CEOE ha critica aquest dilluns al Govern per la reforma de pensions, a l'entendre que no s'ha produït una negociació amb els agents socials. La directora de Relacions Laborals de la CEOE, Rosa Santos, ha denunciat que "no pot dir-se que sigui una negociació, sinó una claudicació", ja que el Govern ha portat a la taula amb els agents socials una reforma ja pactada amb Brussel·les i a nivell intern amb Unidas Podemos i probablement també amb els grups d'esquerra", ha argumentat. No obstant això, Santos ha assenyalat que la CEOE s'asseurà de nou a la taula aquesta tarda, però sense les projeccions que el Ministeri d'Inclusió va utilitzar "per convèncer la Unió Europea" de la seva reforma, i això malgrat que se li van demanar en la encontre de divendres passat.

"No ha arribat res, és una de les peticions que li vam fer divendres. Potser les porten aquesta tarda a la taula", ha apuntat l'encarregada de negociar per la CEOE a les taules lligades a temes laborals i de Seguretat Social, que ha afegit que el Govern vol portar aquesta reforma de pensions al Consell de Ministres "probablement la propera setmana", una vegada que passi la compareixença del ministre José Luis Escrivá prevista per a aquest dimecres en el Congrés. "Per tant, no hi ha negociació possible", ha indicat. La directora de Relacions Laborals de la CEOE ha criticat que aquesta segona fase de la reforma faci recaure l'esforç en empreses i treballadors, augmentant els costos laborals a les primeres i perjudicant els salaris dels segons. "És una reforma profundament regressiva, i encara que no el diguin suposa treballar més anys per cobrar menys pensió", ha subratllat.

"Impost al talent"

Santos ha denunciat que la sobrecotización del Mecanisme d'Equitat Intergeneracional (MEI) es duplica en aquesta reforma i s'estén més anys, mentre s'estableix una nova mesura, que el Govern denomina "quota de solidaritat", per als salaris més alts. "És un impost al talent", ha retret la responsable empresarial, ja que l'esmentada cotització no computarà per a la pensió. La directora de Relacions de la CEOE considera que aquesta reforma és "purament confiscatòria", ja que "són imposats sense més ni més", i no implica cap canvi de paradigma, sinó que "trenca l'esquema" entre el que es cotitza i el que es percep.

La directora de Relacions Laborals de CEOE ha reconegut que, en minvar el poder adquisitiu d'empreses i treballadors, la reforma de pensions "dificultarà" les possibilitats d'arribar a un acord amb CCOO i UGT per a la negociació salarial als convenis col·lectius. "És una proposta (la de pensions) que suposa un maçada per a les empreses, però també per als treballadors", ha conclòs. Aquest dimarts estava prevista la primera reunió a la seu de la patronal per discutir amb els sindicats la nova proposta que van presentar conjuntament en la qual demanaven pujades salarials del 5% a compte de 2022, d'un 4,5% per a 2023 i un 3,75% per al següent.

D'altra banda, l'ampliació del període de càlcul de la pensió de jubilació a 29 anys, excloent els dos pitjors anys de cotització, que ha proposat el Govern als agents socials, es farà a raó de 4 mesos per any des de 2027 a 2038, segons consta a l'esborrany elaborat per l'Executiu per a la segona fase de la reforma de pensions a què ha tingut accés Europa Press. El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions va proposar divendres canvis en el període de còmput de la pensió de jubilació perquè aquesta es calculi o amb els últims 25 anys cotitzats (300 mesos) o amb 29 anys de cotització (348 mesos), dels quals es podran excloure els dos pitjors anys (24 mesos), per la qual cosa a la pràctica el còmput en aquest segon cas serà de 27 anys (324 mesos).

A raó de 4 mesos per any

D'aquesta forma, es permetrà elegir entre el que ja hi ha (últims 25 anys de cotització) o utilitzar un període de còmput de 29 anys, eliminant els dos pitjors anys cotitzats. És a dir, que el període de càlcul es mantindrà en 25 anys si no resulta més beneficiós prendre un total de 27 anys (29 anys menys els dos pitjors). Aquest règim dual del període de còmput serà vigent durant 20 anys. A partir de 2044, la pensió només es calcularà amb els últims 29 anys de cotització, dels que podran descartar-se dos anys. La nova opció que s'introdueix (29 anys o 348 mesos excloent dos anys o 24 mesos) es desplegarà progressivament durant 12 anys des de 2027, el que beneficiarà especialment els treballadors amb carreres irregulars. En concret, l'esborrany estableix que l'ampliació a 29 anys es realitzi a raó de quatre mesos per exercici des de 2027 a 2038.

Així, el primer any de desplegament d'aquesta nova opció, 2027, la pensió podrà calcular-se amb els últims 300 mesos de cotització (25 anys) o amb els últims 304 mesos cotitzats (25,33 anys), dels quals podran descartar-se dos mesos, de manera que es prendran en consideració per determinar la quantia de la pensió els 302 mesos de cotització de més import (25,16 anys). D'ofici, sempre s'aplicarà el que resulti més avantatjós per al treballador. El 2031, per exemple, la pensió podrà calcular-se o amb els últims 25 anys cotitzats o amb 26,66 anys de cotització (320 mesos), dels quals podran excloure's 10 mesos, amb el que el període efectiu per al còmput de la pensió serà de 25,83 anys (310 mesos) o de 25 anys si és més beneficiós per al jubilat.

El 2038, una vegada finalitzada aquesta ampliació progressiva del període de càlcul que s'ofereix com a nova opció, la pensió es determinaria amb 324 mesos de cotització (27 anys) dins dels últims 348 mesos cotitzats (29 anys) o amb els 25 últims anys de cotització, depenent del que sigui més favorable al treballador. A efectes del càlcul de la base reguladora de la pensió de jubilació, quan aquesta es produeixi posteriorment al 31 de desembre de 2026 i abans del 31 de desembre de 2040, s'aplicarà el període de càlcul de 25 anys si és més beneficiós que el vigent en la data en què es causi la pensió, segons indica l'esborrany.

Per a les pensions que es causin el 2041, 2042 i 2043 la base reguladora sobre la qual es calcularà la pensió comprendrà les bases de cotització dels últims 306 mesos (25,5 anys), 312 mesos (26 anys) i 318 mesos (26,5 anys), respectivament, quan l'esmentat càlcul resulti més favorable que el vigent en la data en què es causi la pensió. A partir de 2044, el període de càlcul de la pensió serà de 29 anys, excloent els dos pitjors anys de cotització, amb la qual cosa deixarà d'existir un model dual, segons explica EP.