El Cercle d'Economia, tan crític aquest dimarts amb la reforma de les pensions de José Luis Escrivá, ha donat aquest dimecres una càlida benvinguda al líder de l'oposició i del PP, Alberto Núñez Feijóo. El president del Cercle, Jaume Guardiola, no s'ha tallat en presentar la conferència del líder del centredreta, tot assegurant: "És possible que la pròxima vegada que vinguis sigui com a president d'Espanya". Després de l'absència sobtada de Pedro Sánchez després d'avançar les eleccions al juliol, el Cercle ha donat un missatge de confiança al partit opositor. Una referència a la qual Feijóo s'ha abonat: "No perdré cap oportunitat d'expressar-me. Estic aquí, en una institució que ha estat bona per a Catalunya, perquè Barcelona i Catalunya em mereixen respecte. Un líder no ha d'amagar-se, ha d'afrontar els seus compromisos i ha de donar la cara".

En la seva benvinguda a Feijóo, Guardiola ha felicitat "per partida doble" Feijóo, primer "pels nous aires que has donat al teu partit" i, després, per la victòria en les eleccions. Guardiola ha lamentat els "costos importants" que el procés ha tingut en l'economia i la societat catalana, entre els quals ha destacat "la falta de confiança mútua", encara que ha reconegut que "la situació és molt millor avui i la tensió s'ha rebaixat considerablement". El principal representant del Cercle, això sí, ha llançat una petita crítica pel "bloqueig del Consell del Poder Judicial", que el PP no ha volgut votar amb el PSOE, encara que ha assegurat que falta a Espanya una "agenda reformista" per "competir amb els col·legues europeus, que tenen més productivitat." A Feijóo li ha reconegut tenir aquesta agenda "reformista".

Feijóo, per la seva part, ha criticat durament l'avançament electoral de Sánchez: "Convocar eleccions en les dates més caloroses i durant l'èxode vacacional més rellevant és un fet sense precedents a mig segle de democràcia espanyola". I ha assegurat que la legislatura del PSOE en coalició amb Unidas Podemos ha estat d'una "política frívola, inexperta i inconstant". A més del "tomb" electoral general, Feijóo ha celebrat tenir la "possibilitat de governar a Astúries i Castella-la Manxa" i haver duplicat els vots a Catalunya: "Hem tingut més de 145.000 vots, més del doble que el 2019, i hem triplicat la representació". "No volem ser una minoria influent a Catalunya, sinó una força de govern que connecti amb la societat catalana".

feijoo cercle
El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, a la Reunió del Cercle d'Economia. / Carlos Baglietto

Els catalans són esplèndids, paguen impostos

De moment, aquest dimarts, el que ha perseguit Feijóo ha estat connectar amb els empresaris catalans. I ben segur que ho ha aconseguit. Especialment, quan s'ha referit a la política fiscal que aplicarà si arriba a la presidència del govern espanyol. Així, l'audiència del Cercle s'ha rendit en un gairebé unànime aplaudiment a Feijóo quan, preguntat per l'impost de patrimoni, el líder del PP ha assegurat que "els catalans són els més esplèndids del conjunt del territori espanyol perquè són els que més impostos paguen" i que "per tant, són uns patriotes". Aplaudiments i rialles quan ha afegit que "no entenc per què s'ha de pagar tots els anys per una cosa que ja tens i per la qual ja has pagat la primera vegada". Això no obstant, no s'ha atrevit a dir si eliminarà l'impost si governa a Espanya perquè "depèn del nivell de deute que tinguem", que ha deixat clar que és excessiu i que supera el d'altres països veïns com Portugal que sí que han treballat per reduir-lo. "Dissenyarem una política de patrimoni per evitar tensions territorials", ha assegurat. Ha recordat que a la seva etapa com a president de la Xunta ho va eliminar per al 99% dels gallecs, i ha postil·lat que si Espanya tingués el dèficit del 0,4% de Portugal la seva resposta a si eliminaria l'impost sobre el patrimoni seria més contundent. També ha deixat entreveure que eliminaria els impostos a la banca i les elèctriques en ser molt crític amb tots dos.

En línies generals, ha criticat l'excessiva regulació fiscal dels socialistes i el seu govern de coalició amb els comuns perquè, des del 2020, s'han incrementat o creat 44 impostos, sense tenir en compte els seus efectes, i ha citat l'impost sobre el plàstic que va entrar en vigor aquest any. "Estem destruint empreses", ha assegurat.

El líder de l'oposició, en clau econòmica, ha insistit molt en la situació en què es troba Espanya, "després de cinc anys de polítiques econòmiques triomfalistes" que són "inacceptables" perquè només han fet que conduir Espanya a la cua, "a ser l'últim de la classe" perquè el progrés per a la recuperació econòmica és de les pitjors del conjunt europeu. Ha posat èmfasi en aspectes com el deute públic i el seu pes sobre el PIB, "sent l'únic país que l'ha incrementat, mentre que Portugal, per exemple l'està reduint". Els càlculs dels populars apunten que els pressupostos de 2024 hauran de reflectir unes despeses financeres per deute del voltant dels 40.000 milions d'euros i que seguiran pujant perquè els tipus d'interès aplicats seran més alts. Respecte al mercat laboral, l'anàlisi de Feijóo també evidencia mancances: "Un de cada quatre desocupats a Europa és espanyol" i el país té més baixes laborals, superant els dos dígits percentuals, tant a l'administració pública com a l'empresa. 

En la seva dèria de posar-se els empresaris catalans a la seva butxaca, Alberto Núñez Feijóo no ha deixat passar l'oportunitat de referir-se a Rodalies. S'ha abonat en les polítiques d'ajudes finalistes del PSOE, que no mesures l'impacte i que no estan ben distribuïdes. Una d'elles és la pràctica gratuïtat del transport a la xarxa de Rodalies "que costarà 700 milions d'euros a l'Estat" i que s'ha universalitzat sense tenir en compte la renda dels usuaris. En l'estat en què es troba el material rodant de Rodalies que afecta directament en els nivells de productivitat d'Espanya, el millor, segons Feijóo, hagués estat invertir aquests 700 milions d'euros a millorar les infraestructures ferroviàries.

Les receptes dels populars

Si governa Espanya, Alberto Núñez Feijóo centrarà les polítiques econòmiques en tres pilars bàsics: fer un bon ús dels diners públics, crear ocupació i inversió, seguretat jurídica i creixement. L'objectiu és que Espanya deixi de tenir els nivells més alts d'atur de la UE, pugui combatre la pressió inflacionista, actuar perquè una quarta part de la població no estigui en risc de pobresa, reduir els nivells de deute sobre PIB -"diàriament, Espanya emet 8 milions d'euros de deute públic, des de fa cinc anys", això és insostenible i s'ha de revertir, segons Feijóo-. 

"Hi ha catalans preocupats per aquests aspectes econòmics, per les infraestructures, per la seguretat, per la sostenibilitat de les persones, de la sanitat, l'educació... m'adreçaré a ells i en ells pensarà el meu govern", ha reblat el líder del Partit Popular.