La reforma de pensions que ha tancat el ministre d'Inclusió, José Luis Escrivá, amb la Comissió Europea permetrà als pensionistes elegir entre el període de còmput actual de 25 anys o ampliar-lo a 29 anys podent treure els dos de pitjor cotització. D'aquesta forma se salva el principal escull que hi havia per poder tancar un acord amb els agents socials, però també amb el soci de Govern Unides Podemos i els partits socis en el Parlament. Aquesta serà una de les propostes que Inclusió detalli a patronal i sindicats en la reunió de la taula de diàleg social d'aquest divendres i en la que esperen avançar en un acord almenys amb la part sindical.

En aquest sentit, els sindicats esperen que es donin uns dies fins a aconseguir l'acord amb l'Executiu i un dels punts a tractar serà el que contempla la quantia de les pensions mínimes. Per part seva, des de la patronal s'han deslligat de l'acord i han arremès contra la proposta d'Escrivá. La CEOE, al costat de Cepyme i ATA, ha qualificat la proposta del Govern com a “regressiva en tota la seva extensió" i l'ha titllat de populista. Les organitzacions empresarials han assenyalat que la mesura "soscavarà l'esforç de les empreses en les negociacions salarials" amb els sindicats. La pròxima reunió convocada pel Ministeri d'Inclusió i Seguretat social amb els agents socials està programada per al dilluns.

Inclusió ha arribat a la reunió d'aquest divendres després d'haver aconseguit pactar el perímetre de negociació amb la Comissió Europea i tenir avançat el pacte en el pla polític. La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha anunciat que s'ha assolit un acord al si del Govern de coalició per a "protegir les pensions i reforçar el caràcter redistributiu del sistema". "Ho farem incrementant els ingressos que aportaran les empreses pels salaris més alts i protegint més les pensions més baixes", ha assenyalat en un missatge a Twitter. Aquesta reforma, ha destacat, reforça les pensions més baixes, que afecten especialment a les dones, millorant "la cobertura de les llacunes de cotització que es deriven de la inestabilitat laboral". Aquest dijous a la nit, en declaracions en la Cadena Ser, la secretària d'Organització de Podemos i secretària d'Estat per a l'Agenda 2030, Lilith Verstrynge, ja va avançar que es tancaria un acord sobre la reforma de forma imminent. "Crec que seria una bona notícia", va afegir.

El secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha declarat aquest divendres que si el que el Ministeri els planteja en la reunió d'aquest divendres és el que s'ha vingut filtrant, i "el que venim parlant amb el Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social en aquests dies", és molt possible i viable un acord en els propers dies o setmanes, encara que no aquest mateix divendres. "M'alegro de l'acord assolit amb Unidas Podemos i amb altres grups polítics que aclareix el suport del bloc d'investidura en la tramitació parlamentària, que és el que venim exigint, però nosaltres també tenim la nostra exigències", ha dit Sord, que ha insistit que no són els notaris de l'acord polític. En concret, aquest divendres sol·licitaran la pujada de les pensions mínimes, complements per reduir la bretxa de gènere entre les pensions que cobren les dones i els homes i millorar les llacunes de cotització que estan patint molts treballadors que deixen de cotitzar en els últims anys de la seva vida laboral.

El PNB ha confirmat que el Ministeri de Seguretat Social li va traslladar aquest dijous les "línies generals" de la reforma de les pensions acordada amb Brussel·les, però deixant clar que es va tractar d'una "conversa informativa" i que no hi va haver "negociació alguna", per la qual cosa no es pronunciarà sobre el seu contingut fins a conèixer la "lletra petita". "EAJ-PNB no ha comunicat al Govern espanyol la seva posició respecte a aquest assumpte, que supedita a l'anàlisi de la lletra petita del Reial Decret Llei, rebut aquesta matinada", han indicat aquest divendres els nacionalistes bascos.

Compromès amb Brussel·les

Aquest últim bloc de la reforma de pensions forma part de les fites compromeses amb Espanya per al desemborsament del quart pagament dels Fons Next Generation. Al calendari estava previst complir aquesta reforma a finals de 2022 però la complexitat de les negociacions "a tres bandes", Brussel·les, socis de Govern i sindicats i patronal, ha dilatat els terminis. Ampliar el període de còmput, és a dir els anys que es tenen en compte per calcular la pensió inicial, s'havia convertit en el principal escull d'aquesta negociació.

Tant els sindicats com Podemos s'havien oposat a abordar una ampliació en considerar que suposa de facto un retall de la pensió inicial. Des de la Seguretat Social havien fet un primer plantejament que passava per ampliar de 25 a 30 anys aquest període podent treure'n dos.

Finalment, sembla que la reforma serà més flexible permetent al pensionista elegir entre mantenir el còmput de 25 o ampliar-lo a 27 anys si compensa el pensionista. La Seguretat Social aplicarà per defecte el sistema que més beneficiós resulti. Al costat d'aquest punt, la reforma inclou mesures per millorar els ingressos del sistema començant per un destopall de les bases màximes de cotització, un element rebutjat per la patronal que, previsiblement, es despenjarà de l'acord.