La reforma de pensions que el Govern ha presentat als agents socials inclou una quota de solidaritat en les cotitzacions dels sous més alts, duplicar el mecanisme d'equitat intergeneracional (MEI) i poder elegir entre el període de còmput actual per calcular la pensió o ampliar-lo. La reforma, pactada amb Brussel·les i al si del govern de coalició, forma part de les fites compromeses per desbloquejar un nou desemborsament dels fons europeus i posa el focus a assegurar la sostenibilitat del sistema amb diferents mesures per enfortir els ingressos. Aquest últim bloc se suma al paquet de mesures pactades el juliol de 2021 i que, entre altres canvis, va tornar a vincular la revalorització de les pensions amb la inflació. Aquestes són algunes claus de la reforma que el govern espanyol confia poder sumar als sindicats, ja que la patronal ha vingut rebutjant augments de les cotitzacions socials i que permetrà accedir al cobrament íntegre del quart pagament del pla Next Generation, informa Efe.

Període de còmput: mantenir 25 anys o ampliar a 29 podent treu dos

S'estableix un "règim dual del període de còmput" per als propers 20 anys que permetrà als pensionistes elegir entre mantenir els 25 anys cotitzats que actualment es tenen en compte per calcular la pensió inicial o comptar 29 anys podent descartar-ne 2, que deixa aquell període en 27 anys de facto. Segons han detallat fonts del Ministeri d'Inclusió, la nova opció d'ampliar i descartar es desplegarà progressivament durant 12 anys, a partir de 2026, "amb l'objectiu de beneficiar els treballadors amb carreres irregulars". El període de còmput ha estat un dels principals esculls en la negociació, ja que tant els sindicats com Podemos s'oposaven a ampliar-lo.

Cobertura de llacunes i millora del complement de la bretxa de gènere

Per intentar avançar en la reducció de la bretxa de gènere a les pensions, s'introdueixen dues mesures. Per començar, respecte a la cobertura de períodes sense cotitzar, les denominades llacunes, es manté que els buits de cotització es compensin amb el 100% de la base mínima els primers 4 anys i amb el 50 % de la base mínima a partir del mes 49. A això s'afegeix, per a les dones treballadores per compte aliè, el 100% de la base mínima fins al cinquè any i el 80% de la base mínima del cinquè al setè any. També es recull que el complement de bretxa de gènere de les pensions —actualment fixat en 30,4 euros mensuals per cada fill— tindrà durant 2024 i 2025 un increment del 10% addicional a la revalorització anual que es fixa conforme a la pujada de pensions.

Pujada de les bases i pensions màximes

Del costat dels ingressos, la reforma preveu diverses mesures començant per una pujada de les cotitzacions de les bases màximes, que es farà entre 2024 i 2050 sumant-li a la quantia anual de l'IPC una quantia fixa d'1,2 punts percentuals. Les pensions màximes també es revaloritzaran any a any amb la quantia anual de l'IPC més un increment addicional del 0,0115 percentuals acumulatius cada any fins al 2050. A partir del 2050 i fins al 2065 hi haurà increments addicionals.

Quota de solidaritat

Al costat del progressiu destopall de les cotitzacions màximes, s'imposa una quota de solidaritat per a la part del salari que actualment no cotitza per superar el límit màxim de cotització. Aquesta quota serà de l'1% el 2025 i anirà augmentant un ritme de 0,25 punts per any fins a arribar al 6% el 2045.

Mecanisme d'Equitat Intergeneracional (MEI)

També per millorar els ingressos del sistema s'inclou una pujada progressiva al Mecanisme d'Equitat Intergeneracional (MEI) que ha entrat en vigor aquest mateix any i que suposa una alça de 0,6 punts de les cotitzacions, dels quals 0,5 punts són pagats per l'empresa i 0,1 pel treballador. Així, es recull que passi d'aquests 0,6 punts percentuals actuals a 1,2 punts percentuals el 2029, al ritme d'una dècima per any, amb l'objecte de reforçar el sistema durant els anys en què hi pot haver una tensió més important per la jubilació de la generació del 'baby boom'".

Millora de les pensions mínimes

Al costat d'aquestes mesures per reforçar ingressos, la reforma estableix una senda de pujada de les pensions mínimes contributives per assegurar que convergeixin amb el 60% de la renda mitjana. Per a això, es pren com a referència l'evolució de la pensió mínima amb cònjuge a càrrec, que assoliria entre 2024 i 2027 el 60 % de la renda mitjana corresponent a un llar de dos adults. S'estableix un procés similar per a l'evolució de les pensions no contributives, que creixerien fins a convergir el 2027 amb el 75 % del llindar de la pobresa calculat per a un llar unipersonal.