aliments com l'oli d'oliva o les taronges a causa de la falta d'aigua i les temperatures elevades", apunta l'estudi de conjuntura i previsions de la Cambra, que mostra un preocupant gràfic sobre l'estat de les conques hidrogràfiques a Espanya i Catalunya.

Així, si a la Península Ibèrica les conques són al 51,2%, les conques internes de Catalunya estan al 26,4%, situació que ha portat als treballadors del camp a abandonar el sector i a les organitzacions sindicals i patronals a demanar ajuts estatals per modernitzar el regadiu i reparar les pèrdues acumulades en el camp.

"Fertilitzants, llavors, energia són costos que s'estan moderant. En el cas de l'energia, per mer factor estadístic després de la gran pujada propiciada per la guerra d'Ucraïna", apunta Joan Ramon Rovira, cap de gabinet d'estudis econòmics de la Cambra, a ON ECONOMIA. "La tendència a mitjà termini als mercats de l'energia és continguda, de creixements més moderats, i això es notarà en la inflació i també als aliments. Això acostuma a repercutir al cap de sis mesos, amb la qual cosa podem veure aquests efectes d'aquí a sis mesos. Però, d'altra banda, si la sequera que tenim es manté i s'intensifica, és absolutament segur que afectarà els aliments frescos com a oli, pebrots, fruites, tomàquets. Si això augmenta de preu, jugarà a la contra de la baixada derivada de la moderació dels costos" afegeix Rovira.

El resultat d'aquest balanç és difícil de preveure "perquè no sabem quina durada tindrà la sequera i quina intensitat en els sis mesos vinents", per molt que "tothom dona per fet que continuarem amb aquesta sequera", apunta Rovira. En l'any 2005, la sequera i la pujada dels preus del petroli van ser dos dels principals artífexs d'una inflació interanual del 3,7%, que per aquella època i sense factors com la guerra d'Ucraïna es considerava alta en termes històrics a curt termini.